30 / 04 / 2024

2015 kira artış oranları!

2015 kira artış oranları!

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, yenilenen kira döneminde uygulanacak kira bedeli belirlendi. Peki, Haziran ayında kiralar ne kadar artacak? İşte, 2015 kira artış oranları!



2015 kira artış oranları!

Kira artış oranı hesabının nasıl hesaplanacağı, işyeri ve konut sahiplerinin Haziran ayı ile beraber konut kira zammını yapmaları için en önemli veri olarak kabul edilen ÜFE – TÜFE oranları TÜİK tarafından açıklandı. 


Mülk sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratında yapılacak kira zam oranı ile ilgili herhangi bir özel madde yer almadığı sürece mülk sahibi istediği doğrultuda kira zam oranı belirleyemiyor. 


Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural sadece mesken kiralamalarında uygulanıyor. Peki, Haziran ayında kira artış oranı ne kadar olacak?


Haziran ayında; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Açıklanan verilere göre Haziran ayında uygulanacak kira zammı %6,52 olup; kira bedeline en fazla bu oranda zam yapılabilecek.


Ev kiralarına zam nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön