24 / 11 / 2024

2018 yılına kadar yalıtım yaptırılmalı!

2018 yılına kadar yalıtım yaptırılmalı!

Kentsel dönüşüm kanunu birbiriyle uyumlu olması gerektiğini belirten Karataş, "Bir de bunun üzerine resmi gazetede yayınlanan enerji performansı yönetmeliği kanunu geldiği zaman ortaya kargaşa bir durum çıkıyor" diye konuştu.




"YÖNETMELİĞİ 2008'DEN BERİ İNCELİYORUZ" 

BİNALARIN enerji performansı yönetmeliği konusuna değinen Tüm inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Biz bu yönetmeliği 2008'den beri inceliyoruz. Bu konunun meselesi sadece ısı değildir. Binaların enerji performansı yönetmeliğinden yola çıkarak, binanın hem ısısını hem de yaz mevsiminde soğutmak gerekiyor. Binada harcanacak olan elektrik enerjisizinden doğal gaz enerjisi ve su ısıtıcılarına kadar ve bu binaya getirilecek olan enerjinin borusu ile kablosuna kadar her şey düşünülmesi gerekiyor. Bu çalışmalar yapılırken mahallenin trafosunu, şehrin hatta ülkenin elektrik ve doğal gaz enerji sisteminin yeniden düzenlenip en ince ayrıntısına kadar düşünülmesi gerekiyor" diye konuştu. 


"DÜNYA ENERJİ İÇİN SAVAŞIYOR" 

Dünya'da yapılan savaşların tamamı enerji odaklı olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Deniz Karataş, "Örnek olarak Irak savaşı ve Kuveyt'i gösterebiliriz. Nerde bir anlaşmazlık varsa orada enerji problemi vardır. Nerede bir kargaşa varsa o bölge altında enerji barındıran topraklar yer alır yada enerji koridorun geçtiği yerdir. Dünya enerji için savaşıyor. Dünyada enerjiye ciddi bir şekilde para ve emek harcanıyor. Bizler olmayan doğal kaynakları ve dışarıya bağlı olduğumuz enerjiyi hor kullanmamalıyız" şeklinde konuştu. 


"ENERJİ KİMLİK BELGESİ VERİLİYOR" 

Enerjiyi verimli kullanmak zorunda olduğumuzu belirten Karataş, "Elimizdeki enerjiyi, boşa harcamamalıyız. Bu sonuçlardan yola çıkarak şehrimizdeki binaların yalıtımını düzgün yapmak durumundayız. 2011 yılından sonra yeni yapılan binalarda yalıtım ve diğer tedbirler alınıyor. 

Binanın kolonlarına, kirşlere ve dış yüzeylerine uygulanacak olan tuğla,beton ve sıva üzerine yapılan yalıtım malzemeleri yapılması zorunluluğu var. Bu kanuni bir zorunluluktur ve bu yalıtımın yapılması neticesinde binalarımıza enerji kimlik belgesi veriliyor" diye ifade etti. 


"ÇEVRENİN KORUNMASI İÇİN ŞART" 

Enerji kimlik belgesi hakkında bilgi veren Deniz Karataş, "5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği' ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasmı sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir" dedi. 


"KİMLİK DERECEYE GÜRE VERİLECEK" 

Enerji kimlik belgesinde bir sınıflandırma olduğunun altını çizen Başkan Karataş, "Enerji kimlik belgesi 'A' harfi ile başlayan bir derecesi var. Vatandaş daireyi almaya gittiğinde o binanın ne kadar enerjisine sahip çıktığını görerek alışverişini yapacak. Bu enerjide sadece ısı demek yanlış olur, binanın yazın içini soğuttuğunuz zaman da soğuk havanında dışarıya gitmesine engel olmalısınız. Türkiye bazında düşündüğümüz zaman Erzurum gibi soğuk iklimli yerlerde dışarıdaki soğuktan korunmanız gerekiyor. Antalya'da ise dışarıdaki sıcaktan korunmak gerekiyor" diye konuştu. 


"YALITIM ŞART" 

Türkiye'de yalıtımların mevsimsel olarak düşünüldüğünü M belirten Deniz İL Karataş," AyI rımlar kanunca da yapılmıştır, ısı da olsa soğukta olsa yalıtım şart. 2011 yılında sonra ki binalarda yalıtım yapılmak zorunda ve yapılan yalıtımlar ise 'A' harfinden başlayıp 'G' harfine kadar sınıflandırılmakta. 'H' harfi ve sonrası geçersiz sayılıyor. Geçersiz sayılan binalarda ise oturulma izni verilmiyor. Bu sınıflandırılmada yapılan işlemin ve tüketicinin ödeyeceği para baz alınacaktır. 'A' harfli bir yalıtıp isteniyorsa fiyat biraz yüksek olacaktır çünkü yalıtım kalitesi ona göre ayarlanmıştır. 'G' harfi istenirse fiyat biraz daha makul olacaktır. Yani kaliteye göre para olacaktır. Burada önemli olan 2011 yılından sonra 'G' harfine kadar da olsa yalıtmışız binamız olmayacak. Dolayısıyla enerjimizi koruyoruz" şeklinde konuştu. 


"2018 YILINA KADAR YALITIM YAPTIRILMALI" 

Antalya'da 130 bin yapı stok olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Karataş, "Bu binaların 80 bini 1999 öncesi yapılmıştır. Yani 80 bin binada ya iyileştirme yaparak kentsel dönüşüme hazırlamalıyız veya yıkıp yeniden yapmamız lazım. Bu sonuçla ortaya bir ikilem çıkmış oluyor, çünkü yıkılacak olan binayı da yalıtımlı hale getirmek müsriflik olacak. Kanunun bize verdiği süre içerisinde bu kararı vermemiz gerekiyor. 2008 yılında çıkan bir kanun var, kanunun içerisinde enerji verimliliği kanunun yayımı tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde mevcut binalara veyahut yapı kullanım izni alınmamış binalar yani burada 2011 yılından öncesini kast ediyor.201 l'den önce yapılmış binaların bu kanun çıktıktan sonraki on yıl içerisinde enerji verimliliği kanununu uygulamaları gerekiyor. Yalıtım yaptırmaları zorunluluğu geliyor. Kanun 2008 yılında çıktığına göre ve 10 yıl süre verdiğine göre 2018 yılının sonuna kadar mevcut binalarımızın tamamma yalıtım yaptırmak zorundayız" dedi. 


"ÇELİŞKİ OLMAMALI" 

Çalışmalar yapılırken kanunlar da çelişki olmaması gerektiğini belirten Karataş, "3194 sayılı imar kanunu, 4708 Yapı denetim kanunu ve 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu bunlar birbiriyle uyumlu olmalıdır. Birde bunun üzerine resmi gazetede yayınlanan enerji performansı yönetmeliği kanunu geldiği zaman bir kargaşa yaşanıyor. Bu kargaşanın içerisinden çıkmak gerekiyor.2011 öncesi binaların tamammı 2018 yılma kadar yaktım yapın diye zorluyorsunuz, diğer taraftan ise vatandaşa binanda test yaptık binan 30 yıllık olmuş artık kentsel dönüşüme girmek zorunda diyorsunuz. Biz bu binayı yıkacak mıyız yoksa binaya yalıtım mı yapacağız bunun belirlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. 


"YALITIM, TÜM ANTALYA'YI İLGİLENDİRİYOR"

Cumanın gelişi perşembeden bellidir diyen Başkan Deniz Karataş, "2018 yılma kadar bu sistemi düzenlememiz gerekiyor. Vatandaşa binada yalıtım yok diye 2018 yılında dayatma gelecek. Madem modernleşiyoruz kendimize ait petrol,doğal gaz ve enerjimiz yoksa dışarıya bağımlıysak enerji korumamız ger ekiyor .Ener ji performansı yönetmeliği kanunu doğru bir kanundur. 2018 yılma kadar 10 yıl bir süre verilmiş bu sürede doğru. Biz şuan 2015 yılındayız 3 yıl kalmış. Bu süre içerisinde eski binaları yıkacaksak yıkalım, enerji performansı yönetmeliği kanununa göre binaları yalıtacaksak yalıtalım. Bu konu hepimizi ilgilendiriyor. Sadece 2011 yılından sonraki binaları ilgilendirmiyor, bu bina sayıları ise çok değil. Son 4 yılın binalarını ilgilendirmiyor ama onun öncesini ilgilendiriyor, bu da şu anlama geliyor konu tüm Antalya'yı ilgilendiriyor" dedi. 


"ENERJİYE 4 MİLYAR DOLAR ÖDÜYORUZ" 

Yalıtımın zorunlu olacağını belirten Karataş, "Vatandaş, 2018 yılında binası eski de olsa yalıtmak zorunda kalacak.Bununla ilgili herhangi bir düzeltme gelmezse kargaşa devam eder. Enerjinin kaybı değil enerji elde ederken dışarıya salınım yapılan karbon monoksit gazının değerleri de önemlidir. Dikkat edilmez ise boşuna enerji elde etmiş olursunuz ve havayı boşuna kirletmiş olursunuz. Dünya Sağlık Örgütüne göre, şehirlerdeki kükürt dioksit oranı üst smırı 125 mg/metreküp iken 50 metrekarelik bir daire de kömür yakılması halinde 660 ton karbon dioksit oluşurken doğal gaz yakılması halinde 260 ton karbon dioksit oluşuyor. Yani doğal gaz tüketirsek kömür tüketiminde 3 kat daha az havayı kirletmiş oluruz. Doğal gaz daha fazla önem kazanmış oluyor. Kanunun çıkmış olduğu 2008 yılında ısıtma sektörünün toplam büyüklüğünün 2 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bizler 2 milyar doları verimli kullanmak zorundayız. Yurtdışından satm alman enerji maliyeti ise yıllık 4 milyar dolardan fazla para ödüyoruz" şeklinde konuştu. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön