29 / 04 / 2024

Isı yalıtımı yaptırmamanın cezası!

Isı yalıtımı yaptırmamanın cezası!

Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme "ısı yalıtımı" deniyor. Peki, binalarda ısı yalıtımı yaptırmak zorunlu mu? Isı yalıtımı yaptırmamanın cezası nedir?



Isı yalıtımı yaptırmamanın cezası!

İnsanların konforlu bir yaşam sürebilmeleri; 20-22°C sıcaklık ve yüzde 50 bağıl nem değerine sahip olan ortamlarda mümkün olabiliyor. Kış aylarında dış ortam sıcaklıkları 20°C'nin oldukça altında seyrediyor. Yaz aylarında ise hava sıcaklıkları 20°C'nin oldukça üstünde değere sahip oluyor.


Isıl enerji; yüksek sıcaklıklı ortamdan düşük sıcaklıklı ortama transfer oluyor. Bu nedenle yapılarda; kışın enerji kayıpları, yazın ise istenmeyen enerji kazançları meydana geliyor. 


Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme "ısı yalıtımı" deniyor. 


Isı yalıtımı binaların; çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemelerine, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılıyor.


Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı dogramalar kullanılarak kışın pencerelerden olusan ısı kayıpları azaltılıyor, yazın binaya güneş ısısı girişi  sınırlanıyor. Böylece ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden tasarruf sağlanıyor. Peki, Isı yalıtımı yaptırmamanın cezası var mıdır?


Mantolama yapılmayan binalara yasal yaptırımlar arasında; alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılmıyor ve doğal gaz, kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.

Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nin tebliği ile 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren, Enerji Verimliliği Yasası kapsamında enerjiyi verimli kullanmayan işletme, bina sahipleri ve yöneticilerin ödeyecekleri idari para cezaları uygulanıyor. Ancak geçenlerde açıklamada bulunan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ısı yalıtımı olmayan binaların vergisinin 2017 sonrası yükseleceğinin sinyalini verdi.


Isı yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön