27 / 04 / 2024

ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek: 2015 Türk turistin yılı olacak!

ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek: 2015 Türk turistin yılı olacak!

2015'ten de bir hayli umutlu olduklarını söyleyen ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, "2015 Türklerin yılı olacak" dedi. 2014'te hedefler büyük ölçüde yakalanırken 2015'te de aynı yüksek performans bekleniyor.



TURİZM ülkemizin cari açık ve işsizlik gibi iki önemli probleminin çözümüne pozitif katkı sağlıyor. 

Türkiye de sektör dünya ortalamasından çok daha hızlı büyüyor. 2013'te turist sayısı 35 milyonu geçerken, turizm geliri de 32 milyar doları aştı. Bu yüksek performans 2014'te de devam etti. İlk 9 ayda turizm gelirleri, geçen yılın aynı dönemindeki 24 milyar 544 milyon dolarlık düzeyinden, 26 milyar 638 milyon dolara çıktı. 2014'te de hedefler büyük ölçüde yakalanırken. 2015'te de aynı yüksek performans bekleniyor. Sektörde yeni yatırımlar da tüm hızıyla devam ediyor. Hürriyet Dünyası olarak turizm sektörünün önemli isimlerinin, sektörün geleceğine dair görüşlerini ve yatırım planlarını bu yazı dizisi ile Türkiye'nin gündemine taşımak istedik. 


TURKIYE'nin en büyük tur operatörlerinden ETS, yüzde 10 büyüdü. 2015'ten de bir hayli umutlu olduklarını söyleyen ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, "2015 Türklerin yılı olacak" dedi. 


2014 yılını yüzde 10 büyüme ile kapatan Türkiye'nin en büyük tur operatörlerinden ETS Tur, 2015 yılı için de iddialı. 2013'ten 2014'e geçişte ise yüzde 19'luk büyüme yakaladıklarının altını çizen ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, son bir yılda Türkiye'de yaşanan olaylardan soma yaşanan yüzde 19'luk büyümenin sevindirici olduğunu söyledi. Turizmde son bir yılın değerlendirilmesi için bir araya geldiğimiz ETS Tur yetkilileri, Türkiye'de turizmin hızla geliştiğini 2015'in erken rezervasyonun getirdiği büyük avantajla beraber Türk turistin yılı olacağını ifade etti. 


Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi, Soma faciası, dolar ile Euro'daki aşın yükseliş ve Kobani protestolannın hepsinin 2014'te yaşandığına dikkat çeken Özbek, "Tatilcinin konsantrasyonu bozuldu. Ancak tüm bunlara rağmen büyüme sağlamak bizi sevindirdi" diye konuştu. 625 bin kişiyi 2014'te tatile çıkardıklarının altım çizen Özbek, "Türkiye'ye gelen turist sayılarında bazı ülkelerde düşüş yaşandı. Bazı ülkelerde ise pazarlar aynı kaldı. Yurtdışından gelmek isteyen turist sayısında talep artışı olmayınca Türkiye'deki oteller uzun bir aradan soma Türk tatilcilere yüzünü döndü. Yabancı turist açısından gelen talep artmadı. Ancak yapüan otel yatırımları ile yatak kapasitesi de yükseldi. Bunun sonucunda da 2015'te tatil yapmak isteyen Türk turistler için avantajlı bir durum oluştu" diye konuştu. 


Kontrol mekanizması olmalı 


TÜRKİYE'de turizm operatörleri yasasının olmaması sebebiyle her yıl 2-3 firmanın iflas ettiğine değinen Suat Özbek, bu firmaların işini iyi yapanlan da etkilediğini söyledi. Yaklaşık 50 bin lira maliyetle bir tur şirketi açüabildiğini belirten Özbek, "TÜRSAB'tan 35 bin liraya turizm operatörü belgesi alınabiliyor. Ya da faaliyetini sürdürmeyen firmalardan 'çıkma' adı altında turizm belgesi satın alınabiliyor" dedi. Turizmin daha hızlı büyümesi için daha sıkı çalışmak gerektiğini belirten Özbek, "Hükümetin bir turizm politikası olmalı. Yeni pazarlar şart. Bu da ancak bir araya gelerek olabilir" diye konuştu. 


OTELLER RANDEVU İSTİYOR 


Otellerin erken rezervasyonun ilk 3 ayım oluşturan aralık, ocak ve şubatta gelecek taleple beraber önünü görmek istediğine değinen Özbek, "Söz konusu 3 ay, tatil fiyatlan için çok uygun olacak. İndirim oranları yüzde 40'lara ulaşacak. Bazı bölgelerde ise 2014 fiyatlanmn altında tatil satın alınabilecek. Yurtdışı talebi tam olarak belirlenemediği için Türk turist ön plana çıkacak. İç pazar bu yü turizm açısmdan ciddi anlam taşıyor. 

Geçmiş yıllarda oteller bize bu kadar yüzünü dönmezdi. 3 yıl önce 'Ne yapacağım ben Türk turisti' diyen oteller bizden randevu talep ediyor" ifadelerini kullandı. 


Pastadaki payımız artacak 


Türkiye'de yaklaşık 200 bin kişinin yurtdışında tatile gittiğini ifade eden ETS Tur Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı, geçen yü 50 bin kişiyi yurtdışına tatile gönderdiklerini söyledi. Lanacı, "Hedefimiz pazarın yüzde 40-50'sine sahip olmak. Geçen yüa oranla Türkiye'deki gelişmeler sebebiyle pasta büyümedi. 

Ancak biz ETS olarak minimum yüzde 15 büyüme bekliyoruz" dedi. 


Cruise'da büyüme devam edecek 


GEÇEN yü cruise turları için Again Paradise gemisini yeniden kiralayarak Yunan Adaları turları yaptıklarım belirten ETS tur Cruise Turları Müdürü Ahmet Yazıcı, "Arkasından Ege Adriyatik, Akdeniz, Norveç fiyortlan ve Baltık başkentleri turlan geliyor. Ağırlıklı Türk personel çalıştınyoruz. Seçmiş olduğumuz gemi kendi alanında en iyüerden biri" diye konuştu. 


Hürriyet Gazetesi


Geri Dön