23 / 12 / 2024

2015 damga vergisi oranları!

2015 damga vergisi oranları!

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergiye damga vergisi deniyor. Damga vergisi oranları her yıl yeniden belirleniyor. İşte, 2015 damga vergisi oranları!



2015 damga vergisi oranları!

Damga vergisi resmi sözleşmelerden ve resmi belgelerden belirlenen oranlarda değişen tutarlarda alınan vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Damga vergisinin tahsil edilebilmesi için ilgili belgelerin ibraz edilebilir olması, hüküm içermesi ve imzalanabilir bir belge olması şartları bulunuyor. İmza yerine geçen ibarelerin yer aldığı belgelerden de damga vergisi tahsil ediliyor. 


Damga vergisinde söz konusu kağıda imza atan taraflar damga vergisinin mükellefleri olarak kabul ediliyor. Ancak imza atan kişinin vergiden muaf tutulması ya da resmi kurum olması halinde diğer kişi bu verginin tamamını ödemekle yükümlü oluyor. 


Damga vergisi mükellefleri!

İki kişi arasında yapılan sözleşmelerde damga vergisinin mükellefi iki tarafa da ait oluyor.  Resmi dairelerle kişiler arasında yapılan sözleşmelerde verginin mükellefi kişilerdir. Vergiyi kişiler ödüyor. 


Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kâğıtların vergisini, Türkiye`de bu kâğıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar ödüyor. 


Damga vergisi oranları 2015!

Her yıl yeniden belirlenen damga vergisi oranları 2015 için, 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ gereğince kira mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.


Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Damga vergisi kanunu genel tebliği seri no:58!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön