29 / 04 / 2024

Isı yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler!

Isı yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler!

Binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; yapı bileşenleri ve dış ortam arasındaki ısı kaybını azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı deniyor. Peki, ısı yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler neler?



Isı yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler!

Türkiye’de enerji ihtiyacı, nüfus artışına ve sanayideki gelişmelere paralel olarak gün geçtikçe artmakta ve enerji kaynakları bu ihtiyaca cevap veremiyor. Yeryüzünde enerji kaynaklarının zamanla azalması, küresel ısınma, tüm ülkelerin enerji ihtiyaçlarını kontrol altına almalarını ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirmelerini zorunlu kılıyor. Ülkemizde de; başta sanayi ve konut sektörleri olmak üzere, enerji tüketimi her geçen yıl artıyor. 


Isı yalıtımı binanızı kötü hava şartlarından koruyan hem ısı hem de enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olan uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Isı yalıtımı sıcak ve soğuk havanın yapının içine girip çıkmasını engellemek için yapılıyor. Sürekli artış gösteren enerji tüketimi ve yapıların bakımsız olması yalıtımı ihtiyaç haline getiriyor. 


Isı yalıtımı enerji tasarrufunu sağlamakla birlikte konutların ömrünü uzatıyor, yapının değerini arttırıyor, çevre kirliliğini azaltıyor, sağlıklı bir yaşam alanı da oluşturuyor. Ancak ısı yalıtımı yaptırırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, Isı yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler neler? 


Isı yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler!

* Isı yalıtım uygulamalarında en az 3 cm ve üzeri ısı yalıtım levhasının kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. 

* Isı yalıtım uygulamalarında m² başına en az 6 adet mekanik tespit dübeli kullanılması gerekiyor. 

* Isı yalıtım levhalarının dizimleri kabul görmüş biçimlerde gerçekleştirilmiş olması gerekiyor. 

* Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında kullanılan malzemelerin birbirleriyle uyum göstermesi gerekir ve malzeme kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem teşkil ediyor. 

*İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı izolasyon uygulamalarının mutlaka dış cephelerde gerçekleştirilmesi gerekiyor.


Isı yalıtımı yaptırmak zorunlu mu?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön