30 / 09 / 2024

2015 yılına kadar konut talebi 2.5 milyonu bulacak!

2015 yılına kadar konut talebi 2.5 milyonu bulacak!

Referandum  sonrası canlanan inşaat sektöründe, hareketliliğin etkisi satışlarda da hissediliyor. Bunun yanı sıra konut piyasası önümüzdeki dönem için de olumlu sinyaller veriyor




2015 yılma kadar İstanbul'da, toplam 2.5 milyon konut talebi olması bekleniyor. Plazalarda da doluluk oranı artarken, İstanbul'un değerli bölgesi olarak Levent-Maslak hattı göze çarpıyor. Önümüzdeki dönemle ilgili kötü haber ise ev kiralarındaki artış beklentisi oluyor. Markalı konut alma çılgınlığı diye nitelendirilen dönemin ardından uzun süredir durgunluk yaşandığım belirten Emlak İletişim Uzmanı Başak Soner şu değerlendirmelerde bulundu: 'Üretilen lüks konutlara talep azaldı, uzun süre de alıcı çıkmadı. Bugünlerde ise yeniden hareketlenme sürecine girildi. Sektörde canlanmanın sinyallerini alıyoruz. Faizlerde bir parça daha düşme beklentisi var. Son bir yıldır ertelenen talebin ardından yakalanan bu istikrar, insanların ileriye dönük borçlanmaktan çekinmediği, karlı bir yatırım aracı olmaktan çıkan dövizin ve düşen mevduat faizlerinin yanında konutun ve gayrinmekulün daha da cazip hale geldiği bir piyasayı müjdeliyor.'

Formula 1 etkisi

İstanbul'da Avcılar, İkitelli, Bahçeşehir, Esenkent bölgelerine yoğun talep bulunuyor. Beylikdüzü, Mimaroba, Sinanoba'da da inşaatçıların ilgisini çekiyor. Anadolu yakasında ise Maltepe, Kartal, Pendik sahil kesimi Kurtköy, Ataşehir, Ümraniye, şžamandıra, çekmeköy gözde yerler arasında bulunurken yıllardır boş bekleyen Kurtköy neredeyse yüzde 100 doluluğa ulaşıyor. Bunda da bölgedeki havaalanı ve Formula 1 pistinin olması büyük rol oynuyor.

En ucuz emlak Türkiye'de

TÜRKİYE'de emlakin diğer Avrupa alternatiflerinin arasında en ucuz ülkelerden olduğu biliniyor. Son zamanlarda petrol geliri olan Arap ülkeleri için gözde olan İstanbul, Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılar için yeni hedef olacak. Araştırmalara göre, Türkiye'deki konut fiyatlarının girdiği artış süreci bir süre sonra dünyadaki metropollerde bulunan konut fiyatlarıyla eşitlenecek.
Plazalar doldu

Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı firmaların çoğunun bu tip binalarda kiracı olmayı tercih etmesi, gayrimenkul inşaatı ve yatırımı yapan arsa sahipleri ile inşaat firmalarını bu türe yönlendiriyor. İstanbul'da satılık plaza katı arayışına girildiğinde, kiralıkta olduğu kadar çok seçenek ile karşılaşılmıyor. Aynı bölgede kiralık 5-6 alternatif varken, satılık olarak en iyimser halde 1-2 yer bile çok zor oluşturuluyor. Kriz dönemlerinde 7-8 yıl kira karşılığına ofis satm alınabilirken, günümüz ekonomik koşullarında plazalardaki satış fiyatları ortalama 10-12 yıllık kira karşılığı bedele denk geliyor.

Kiralar artacak

ABD'den başlayıp dünyaya yayılan mortgage krizi yıllarla ortaya çıktığı için çözümü de biraz zaman alacak. 'Ülkemizde de benzer bir kriz yaşanır mı' sorusunun yanıtına gelince şimdilik her şey yolunda. İnsanımız artık gelir düzeyine göre seçim yapmak konusunda bilinçlendi. Bunun sonucunda orta ve uzun vadede giderek daha sağlıklı bir piyasa oluşacak. Yüksek faizle uzun vadede borçlanmanın, toplam ödemeyi de yükselteceği unutulmamak.

Konut az, kiracı çok

Halen kiralık konut sayısının az, kiracının çok olduğu bir piyasaya mevcut. Ülkemizde ödenen kiraların 10-15 yılda emlak bedelini karşılaması beklenir. Bu süre kısalmayacağı öngörülüyor. Bunun da sebebi ise gelirlerin o düzeye ulaşmayacağı oluyor. Eski binalar daha ucuz olsa da, arsa azlığı nedeniyle talep hep gücünü korur.

Artış yaşanacak

Ülkemizde kiralar, her yıl açıklanan enflasyon oranının ortalama 15-20 puan üzerinde artış gösteriyor. Önümüzdeki süreçte kiraların daha az artacağı, konuta talebin ise yine yoğun olacağı, dolar bazında fiyatların yüzde 10-25 yükseleceği öngörülüyor. Normalde konut fiyatlarıyla başa baş giden işyeri fiyatları yabancı sermaye yoğunlaştıkça. ve yeni iş merkezlerine yönelim oldukça konuta nazaran biraz daha yükselecek.

En değerli Levent Maslak

ARSA açısından İstanbul'un en değerli bölgeleri elbette Levent-Maslak hattı. Yine şu dönemde Riva muhteşem bir bölge denilebilir. çok iyi pirim yapmasına rağmen, hala değerleneceğini ve Anadolu yakasının gözde yerlerinden biri olacağı öngörülüyor. Yerli firmalar daha çok şehir içinde kalan bölgelerde veya yeni şehir merkezleri olmaya başlayan yerlerde yatırım yapmak istiyorlar.

Yabancı firmalar daha çok, gelişmeye açık ve düzgün altyapısı olan, villa türünde arsalarla ilgileniyorlar. İstanbul'da batıdan doğuya doğru kısaca en çok prim yapan bölgeler; Mimaroba, Bahçeşehir, İkitelli, Kemerburgaz, Riva, çekmeköy, Kurtköy, Tepeören, Akfırat.
Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön