23 / 12 / 2024

2014'te Türkiye'nin turizm geliri 35 milyar dolar olacak!

2014'te Türkiye'nin turizm geliri 35 milyar dolar olacak!

Başaran Ulusoy, 2014'te ülkeye gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 37- 38 milyon civarında olacağını belirterek, "Turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında olacağını öngörüyoruz" dedi.





Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2014'te ülkeye gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 37- 38 milyon civarında olacağını belirterek, "Turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında olacağını öngörüyoruz" dedi. AA muhabirine turizm sektörünü 2013 açısından değerlendiren Ulusoy, Suriye ile Mısır'daki siyasi, Avrupa'daki ekonomik krize karşın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilk 10 aylık verilerine göre, 2013'ün Ocak-Ekim döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısının 2012'ye oranla yüzde 10,24 oranında artarak, 31 milyon 757 bin 624 kişiye ulaştığını söyledi. Ulusoy, TÜİK verilerine göre, 2013'ün Ocak-Eylül döneminde elde edilen turizm gelirinin ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,40 oranında artarak, 24 milyar 545 milyon 80 bin dolar seviyesine ulaştığını belirtti.

Bu miktarın yurtdışında yaşayan vatandaşlardan elde edilen kısmının 5 milyar 16 milyon 84 bin dolar olduğunu dile getiren Ulusoy, yabancı ziyaretçilerden ise 19 milyar 350 milyon 469 bin dolar elde edildiğini vurguladı.

Geriye kalan 178 milyon 526 bin doların ise marina hizmet harcamalarından gerçekleştiğini ifade eden Ulusoy, 2013'te ülkeye gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 34 milyon ve turizm gelirinin ise 32 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini vurguladı. Ulusoy, 2014'te ülkeye gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 37- 38 milyon civarında ve turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında olacağını öngördüklerini söyledi.

 - "Türkiye uluslararası turist gelişleri itibarıyla dünyada 6'ıncı sırada yer aldı"

 Ulusoy, yılbaşında yurtiçi turlarında, İstanbul, İzmir, Antalya turlarının yanı sıra Kıbrıs, Kapadokya, Batı Karadeniz, Kartepe, Kartalkaya, Uludağ, Palandöken, Sarıkamış, Abant ve Afyonkarahisar turlarının yoğun talep gördüğüne işaret ederek, "Yurtdışı turlarında ise Barselona, Marsilya, Roma, Paris, Amsterdam, Londra, Prag, Viyana, Dubai, Beyrut, Nice ve Dubrovnik turlarının yoğun talep gördü" dedi. Türkiye için genel itibariyle 2013'ün iyi bir yıl olduğunu vurgulayan Ulusoy, şöyle konuştu: "Özellikle komşumuz Yunanistan başta olmak üzere diğer pazar ülkelerimiz olan Avrupa Birliği üyelerinde yaşanan ekonomik krize karşın Türk turizm sektöründe 2013 yılının ilk 10 ayında turist sayısı ve ilk dokuz aydaki turizm gelirlerinde ciddi oranda artış olduğu görüldü. 2013 yılı için hedefimiz olan 34 milyon turist ve 32 milyar dolar turizm gelirine ulaşacağımız kanaatindeyiz. Daha çok turist çekmek için, ürünle pazar çeşitlendirilmeli, yeni pazarlar oluşturulmamalı  ve devlet yatırım ve pazarlamayı desteklemeli." Ulusoy, Türkiye turizminin, sektörün dışında oluşan çeşitli olumsuz etkenlere, konjonktüre bağlı dalgalanmalara ve kriz dönemlerine rağmen hızlı büyüme trendini son 10 yılda sürdürdüğünü söyledi. Bu süreçte turizm alanında en hızlı büyümeyi gerçekleştiren ülkelerden biri olan Türkiye'nin, uluslararası sıralamada üst pozisyonlara doğru ilerleyerek, dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığına vurgu yapan Ulusoy, "Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 2012 verilerine göre, Türkiye uluslararası turist gelişleri itibarıyla dünyada 6'ıncı, turizm gelirleri itibarıyla 12'inci sırada yer aldı" diye konuştu. Asıl hedeflerinin 2023'te 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm gelirlerine ulaşmak olduğuna dikkati çeken Ulusoy, bu hedefe ulaşmak için TÜRSAB ile sektörde faaliyette bulunan diğer kurum ve kuruluşların üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini dile getirdi.

 - "Turizm sektörünün en önemli sorunu finansman kaynaklarına kolay erişememesi"

Ulusoy, Türkiye'nin son yıllarda gelen turist sayısının artmasına bağlı olarak turizm gelirinin ekonomiye katkısının arttığını belirterek, "2012'de turizm sektörü ihracat gelirlerinin yüzde 19,2'sini oluşturdu. Dış ticaret açığının yüzde 34,9'nu kapattı ve turizm gelirlerinin 2012'de GSMH içindeki payı ise yüzde 3,7 olarak gerçekleşti" değerlendirmesinde bulundu.

Turizm gelirlerinin ülke ekonomisine oldukça ciddi katkılarının olduğunun görüldüğünü, bundan sonra da turizmin katkısının giderek artacağını ifade eden Ulusoy, şunları kaydetti: "Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden olan turizmin bugünlerdeki en önemli sorunu finansman kaynaklarına kolay erişememesi ve erişenlerin de yüksek maliyetlerle karşılaşmaları. Ayrıca sektör üzerindeki finansman harici maliyet baskısı da turizmcilerimizi zorluyor. Bir başka sorun ise alt-üst yapı anlamında daha genç olan yörelerimizdeki turizm potansiyelinin harekete geçirilmemesi. Düşük faizli uzun vadeli kredilerin verilmesi, kredinin işletmelerin faaliyet döngüleri dikkate alınarak yapılandırılması, girdi maliyetlerindeki devlet payının azaltılması ve yöresel teşvik uygulamaları sektörün sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır."

