28 / 04 / 2024

2017'de 9 OSB'de teknik kolej açıldı!

2017'de 9 OSB'de teknik kolej açıldı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmaları neticesinde geçtiğimiz yıl Aksaray, Bursa Kestel, Kayseri, Kırşehir, Manisa (2.etap), Şırnak, Afyonkarahisar, Antalya ve Tokat OSB’lerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim bursu destekli 9 adet teknik kolej kuruldu..



Sanayicinin “nitelikli insan gücü” talebi hakkında yaptığı çalışmalara devam eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2017’de 9 OSB'de teknik koleji eğitime açtı.


Aksaray, Bursa Kestel, Kayseri, Kırşehir, Manisa, Şırnak, Afyonkarahisar, Antalya ve Tokat Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) 9 teknik koleji tamamlayan Bakanlığın hedefi ise tüm OSB’lerde teknik kolej açmak.

 

EĞİTİM BAŞLADI 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, OSB'lerde yapılması planlanan teknik kolejler için ilk adım 2017'de atıldı. Bu kolejler ile, sanayicilerin talep ettiği ve Türkiye’nin rekabet gücüyle refahını artırmak için yenilikçi, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçişte mesleki eğitim sisteminin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü”nün ardından teknik kolejlerin yapımı hakkındaki çalışmaların ardından 2017'de Aksaray, Bursa Kestel, Kayseri, Kırşehir, Manisa (2.etap), Şırnak, Afyonkarahisar, Antalya ve Tokat OSB’lerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim bursu destekli 9 adet teknik kolej kurularak, eğitim-öğretime başlandı.

 

MÜFREDAT ÇALIŞMASI

Bilim, teknoloji ve sanayi politikaları doğrultusunda ihtiyaç duyulan insan kaynağı niteliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar da yürütülüyor. Ayrıca MEB’le birlikte bilişim teknolojilerinde siber güvenlik, büyük veri, bulut gibi teknolojilerin meslek liseleri düzeyinde ele alınmasına yönelik çalıştaylarla, müfredat çalışmalarının sürdürüldüğü öğrenildi. 

 


İŞBAŞI EĞİTİMLER VERİLECEK 

Bakanlık teknik kolejlerde verilecek teorik ve pratik eğitim programlarıyla sanayide önemli bir dönüşüm planlıyor. Türkiye’nin teknoloji hamlesini yapabilmesi için Türkiye’nin teknoloji üretme kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacak nitelikli ara elemanların yetiştirileceği belirtiliyor.

 

Öğrenci ve velilere yönelik teknik kolejlerin sunduğu imkanların tanıtılması ve farkındalık oluşturulması için kamu spotu ve bir internet sitesinin de açıldığı belirtildi. 

 

Teknik kolejler konusunda yapılan bir diğer çalışma da Üretim Reform Paketi’yle gelen yeni uygulamayla ilgili. OSB yönetiminin de işin içinde olacağı işletme modeliyle teknik kolej açmak isteyen OSB’lerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuru yapmaları için çalışmalar yapıldı. 

 


Geri Dön