03 / 05 / 2024

2014 Dünya Kupası inşaatında 2 işçi daha hayatını kaybetti!

2014 Dünya Kupası inşaatında 2 işçi daha hayatını kaybetti!

Brezilya' da 2014 Dünya Kupası için inşa edilen stadyumda, 2 işçi daha hayatını kaybetti. Ülkede, Dünya Kupası inşaatları nedeniyle ölen işçi sayısı 6' ya yükseldi...




Brezilya'da düzenlenecek olan 2014 Dünya Kupası için yapılan hazırlıklar, işçilerin ölümü pahasına hızla devam ediyor. Arena Amazonia Stadyumu'nda önceki gün Marcleudo de Melo Ferreira isimli bir işçinin, 35 metre yüksekliğindeki çatıdan düşerek hayatını kaybetmesinin ardından, Jose Antonio da Silva Nascimento da tesisin etkinlik alanında ölü bulundu. Bu ölümlerle birlikte, stadyum inşaatlarını 2014 Dünya Kupası'na yetiştirmek için ölen işçilerin sayısı 6'ya yükseldi. Daha önce Brasilia'da 1 işçinin hayatını kaybettiği Dünya Kupası inşaatlarında, Kasım ayı sonunda, Sao Paulo'da bulunan Arena Corinthians Stadyumu'nda bir vincin tribünlerin üzerine düşmesi sonucu 3 işçi hayatını kaybetmişti. Ölen işçilerin yakınları, inşaatların planlanan zamana yetişebilmesi için işçilerin haftanın 7 günü çok yoğun çalıştırıldığını ve büyük stres altında olduklarını söyledi. 


6 yeni stadyum inşa etmenin yanı sıra 6 stadyumda da iyileştirmeler yapılan ülkede, yalnızca stadyum inşaatlarına harcanan para 3,5 milyar dolara yaklaşıyor. Dünya Kupası için taahhüt ettiği stadyumları yetiştirmekte zorlanan Brezilya işçileri ölümüne çalıştırırken, ekonomik krizin yaşandığı ülkede, bu alanda yapılan harcamalar da tepkilere yol açıyor. 


Stadyumların inşası sürecinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin hiçe sayılması, düşük ücretler, yoğun ve kötü çalışma koşulları nedeniyle bugüne kadar çok sayıda eylemin yapıldığı Brezilya'da, son olarak Curitiba'daki stadyumun inşaatında çalışan işçilerin bir bölümü ücretlerini zamanında alamadıkları için iş bırakma eylemi yaptı. 


DÜNYA KUPASI KATAR'DA DA CAN ALIYOR 


Katar'da 2022 Dünya Kupası hazırlıkları için çalışan inşaat işçilerinin durumu da Brezilya'dakinden farklı değil. İngiliz Guardian gazetesinin, Dünya Kupası için 62 milyar dolar ayıran bu ülkeye ilişkin yaptığı araştırma, göçmen işçilerin kölelik koşullarında çalıştığını gösteriyordu. 2022'ye hazırlık olarak stadyumlar, oteller, alışveriş merkezleri ve metroların inşa edildiği ülkede çalışan 1,2 milyon göçmen işçinin durumuna dikkat çekilen araştırmanın sonuçlarına göre, her hafta 12 göçmen işçi yaşamını yitiriyor. Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (1TUC) da işçilerin durumuna dikkat çekerek, mevcut koşulların devamı halinde 2022 Dünya Kupası'nın başlama vuruşunun yapılmasına kadar 4 bin işçinin yaşamını yitireceği uyarısında bulunmuştu. 


Sol Gazetesi 


Geri Dön