23 / 12 / 2024

2017'de ulaşımdan haberleşmeye mega projeler yapılacak!

2017'de ulaşımdan haberleşmeye mega projeler yapılacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Osman Gazi Köprüsü'nde yaklaşık 89 lira olan geçiş ücreti bu gece itibarıyla 65,65 liraya düşürüldü." dedi.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Osman Gazi Köprüsü'nde yaklaşık 89 lira olan geçiş ücreti bu gece itibarıyla 65,65 liraya düşürüldü." dedi.


Bakan Arslan, TCDD Kule Restoran'da düzenlediği basın toplantısında, Bakanlığının 2016 faaliyetlerini değerlendirdi, 2017 hedeflerini açıkladı.


Havacılık sektörünün son 14 yılda neredeyse 5-6 kat büyüdüğünü, yaklaşık 35 milyon olan yolcu sayısının 180 milyona ulaştığını belirten Arslan, bu sene havacılık sektöründe yap-işlet-devret modeliyle yapılan projeler hariç 654 milyon liralık harcama gerçekleştirdiklerini bildirdi. 


Kasım sonu itibarıyla sektörde taşınan yolcu sayısının 174 milyon kişi olduğunu ifade eden Arslan, "Başlangıç hedeflerimiz burada biraz saptı, onun da sebebi iç hatlarda ciddi oranda artış olmakla birlikte, dış hatlarda genelde dünyadaki daralma ve özellikle Rusya ile geçmişte yaşadığımız krizler nedeniyle, Rusya'daki uçuşların ve turist girişinin olmaması bu sektörde önemli bir etken oldu, rakamlar düşük kaldı" şeklinde konuştu. 


Arslan, Sinop, Çanakkale ve Van havalimanlarında yeni terminal binası çalışmalarına başladıklarını, bunların bitmek üzere olduğunu, Karaman ve Yozgat havalimanlarının etüt proje aşamasında bulunduğunu, Rize-Artvin bölgesel havalimanında 5 grubun ön yeterlilik aldığını ve ocak ayı içinde mali tekliflerin alınacağını, önümüzdeki yıl işe başlanılacağını söyledi.


İstanbul yeni havalimanında çalışmaların bugün itibarıyla yüzde 42 seviyesine geldiğini anlatan Arslan, "2018'in ilk çeyreğinde birinci fazın açılması adına bu sefer 23 bin kişiyle değil yaklaşık 30 bin çalışanla İstanbul yeni havalimanı inşaatı devam edecek." şeklinde konuştu.


"Çamlıca TV ve Radyo Kulesi 2017'de bitirilecek"

Türksat 4A uydusunda yüzde 96'lık doluluk oranının bulunduğunu, ilk yerli haberleşme uydusu 6A'nın üretimine başlandığını dile getiren Arslan, Türksat 5A ve 5B uydularının sözleşmelerini gelecek yıl imzalayacaklarını kaydetti.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan anlaşma çerçevesinde  Ankara  Gölbaşı'ndaki Mogan Gölü'nde temizlik çalışmaları başlattıklarını ifade eden Arslan, "Segment boyutuyla baktığınızda Mogan Gölü projesi Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci en büyük projesi olacak durumda." dedi.


Arslan, haberleşme alanında bu yıl 415 milyon lira yatırım yapıldığını, son 14 yılda sektöre yapılan yatırım miktarının 90,3 milyar lira olduğunu söyledi. Genişbant abone sayısının 59 milyonu geçtiğini, mobil abone sayısının 74,5 milyon olduğunu anlatan Arslan, fiber uzunluğun 284 bin kilometreye ulaştığını kaydetti.


Bakan Arslan, Çamlıca TV ve Radyo Kulesi'nin haziran ayında bitirileceğini belirten Arslan, buradaki görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılacağını anlattı.


Fizibilite ihalesi yapılan Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi için mali tekliflerin alınacağını belirten Arslan, "Verilerin ülkemizde kalmasını çok önemsiyoruz. Bununla ilgili Kanun Hükmünde Kararname ile bu sektörü teşvik verilen sektörler arasına soktuk. Bu önemli bir uygulamaydı verilerin ülkemizde kalması, değerlendirilebilmesi, sonuçlar elde edilmesi çok önemliydi." şeklinde konuştu.


Arslan, milli ve yerli arama moturu konusundaki çalışmaların sürdürülerek projenin geliştirileceğini söyledi. Bakan Arslan, e-Devlet üzerinden engellilere yönelik yeni hizmetleri sunacaklarını bildirdi.