Ulusoy, yabancı yatırımları daha fazla çekebilmek için pazarın tanıtımının yanı sıra uluslararası doğrudan yatırım stratejisi oluşturulması gerektiğini belirterek, " 2012 yıl sonu itibari ile Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişleri 12,6 milyar dolar oldu. UDY girişleri, global UDY akışları paralelinde, 2012'de bir önceki yıla göre yüzde 22,5 oranında düşüş gösterdi. 2013'ün ilk 10 ayında net UDY girişleri 9 milyar 226 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiş olup, yıl sonunda düşüş olacağı kanaatindeyiz" diye konuştu.

- Bayındır: "Türkiye'ye gelen turist sayısı beklentileri karşıladı"

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da sektörün zorlu geçen süreçlere rağmen bu yılı toparlanma ile kapattığını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerinin de yıl sonu itibariyle yaşanan artışı ortaya koyduğunu, rakamların turizm gelirleri ve gelen turist sayısı açısından da değerlendirildiğinde yaşanan toparlanışın devam edeceğini öngördüklerini kaydetti. Kasım ayı sonu itibariyle İstanbul'a gelen turist sayısında da geçen yıla kıyasla yüzde 11,52'lik bir artış görüldüğünü ifade eden Bayındır, şunları söyledi: "Bu toparlanmanın yeni yıl ile birlikte daha da artacağını ve ülkemize gelen mevcut turist sayısının yükseleceğini düşünüyoruz. Bu açıdan 2013 yılında ülkemize gelen turist sayısının beklentilerimizi karşıladı. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sürdürdüğü başarılı tanıtım kampanyaları olmak üzere, birliğimizin çalışmaları da sektörünün gelişimine katkı sunacak ve gelecek dönem hedeflerinin yakalanmasına yönelik olarak devam edecektir." Bayındır, Türkiye açısından yeni pazarlar olarak öne çıkan başta Afrika ülkeleri olmak üzere, Güney Amerika, Çin ve Hindistan'da tanıtım çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde devam ettiğini aktararak, "Bu pazarlardaki mevcut potansiyeli ülkemize çekebilecek tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine devam edersek inanıyoruzki turizmde hedeflediğimiz hareketlilik ve gelir seviyelerine daha hızlı ulaşabileceğiz. Dolayısıyla 2014 yılında daha verimli bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Bununla beraber 2014 yılının potansiyelini tam olarak değerlendirebilmemiz için Mart ayı başında yapılacak olan ITB Berlin Turizm Borsasını beklememiz gerekiyor" diye konuştu.

- " Turistler en çok güney sahil şeridi ve Kapadokya'yı tercih ediyor"

Bayındır, Türkiye'ye gelen turistlerin tercih ettikleri destinasyonların başında Antalya bölgesi başta olmak üzere güney sahil şeridi ve Kapadokya geldiğini belirterek, İstanbul'da ise Taksim, Sultanahmet, Beşiktaş ve Atatürk Havalimanı bölgesi otelleri başta olmak üzere İstanbul'a yakın çevrede bulunan Abant, Sapanca ve Yalova'nın hem yerli hem de yabancı turistin tercih ettiği bölgeler arasında bulunduğunu dile getirdi. Bu yıl itibariyle gelen turist sayısının beklentileri karşıladığını, etkili tanıtım faaliyetleri ile yeni sezonda daha yüksek rakamlara ulaşılacağını ifade eden Bayındır, şunları kaydetti: "Turizm, yapısı itibariyle istikrar ve güven ortamında gelişimini sürdürülebilen bir sektördür. O nedenle sektörün olmazsa olmazlarının başında istikrar ve güvenlik gelmektedir. Yaşanan zorlu süreçlere rağmen ülkemiz sahip olduğu turizm potansiyeli doğrultusunda başta uluslararası otel zincirlerinin yatırımları olmak üzere birçok yatırım projesini çekmeye devam etmektedir. İstanbul ve diğer büyük kentlerde devam eden otel yatırımlarının oluşan talepler doğrultusunda bir artış göstereceğini, ancak bu artışın kısa dönemde çok yüksek olmayacağını düşünüyoruz."

- "Turizm potansiyeli olan bölgeler öne çıkarılmalı"

Turizm sektörünün yaşadığı bazı sorunlara da değinen Bayındır, sorunların başında haksız rekabet, yüksek vergi oranları, eğitimli personel sorunu ve büyük kentler de dahil olmak üzere yaşanan alt ve üst yapı sorunları geldiğini söyledi. Bayındır, sorunların çözümünde başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere turizm camiası olarak dayanışma ve işbirliği içerisinde hareket edip, birlik ruhunu canlı tutulabilmesi gerektiğini ifade ederek, "Turizm merkezi olabilecek potansiyele sahip olan diğer bölgeler de öne çıkarılmalı. Bu da doğru tanıtım stratejileri ve dikkat çekecek projeler ile mümkün. Sorunlara kısa vadeli değil, kalıcı ve uluslararası arenadaki rekabet gücümüzü sürekli kılacak çözümler getirmeliyiz" diye konuştu.


AA


Geri Dön