27 / 11 / 2024

2018'de dönüşüm projelerine özel faiz indirimi!

2018'de dönüşüm projelerine özel faiz indirimi!

2018 itibariyle dönüşüm projelerine yönelik özel bir faiz tarifesinin uygulanacağını açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, mülk sahiplerine yapılan ikamet yardımında ikamet bildirme şartının kaldırılacağını da söyledi.




Antalya’da gerçekleştirilen 5’inci Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayına Başbakan Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan ile sektör temsilcileri katıldı. Şehirlerin geleceği ve can güvenliği acısından hayati önemdeki kentsel dönüşüm sürecinin önümüzdeki dönemde yeni bir ivme kazanacağına işaret eden Başbakan Binali Yıldırım, harç uygulamaları, kaynak desteği ve bürokratik düzenlemelerle sürecin vatandaş lehine kolaylaştırılacağını söyledi. 

 

DÖNÜŞÜM HIZLANACAK

 

2018 itibariyle dönüşüm projelerine yönelik özel bir faiz tarifesinin uygulanacağını açıklayan Yıldırım, “Vatandaşımıza evin dönüşümü yapacağı binanın metrekaresi kadar harç muafiyeti sağlıyoruz, geri kalan bölüm içinse harç alıyoruz. Bu durum, dönüşüm yapan vatandaşa yük getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harç muafiyetini artırma kararı aldı. Mülk sahiplerine yapılan ikamet yardımında ikamet bildirme şartının kaldırılacağını da aktaran Yıldırım, “Gecekondu sahipleri, kiracılar, tapusu olmayanlar ikametini belgelendiremiyor. Bu mağduriyeti gidermek için mülkiyetini belgelendiremeyenlere destek vereceğiz” diye konuştu.

 

TOKİ Haber Dergisi'nde yer alan habere göre;  Başbakan Yıldırım, “Dönüşüm kararının alınmasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, yüzde 66 ya da üçte iki oranında dönüşüme karar vermesi yeterli olacak. Bütün bu yapılanların amacı, kentsel dönüşümü hızlandırmak” şeklinde konuştu.

 

"DEPREM DÖNÜŞÜMÜNÜ 15 YIL İÇİNDE TAMAMLAMALIYIZ"

 

Her yıl 500 bin konutta deprem dönüşümü yapılması ve 7,5 milyon yapının bu kapsamda ele alınması gerektiğine dikkat çeken Başbakan, “Deprem dönüşümü ve şehir yenileme konusunda önemli bir kabiliyete sahibiz, bunu 15 yıl içinde tamamlamalıyız. 81 ilde dönüşüm yapılması gereken yapıların tespiti büyük oranda tamamlandı. Son beş yılda 52 ilde 212 riskli alan, 25 ilde 72 rezerv alan ve 110 kentsel dönüşüm ile proje gelişim alanı belirlendi” dedi. TOKİ’nin bu alanda yürüttüğü çalışmaların önemine değinen Başbakan Yıldırım, idarenin son 14 yılda kentsel dönüşüme ilişkin 17 milyar TL değerinde ihale gerçekleştirdiğini, 54 ilde, 7,5 milyon metrekare alanda 191 dönüşüm ve yenileme projesine devam ettiğini belirtti.

 

"MAHALLE GİBİ ESERLER YAPMALIYIZ"

 

Şehirlerin kadim değerleri ile kimlikleri korunarak çağın gerekleri doğrultusunda bir dönüşüm sürecinin hayata geçirilmesinin önemine de değinen Yıldırım, bu anlayışla alan bazlı dönüşüme geçişin teşvik edileceğini ve hedefin marka şehirler inşa etmek olduğunu söyledi. Dönüşümde, dayatma çözümlerle bir yere varılamayacağını, vatandaşın rızasının önemli olduğuna vurgu yapan Yıldırım şöyle devam etti: “Kentsel dönüşümde, dayanıklı, mimarisi ve estetiğiyle ruhu olan bina yapmak yetmez. Yeşil alanları, sosyal donatıları ve ticaret merkezleriyle mahalle gibi eserler yapmalıyız” dedi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün finansmanı için önemli adımlar atılacağını belirterek, gerekirse kur riskine katlanıp, kredi alabileceklerini aktardı. Özhaseki, İller Bankasındaki fonun da dönüşüm için kullanılacağını belirterek, yerli ürün kullanarak dönüşümü sağlayan belediyelere sıfır faizli, 2 yıl süreyle kredi verileceğini aktardı.

 

TOKİ BAŞKANI TURAN: "İNSANI ODAĞA ALMAYAN PROJELERE, KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ DİYEMEYİZ"

 

Kurultayda konuşma yapan TOKİ Başkanı M.Ergün Turan, kentsel dönüşümün her zaman gündemde tutulması gerektiğini, sağlıksız konutların hem vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini hem de kentlerin sağlıklı gelişimini engellediğini söyledi. Turan, “Sürdürülebilir dönüşümü esas alan; sosyal bütünleşmeyi, yerel kalkınmayı, tarihi ve kültürel miras ile doğal çevreyi koruyan bütünleşik bir yaklaşıma ihtiyaç var. İnsanı odağa almayan projelere, kentsel dönüşüm projesi diyemeyiz” diye konuştu.

 

TASARIMIN GÜCÜ

 

Kentsel yenilemede özellikle tarihi merkezlerin korunması ve iyileştirilmesi, sanayi ve ticaret alanlarının canlandırılması fikrinin ön plana çıktığını söyleyen Turan, kadim şehirlere yeni imajlar yaratmaktan çok, kentlerin tarihi ve kültürel mirasını ön plana çıkaracak tasarımların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. TOKİ olarak kentsel dönüşüm başta olmak üzere alternatif modellerle ağırlıklı olarak sosyal konut üretmeye devam ettiklerini belirten Turan, “Toplamda 815 konut sayısına ulaştık. Geçtiğimiz yıl 65 bin konutu ihale etmiştik, bu yıl da aynı rakama ulaşacağımızı tahmin ediyorum” dedi. 


Geri Dön