2020'li yıllarda 5G'nin çalışacağını öngördüklerini belirten Arslan, "Ülke olarak 5G'nin öncülerinden olmak üzere özel sektördeki paydaşlarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.


"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni 2017'nin ilk yarısında hizmete alacağız"

Arslan, 2017 yılında 130 kilometresi otoyol olmak üzere 840 kilometre bölünmüş yol, 860 kilometre tek yol, 12 bin 250 kilometre sathi kaplama bakım onarım, 57 kilometre köprü yapacaklarını, 41 tünelin hizmete gireceğini söyledi. Kuzey Marmara Otoyolu'nda devam eden çalışmaların 3 yılda tamamlanacağını dile getiren Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için 26 Ocak'ta tekliflerin alınacağını, 18 Mart'ta bu köprünün temelinin atılacağını söyledi.


Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni 2017 yılının ilk yarısında hizmete alacaklarını anlatan Arslan, Ovit Tüneli'nde gelecek yılın sonunda bitirip, hizmete sunacaklarını bildirdi. 


Demiryolu sektöründe yeni 152 kilometre yol yapacaklarını dile getiren Arslan, "YHT hatlarında 6 adet yeni set alarak, set adedini 19'a çıkaracağız. Yüksek Hızlı Tren seferlerini yüzde 50 artıracağız. 10 adet YHT tren seti alımında ihale süreçleri devam ediyor. 1 adet YHT Hattı Test Ölçüm Treni alacağız, çünkü artık çok sayıda YHT ve hızlı tren hattında inşaat çalışmaları devam ediyor. 4 bin kilometreye varan bir çalışmadan bahsediyoruz. Milli yük vagonunun çalışmaları tamamlandı artık seri üretimine geçiyoruz." diye konuştu.


Sincan'da Yüksek Hızlı Tren Bakım Kompleksi yaptıklarını anlatan Arslan, "Yaklaşık 550 milyon liralık yatırım. Onu da hemen ilk çeyrekte bitirip, hizmete sokacağız." dedi.


Keçiören metrosunun 5 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla açılacağı müjdesini veren Arslan, "Başbakanımızın tabiriyle aşıklar, aşklarının uzun sürmesini istiyorlarsa yeni bir sembol bulsunlar." değerlendirmesinde bulundu.


Gayrettepe'yi yeni havalimanına bağlayacak metro hattının inşaatının başlayacağını ifade eden Arslan, yeni havalimanını Halkalı'daki mevcut hatta bağlayacak metronun da ihalesini yapacaklarını söyledi.


Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde otomobillerin geçiş ücretinin 11,95 lira olacağını bildirdi.


"Adil Kullanım Kotası'nı 2018'de kaldıracağız"

İnternette istek dışı aboneliklerin sona ermesine ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Arslan, Adil Kullanım Kotası ve Noktası'na ilişkin önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini, 2018'de tamamen bunu kaldıracaklarını kaydetti. 


Arslan, siber güvenliğin çok önemli olduğunu, bu konuda gerekli tedbirleri almak adına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) yaptırım yetkileri verdiklerini söyledi. BTK'nın tüm kurum ve kuruluşları 7/24 takip ederek, uyarıda bulunduğunu anlatan Arslan, "Ancak karşı taraf buna ilişkin işlem yapmadığında BTK'nın yaptırım yetkisi yoktu. Bu anlamda sıkıntılar yaşayabiliyorduk. BTK'ya yasal yetki vererek, bu yaptırım hakkını verdik." diye konuştu.


BTK'nın siber güvenlik alanında destek verdiğini anlatan Arslan, kurumun siber güvenliğe ilişin eleman alımı yapacağını, aynı zamanda da bu konuda yetişen kişileri bir platformda toplayarak, onların bilgilerinden yararlanacağını söyledi.


"Osman Gazi Köprüsü'nde yaklaşık yüzde 20'lik indirim sağlıyoruz"

Bakan Arslan, Osman Gazi Köprüsü'nün 30 Haziran'da hizmete sunulduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:


"Bu projede verdiğimiz bir garanti var. Bundan kaynaklı zaman zaman eleştirildiğimiz oluyor. Bu projeler, projeden geçen taşıt sahipleri için yapılmıyor. Ulaşımı, erişimi kolaylaştırmak için yapıyor ancak özellikle bulundukları bölgede sanayiyi, ekonomiyi, endüstriyi büyüterek, ülkemize ilave katma değer oluşturuyorlar. Biz, bu tip yan etkileri daha çok önemsiyoruz. Yakıt ve zaman tasarrufu çok önemli. İstanbul-İzmir Otoyolu tamamen bittiğinde, Osman Gazi Köprüsü'nden beklediğimiz araç trafiği 40 bin. Neden? Çünkü o bölgede yaşayan yaklaşık 25 milyon insanın yaşamını kolaylaştırmak, ticaretini büyütmek yeni kendi taşıt trafiğini oluşturması, bizim beklentimizdir. Herkesin malumu bu sene sonu itibarıyla 100 kilometrenin üzerinde bir kısmını bitirmiş oluyoruz ancak 284 kilometrelik kısmı 2018 sonunda bitecek. Asıl trafiğini o zaman oluşturmuş olacak. Çanakkale, Yavuz Sultan Selim köprülerini de düşünürseniz oluşturacağı ring ile de ilave trafik oluşturacak. O yüzden biz, bunun farkındayız, insanımızın daha konforlu seyahat edebilmesi, körfezi dolaşarak yakıt israfı yapmaması, milli ekonomiye katkı yapması, sera gazı emisyonunun azaltılması... Bütün bunları yaptığımızda biz, Osman Gazi Köprüsü ile ilgili özellikle uzun süredir çalışma yaptık, rapor hazırlandı. Rapor kapsamında Yüksek Planlama Kurulu'ndan karar çıkardık. Yarın itibarıyla Osman Gazi Köprüsü'nde yaklaşık yüzde 20'lik indirim sağlıyoruz ve ücret 65,65 lira olacak. Yaklaşık 89 liralık ücrete 2017 yılı başından itibaren zam yapmamız gerekirken, tam tersine ücreti düşürüyoruz. Burada üç şeyi güdüyoruz, bir, köprünün kullanımın teşvik edilmesi, daha da önemlisi vatandaşımızın körfezi dolaşarak yakıt sarfiyatı, araçlarının yıpranmaması, aldıkları risk bunları düşünürseniz vatandaşın hayatını kolaylaştırmış olacağız." 


AA


Haber Star 'da şöyle yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yeni yıl müjdelerini verdi. 2017 yılında 25.6 milyar liralık yatırım yapılacağını aktaran Arslan, Osmangazi Köprüsü’nden geçiş ücretinde yüzde 26 indirim olacağını açıkladı. 89 lira olan geçiş ücreti bir yıllık süre için 65.65 TL’ye düşürüldü. Bakan Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişlerin ise yılbaşından itibaren 11.95 lira olacağını açıkladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, bakanlığının 2016 yılı faaliyetleri ve 2017 hedeflerini basın toplantısıyla açıkladı. 


BAKÜ-TİFLİS-KARS 2017’DE DEVREDE

Osmangazi Köprüsü’ndeki garantinin eleştirildiğini belirten Arslan “Bu projeler sadece projeden geçen taşıt sahipleri için yapılmıyor ulaşımı kolaylaştırmak için yapılıyor. Bulundukları yerlerde sanayi endüstriyi büyütüyorlar. Yakıt ve zaman tasarrufu önemli. Yarın (bugün) itibariyle Osmangazi Köprüsü’nde yüzde 20 indirim sağlanıyor. Elbetteki köprünün kullanımının teşvik edilmesi önemli. Vatandaşımızın Körfezi dolaşarak araçlarının yıpranması. 90 km kısalmadan sadece yakıt tasarrufu milli ekonominin bir kaybı olmayacak. Sürüm artışı olacak” dedi.


1915 Çanakkale Köprüsünü Malkara’ya kadar uzatacak projenin ihale sürecinin devam ettiğini aktaran Bakan Arslan, 26 Ocak’ta tekliflerin alınacağını, 18 Mart’ta da temelin atılacağını bildirdi. Ankara -Niğde Otoyolu’nun önemli olduğu ve ilanına çıkıldığını bildiren Arslan 14 Nisan’da da tekliflerin alınacağını açıkladı. Ulaştırma Bakanı Arslan’ın verdiği bilgilere göre Ovit Tüneli 2017 sonunda hizmete girecek.  İzmir  ve Manisa›yı birbirine bağlayan Sabuncubeli Tüneli en geç 2018›de hizmete sunulacak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının ise 2017 yılının ilk yarısında bitirilip hizmete açılması planlanıyor. Ankara Keçiören metrosunun ise 5 Ocak 2017’ta açılması planlanıyor. 


