29 / 09 / 2024

'Emekli maaşına zam beklerken düşüş geliyor' endişesi planları değiştirdi! Hükümetten 'Çalışma başlatıldı' açıklaması!

'Emekli maaşına zam beklerken düşüş geliyor' endişesi planları değiştirdi! Hükümetten 'Çalışma başlatıldı' açıklaması!

Çalışanlar düşük maaş almamak ve mağdur olmamak adına emeklilik tarihlerini öne çekmeye başlarken, hükümetten 'Çalışma başlatıldı' açıklaması geldi. İşte ayrıntılar...




Emekli maaşlarında ortaya çıkabilecek hak kaybı sebebiyle, yüz binlerce çalışan emeklilik tarihini öne çekmeye karar verdi. Emeklilik dilekçesini 2025 yılında verenlere, bu yıl dilekçe sunan kişilere oranla yüzde 35’e yakın daha az maaş bağlanması, yüz binlerce çalışanın emeklilik planının değişmesine neden oldu. 

Çalışanlar mağdur olmamak adına emeklilik tarihlerini öne çekmeye başlarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dilekçe tarihine göre ortaya çıkacak aylık düşüşün önüne geçmek için düğmeye bastı. 

 Emekli maaşına zam beklerken düşüş geliyor endişesi planları değiştirdi! Hükümetten Çalışma başlatıldı açıklaması!

DİLEKÇE VERİLEN YIL MAAŞLARI ETKİLEMEYECEK

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; emekli maaşlarında düşüş yaşanmaması amacıyla yapılacak alışmanın ayrıntılarına ilişkin henüz açıklama gelmedi. Çalışanlar arasında hak kaybı ortaya çıkarak sorunun, bir yandan da bu yıl yeni bir emeklilik dalgası yaratma riskine neden olabileceği belirtiliyor. Bakanlığın harekete geçmesinde ise hem maaş farkı sorunun çözülmesinin hem de yüz binlerce kişinin bu sene emekli olmak için harekete geçmesinin etkili olduğu ifade edildi. 

Emekli maaşlarının nasıl bağlanacağı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında düzenleniyor. Farkın giderilebilmesi için kanun değişikliğinin yapılması gerekiyor. 

Bu çerçevede emekliliğe hak kazanmış kişilerin aylıklarında dilekçe tarihine göre ortaya çıkan düşüşü engelleyen bir düzenleme bekleniyor. Yasa değişikliğinin gelecek seneleri de kapsayacak şekilde yapılması öngörülüyor. 

Emekliliğe hak kazanmış kişi dilekçeyi hangi yıl verirse versin emekli maaşı düşüşünden etkilenmeyecek bir düzenleme yapılması masada yer alıyor. TBMM 1 Ekim Salı günü açılacak. Bu nedenle Meclis açılana kadar farkın giderilmesine ilişkin düzenlemenin detaylarının netleşmesi bekleniyor. 

 Emekli maaşına zam beklerken düşüş geliyor endişesi planları değiştirdi! Hükümetten Çalışma başlatıldı açıklaması!

OVP'YE GÖRE FARK YÜZDE 32 GELEBİLİR 

Orta Vadeli Program’da (OVP) bu sene için enflasyon tahmini yüzde 41.5, gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme hızı yüzde 3.5 olarak açıklandı. Merkez Bankası enflasyon raporu açıklanırken, bu sene enflasyon gerçekleşmesinin, orta noktası yüzde 38 olmak üzere yüzde 34-42 arasında öngörülen patikanın üst sınırına yakın beklendiği ifade edildi. 

Rakamlar OVP’deki gibi olursa emeklilik maaş fakı yüzde 32 şeklinde gerçekleşecek. Yani emekli maaşı 35 bin lira görünen bir kişi, dilekçesini 2024’te verirse bu aylığı, 2025’te verirse 26.515 lira maaş almış olacak.

 Emekli maaşına zam beklerken düşüş geliyor endişesi planları değiştirdi! Hükümetten Çalışma başlatıldı açıklaması!

AK PARTİ GRUP BAŞKANI: ÇALIŞMA BAŞLADI

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni yasama yılı öncesinde Meclis’e gelecek yasa teklifleri ve hükümetin üzerinde çalıştığı kritik konular ile ilgili konuştu ve kamuoyunda bir süredir tartışılan 2024 ile 2025'te emekli olacaklara bağlanacak aylıklarda fark olacağına ilişkin tartışmalara ilişkin son dakika gelişmelerini paylaştı. 

AK Parti Grup Başkanı Güler, emekli maaşları ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmasının olduğuna vurgu yaptı ve şunları söyledi: 

"Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım. Ona yönelik olarak da hakkaniyetli, orta bir çözüm ortaya konabilir. Ama şu anda bunun sayısal bir veri olarak nelere tekabül ettiğine dair bir veri yok. Bunlar ortaya çıktıktan sonraki aşamada Bakanlık bürokrasisiyle de görüşerek belli bir noktaya ulaşabiliriz."

AFAD Başkanı açıkladı: Yeni bina deprem yönetmeliği çıkarılacak! 

Deprem uzmanından yapılaşma açıklaması: O ili uyardı ve 'Kıyılara geldikçe sorun artar' dedi!

Ekim ayı, 'Aile Destek Ödemesi' ne zaman yatacak? 


Geri Dön