28 / 04 / 2024

2015 yılı 2014'ten daha hareketli geçecek!

2015 yılı 2014'ten daha hareketli geçecek!

2015'in satın alma kararlarını erteleyenlerin harekete geçeceği bir yıl olacağını vurgulayan Artaş Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "2015'in 2014 yılına kıyasla çok daha hareketli geçeceğini söyleyebiliriz" diyor.



ARTAŞ Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki gelişmeleri ciddi bir şekilde takip ettiğini belirterek, "Siyasi istikrarla birlikte, yabancıların taleplerinde artış başladı. 2015'in satın alma kararlarını erteleyenlerin harekete geçeceği bir yıl olacağını düşünüyorum. Birçok firma yeni projelerini lanse etmeye hazırlanıyor. 2015 2014'e kıyasla çok daha hareketli geçecek" şeklinde konuşuyor. 


-Artaş Grubu 2014 yılını nasıl geçirdi? 

Türkiye genelinde konut satışları 2014 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artış gösterdi. 2014'ün eylül ayına kadar sektör genelinde bir durgunluk vardı. 

Ancak seçimlerin ardından onlarca yeni projenin lanse edildiğini, satın alma kararını erteleyenlerin harekete geçtiğini gördük. 2014 yılını gayet hareketli tamamladığımızı söyleyebilirim. Satışları devam eden projelerimizde gelen talepten memnunuz. Kasım ayında lanse ettiğimiz Avrupa Konutları Kale projemizde yer alan 599 daireye gelen 5.200 ön talep, bizim için markamıza ve sektöre olan inancın bir göstergesi oldu. Bu projemizi satış sunduğumuz hafta 400 konut sattık. 


-2015'te devam edecek ve yeni başlayacak projeleriniz neler? 

YILIN ilk çeyreğinde Avrupa Konutları TEM 2 projemizi belirttiğimiz teslim tarihinden önce teslim etmeyi hedefliyoruz. Avrupa Konutları Kale, Vadistanbul ve Tema İstanbul'da inşa çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aynı zamanda yatırıma devam edeceğiz. 


-2015'te gayrimenkul pazarına dair öngörüleriniz neler? 

Türkiye'deki siyasi istikrar havasıyla birlikte, özellikle yabancı yatırımcıların taleplerinde artış başladı. Önümüzdeki yılın, satın alma kararlarını erteleyenlerin harekete geçeceği bir yıl olacağını düşünüyorum. Ayrıca kentsel dönüşüm anlamında İstanbul'dan daha fazla projenin adını duyacağız. Bununla birlikte birçok firma yeni projelerini lanse etmeye hazırlanıyor. 2015'in 2014 yılına kıyasla çok daha hareketli geçeceğini söyleyebiliriz. 


Arsa stoku tükendi 

Kentsel dönüşüme dair yorumlarınız nasıl, gidişatı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

İstanbul'da artık arsa stoğu tükenmiş durumda. Şehrin genişlemesi yavaşlarken, şehir merkezinde kentsel dönüşüm projelerinin hızlanarak başlaması kaçınılmaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve  TOKİ  öndediğinde yürütülen çalışmaları gayet başarılı buluyorum. Ancak pilot bölgelerde başlatılan çalışmaların hızlanarak genele yayılması gerekiyor. İstanbul'un ilerleyen yıllarda hızlı ve planlı bir dönüşümle yenilenmesi, sağlıksız binaların yenilenmesi gerekiyor. Halkımız depreme dayanıklı, sağlıklı binalarda yaşamayı hak ediyor. 


Konut fiyatlarında artış olabilir 


-2015'te konut fiyatlarında nasıl bir değişim bekliyorsunuz? 

SAATLİK işgücü maliyetlerine bakıldığında İnşaat sektörü 2014'ün ikinci yarısında sektörler arasında Sanayi'den sonra en hızlı büyümeyi sergiledi. Bina İnşaatı maliyet endeksi 2014 yılında önemli bir yükseliş sergileyerek 9 ayda ortalama yüzde 10 arttı. İnşaat maliyetlerindeki ve işçilik giderlerindeki artış, konut fiyatlarında artışı da zorunlu kılıyor. Bu sebeple konut fiyatlarında artış görülebilir. Mesela; Avrupa Konutları Kale projesinde kâr marjımızı düşürdük. İnsanları ev sahibi yapmak için çabalıyoruz. Türkiye'de büyük oranda konut ihtiyacı mevcut. 

Şu dönemde çok güzel projeler de ortaya çıkıyor. Yatırımcılara konut almak için en doğru zaman diyebiliriz. 


Akşam Ek


Geri Dön