26 / 11 / 2024

2016'ya damga vuran projeler!

2016'ya damga vuran projeler!

15 Temmuz darbe girişiminden terör saldırılarına, Irak ve Suriye'deki kaoslardan küresel ekonomik krizin yansımalarına kadar birbirinden farklı süreçlere göğüs geren Türkiye, bir yandan da hayal bile edilemeyen projeleri hayata soktu.




15 Temmuz darbe girişiminden terör saldırılarına, Irak ve Suriye'deki kaoslardan küresel ekonomik krizin yansımalarına kadar birbirinden farklı süreçlere göğüs geren Türkiye, bir yandan da hayal bile edilemeyen projeleri hayata soktu. İşte bu projelerden bazıları şöyle:


BUGÜN AÇILACAK


Ilgaz Dağı'na inşa edilen, “Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli” bugün hizmete açılacak. Giriş ve çıkışları “köpek balığı ağzı” şeklinde projelendirilen tünel hizmete açıldıktan sonra, 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 11,4 kilometreye inecek, 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunda ulaşım süresi 8 dakikaya düşecek.


ULAŞIMI 3.5 SAATE İNDİRDİ

30 Haziran'da hizmete açılan Osman Gazi Köprüsü de, İstanbul ile  İzmir  arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirdi.


GÖVDE GÖSTERİSİ

27 Ağustos'ta açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de, 59 metre genişliğiyle dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile “eğik askılı köprü” sınıfında dünyanın en yükseği olan köprü İstanbul Boğazı'nın üçüncü gerdanlığı olmuştu.



GÖKTÜRK-1 UZAYA FIRLATILDI

Gurur adımlarından biri de Göktürk-1 uydusunun fırlatılması oldu. Göktürk-1, Türk Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat ihtiyacını karşılamasının yanında, orman alanlarının kontrolünden deniz kirliliğine ve rekolte tahminlerine kadar pek çok alanda hizmet verecek. YHT  Ankara  Garı da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete sokulmuştu. Günde 50 bin, yılda 15 milyon insana hizmet verecek.



SAYISIZ PROJE

Antalya, Türkiye'nin üstlendiği ilk Expo Fuarı'na ev sahipliği yaparak tarihe geçti. Trabzon-Akyazı'da “Şenol Güneş”in ismi verilen spor kompleksinden Adana'daki Tufanbeyli Termik Santralı'na kadar çok sayıda proje bu yıl hayata geçti. 230 milyon TL'ye yapılan Diyarbakır Havalimanı'nın yeni terminal binası, 28 Mayıs'ta hizmete girdi.



AVRASYA TÜNELİ

Avrasya Tüneli, geçtiğimiz Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hizmete açılmıştı. Tünel, 30 Ocak'a kadar 07.00-21.00 arası hizmet verecek. Kara araçlarının geçiş yapacağı tünelin açılışı, zorluklarla geçen yılda düşman çatlattı.


Yeni Şafak 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Türkiye'de bu yıl, yatırım bütçesinin büyüklüğü ve teknolojisi dolayısıyla merakla beklenen dev projeler hizmete alındı.


Dünyanın en genişi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, deniz altından karayoluyla iki yakayı birleştiren Avrasya Tüneli, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indiren Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen Osman Gazi Köprüsü hizmete alınırken, Ilgaz Dağı'nı dize getiren Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli de bugün hizmete açılıyor.


AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, hizmete sunulan ulaşım projelerin önemli bir kısmı dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor. 


Osmangazi Köprüsü

Birçok "ilk"leri bünyesinde barındıran Osmangazi Köprüsü'nün hizmete alınması, sadece Türkiye’de değil, dünyada merakla beklendi. 252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip köprü, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre uzunluğuyla dünyanın 4'üncü en büyüğü oldu. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlaması bakımından örnek gösterilen köprü, 30 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Köprü, Körfez çevresinde 2 saate yakın süren yolu 4 dakikaya düşürdü.


Boğaz'ın yeni incisi

İstanbul Boğazı'nın üçüncü incisi Yavuz Sultan Selim Köprüsü de birçok özelliğiyle dünya mühendislik tarihi için önemli bir yere sahip. 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş asma köprüsü konumunda bulunan köprünün, bin 408 metre ana açıklığı ve yan açıklıklarıyla toplam boyu 2 bin 164 metreye ulaşıyor. Bu yönüyle üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Ağustos’ta hizmete alındı.


Deniz altında ikinci gerdanlık Avrasya

Avrasya Tüp Geçişi, denizin 106 metre altında inşa edildi. Dünyada, denizin en derininde yapılan ilk projenin uzunluğu 14,6 kilometre ve bunun 3,4 kilometrelik kesimi denizin altından tünelle geçiliyor. Marmaray’ın kardeşi olarak görülen Avrasya Tüp Geçişi, 20 Aralık'ta hizmete girdi.


Ilgaz'ı dize getiren tünel 

İlk kazmanın 2012'de vurulmasının ardından yer altında yüzlerce metre yol katedilerek bin 875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı dize getirilerek inşa edilen tünel, bugün törenle hizmete girecek.


Ilgaz'ı dize getiren tünel 

İlk kazmanın 2012'de vurulmasının ardından yer altında yüzlerce metre yol katedilerek bin 875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı dize getirilerek inşa edilen tünel, bugün törenle hizmete girecek.


TUSAŞ Akıncı yerleşkesinde yer alan, Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde çevresel testleri yapılan uydu, yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezine gönderildi. Uydu, 5 Aralık'ta Türkiye saatiyle 16.51'de uzaya fırlatıldı.


Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atan uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor.


Ulaştırma alanında dev projelerin hizmete alındığı Türkiye'de, mobil iletişimde de yeni bir teknoloji geçildi. Mobil haberleşmede 3G'ye göre 10 kat daha hızlı olan 4,5G teknolojisi 1 Nisan itibarıyla kullanılmaya başladı.


AA


Geri Dön