2015 emlak vergisini kim nasıl ödeyecek?
Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar, arsa ve araziler 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre vergiye tabi tutuluyor. Peki emlak vergisi nasıl ödeniyor? 2015 emlak vergisini kim nasıl ödeyecek?
2015 emlak vergisini kim nasıl ödeyecek?
Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar, arsa ve araziler 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre vergiye tabi tutuluyor. Vergiyi, taşınmaz malın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.
Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. Peki, 2015 emlak vergisini kim nasıl ödeyecek?
2014 yılında taşınmaz mal satın alanlar..
2014 yılında mesken, işyeri, arsa veya arazi alan mal sahiplerinin vergi sorumluluğu 2015 yılında başlıyor. Tek mesken sahipleri, diğer koşulları da uygunsa muafiyetten faydalanabiliyor.
2015 yılında taşınmaz mal satın alanlar..
2015 yılında gayrimenkul sahibi olan kimseler, senenin sonuna kadar beyanname vermek ile mükellef oluyor. Ancak vergi ödeme sorumluluğu 1 sene sonra yano 2016 yılında başlıyor.
Tek evi olanlar..
Emlak vergisinde tek mesken sahipleri için muafiyet uygulaması bulunuyor. Bu uygulamadan geliri olmayan ve 200 metrekareyi aşmayan tek eve sahip olan; ev hanımları, engelliler, işsizler, gaziler ve emekliler faydalanabiliyor.
Bunun için bağlı olunan belediyeye beyanda bulunulması gerekiyor. Muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödeme yapan mesken sahipleri, ödedikleri verginin tarafında geri iadesini talep edebiliyor.
Emlak vergisi oranları 2015..
Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor.
Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Ödeme tarihleri..
Emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; 2. taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.
Geçici emlak vergisi muafiyeti!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com