03 / 05 / 2024

2015 gayrimenkulde yabancı yılı olacak!

2015 gayrimenkulde yabancı yılı olacak!

Mütekabiliyet Yasası ile yabancı ilgisi artan İstanbul'da, 2015'in yabancı yılı olması, dünyanın önde gelen yatırım fonlarının gayrimenkule odaklanmaları bekleniyor.




Türkiye ve özellikle İstanbul, bölgesinde kazandığı önemle birlikte son yıllarda yabancı şirketlerin de bölgesel üssü haline geldi. Mütekabiliyet Yasası ile yabancı ilgisi artan İstanbul'da, 2015'in yabancı yılı olması, dünyanın önde gelen yatırım fonlarının gayrimenkule odaklanmaları bekleniyor.   Gayrimenkul sektörü için geçtiğimiz yıl sancılı bir yıl olurken, 2015'in daha istikrarlı geçmesi, iç pazarda yaşanabilecek durgunluğun yabancı yatırımcılarla aşılması bekleniyor. Dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren yatırım danışmanlık şirketi Api Investment'ın Türkiye CEO'su Alper Apaydın ile yabancıların Türkiye'ye olan ilgisini ve gayrimenkul sektörünü konuştuk: 


2015 gayrimenkul sektörü için nasıl bir yıl olacak? 

2015 yılı zor bir yıl olacak. İyi olanlar öne çıkacak, kötü olanlar da elenecek. Türkiye yabancı yaünmcılara daha da açılacak. Çünkü nitelikli pahalı projelerin satış şansı yurtdışı için daha yüksek. 



Yabancı yatırımcılar bu yıl da Türkiye'ye ilgi duyacaklar mı? 

2004'ten bu yana Türkiye'den yabancılara bin 200'den fazla gayrimenkul sattık. 2012'ye kadar yapüğımız satışların büyük bir kısmı Türkiye'nin güney bölgelerinden Avrupa ülkelerine yapılan satışlardan oluştu.Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra Ortadoğu ve Arap yatırıma sayısında ciddi bir artış var. Ama bu yatırımcıların Türkiye'ye yaptıklan yatırımlar hala l İsviçre, Fransa, ABD gibi ülkelere yaptıklan yatırımların seviyesinde değil. Yabancı fonlar Türkiye'de ciddi bir biçimde yatırım arayışındalar. Hem proje geliştirmek hem de var olan projelere yatırım yapmak konusunda iştalılılar. 


Ne tür projelere ilgi duyuyorlar? 

Kent merkezindeki nitelikli projeler ile birlikte Boğaz hattında villa projeleri ilgilerini çekiyor. ABD'li büyük bir fon bir Türk şirketiyle Büyükçekmece bölgesinde villa projesi geliştirip sadece Arap ülkelerine pazarlamak istiyor.  Proje neti eşince detaylarıı verebilirim. 



Gayrimenkul sektörüne neler öneriyorsunuz?

Tüm dünyada bir daralma söz konusu ama unutmamak gerekiyor ki fonlar kriz dönemlerinde bile paralannı işletmek isterler. İstanbul, konumu, nüfus yapısı ile fonların ilgisini çekiyor. Hala gerçekleştirilemeyen kentsel dönüşümde fonlardan faydalanılabilir. Türk inşaat şirketleri de geliştirmek isteyip de kaynak yaratamadıklan projelerini bu yolla gerçekleştirebilirler. 


Ekonomist 


Geri Dön