Ulaştırma Bakanı Arslan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin yüzde 45 artırılacağını bildirdi. 10 adet set ihale alım sürecinin devam ettiğini aktaran Arslan, “Özellikle bir adet YHT hattı test ölçümü alacağız. Yeni nesil milli yük vagonunda seri üretime geçiyoruz. Sincan’da YHT bakım kompleksi yapılıyor, ilk çeyrekte bitirip hizmete vereceğiz. Özellikle OSB bölgelerine büyük fabrikalara endüstri merkezlerine demiryolunu uzatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


25.6 MİLYAR TL YATIRIM

Ulaştırma,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK parti hükümetleri olarak 14 yılda ulaştırma, denizcilik ve haberleşme yatırımlarının toplamının 320 milyar Türk Lirası olduğunu belirterek, “2016’da da yatırımlara ara vermeden hız kesmeden devam ederek 26,5 milyar liralık yatırım yaptık. Sadece kamu tarafı. 2017’de de başlangıç ödeneği 25.6 milyar TL. Bunun çok üzerine çıkacağız” dedi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TL’ye destek çağrısına bir destek de Türksat’tan geldi. Bakan Arslan gazetecilerin Türksat uydu ücretlerinin dolar olduğunu hatırlatması üzerine, “Türksat’ın yaptığı kendisinin satın aldığı hizmeti dövizle alıyor. Gider döviz gelir TL olursa dengesizlik oluşuyor. Bütün bunlara rağmen Türksat 3.30 kuruştan doları sabitleyecek” yanıtını  verdi. 


AVRASYA’DAN ŞEHİT VE GAZİLERE 3.5 MİLYON TL

Bakan Arslan, Avrasya Tüneli’nden yapılan geçişlerden elde edilen gelirin şehit ve gazilere gitmesine yönelik soruya ise şu yanıtı verdi: “20 Aralık’ta açıldı Avrasya Tüneli. 24 bin günlük ortalama araç geçiyor. 24 bin aracın yüzde 90’ı küçük yüzde 10 büyük araç. 24 bin çarpı 15 TL. 22’si itibariyle başladı bugün tamamlanacak. 10 gün. 3.5 milyon TL. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın şehit ve gaziler için düzenlediği kampanyaya aktarılacak.”

Bombalı paketlerin önlenmesi, güvenliğin artırılması ve uyuşturucuyla mücadele kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Posta gönderilerinin kabulü ve teslimi aşamasında gönderici ve alıcıdan kimlik ibraz etmesi istenecek. Haberleşme gönderileri hariç diğer bireysel gönderiler gönderici huzurunda kontrol edilerek kabul edilecek. Posta kabul merkezlerine kamera sistemi kurulacak. Yeni sistem sayesinde taşınması yasak madde göndermek isteyenler engellenmiş olacak.


BTK tarafından yapılan düzenleme ile de internette istek dışı abonelikler son bulacak. Buna göre internette gezinirken herhangi bir sayfanın tıklanması veya reklam sayfasının kapatılması gibi işlemler sonucunda istenmeyen hizmetlere abone olunması ve hizmetler için faturalara yüksek tutarlar yansıtılması son bulacak. İptal işlemleri için çağrı merkezinin aranması veya işletmeciye yazılı başvuru yapılması yeterli olacak. 


Adil Kullanım Kotası 2018’de kaldırılacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ‘Adil Kullanım Noktası’ düzenlemesine göre müşteri kotasının yüzde 80’ine ve yüzde 100’üne ulaştığında servis sağlayıcı tarafından ücretsiz SMS ile bilgilendirilecek. AKN sonrası vergi indirme hızı mobil internet için asgari 128 Kbit/s olarak belirlendi. AKN aşımı sonrası hız uygulaması müşterilerin paketine uygun bir oranda uygulanacak. Gece 02.00 sabah 08.00 arası AKN uygulaması geçerli olmayacak. Bu saat aralarında kullanılan internet pakete dahil olmayacak. Düzenleme 1 Mayıs 2017 itibarı ile yürürlüğe girecek. 2018 sonu itibari ile de AKN uygulaması tamamen son bulacak. Reklam ve tanıtımlarda servis sağlayıcılar müşteriye eksiksiz ve doğru bilgi verecek. AKN sonrası hız uygulaması mobilde 1 Mart 2017; sabit genişbant kullanımında 1 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe girecek.


Bakan Arslan, milli yerli e-postanın geliştirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek “Çalışmaya devam edeceğiz. Milli yerli arama motorunda çalışmalarımız var. Bu konuda da çalışmaları yürütüp bu projeyi geliştireceğiz. Posta gönderilerinin güvenliği önemli. Bütün verilerin bir merkezden görülebilmesi takip edilmesi önemli. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. SMS’te B kodu ile herhangi bir SMS’in nereden geldiğini tespit etmek kolaylaştı” dedi.


Star 


Geri Dön