23 / 12 / 2024

2018'den önce inşa edilen binalar için uyarı!

2018'den önce inşa edilen binalar için uyarı!

İZODER Başkanı Levent Gökçe, Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin Haziran 2018’de yürürlüğe girdiğini hatırlatarak “2018 öncesi yapılan binalar müteahhidin insafına ve bilincine kaldı. Şu anda yapı stokunun sadece yüzde 1.5’i su yalıtımına sahip ” dedi.



Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, deprem riskine karşı su yalıtımının büyük önem taşıdığını dile getirdi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin 1 Haziran 2018’de çıktığını belirten Gökçe, “Deprem yönetmeliği sonrasında yapılsa dahi su yalıtımı olmadığı için son 18 yılda yapılan binalarda risk var. 2018 öncesi yapılan binalar müteahhittin insafına ve bilincine kalmış durumda. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren inşa edilen ve zorunlu olarak su yalıtımı yapılan bina sayısı toplam yapı stokunun sadece yüzde 1.5’ini oluşturuyor. Toplam 9.8 milyon bina, 28.6 milyon konutun bulunduğu ülkemizde bu oranlar, bugün güvenli bina sayısı konusunda maalesef istediğimiz noktada olmadığımızı gösteriyor. Binalarda su yalıtımının doğru uygulanması ve denetimine gerekli önemin verilmesinde geç kalındı ancak bundan sonra inşa edilen tüm binaları su yalıtımıyla korumalıyız ki 20 yıl sonra yeniden güçlendirme, kentsel dönüşüm konuşmak zorunda kalmayalım” dedi.

KOROZYON RİSKİ 

Betonarme yapı sistemlerinin en zayıf noktalardan birisinin suya hassasiyet olduğunu söyleyen Gökçe, sürekli suya maruz kaldıkları durumda özellikle demirin paslanmasıyla başlayan korozyon yapı sistemini olumsuz etkilediğini belirtti. Korozyona uğrayan bir binanın, donatı taşıma gücünün 5 yılda yüzde 50’sini, 15 yılda yüzde 90’ını, 24 yılın sonunda ise tamamını kaybedebildiğini söyleyen Gökçe, “Çelik donatının dayanımı için gerekli olan su yalıtımı ihmal edildiği için ülkemizde 30 yıllık binalar ömrünü tamamlamış olarak görülüyor” dedi

Mevcut binaların depreme dayanıklılığı konusunda endişe duyduklarını söyleyen Gökçe, doğru su yalıtımının yapının inşaat aşamasında yapılması gerektiğini anlattı. Gökçe bunun kentsel dönüşüm için büyük bir fırsat olduğunu da dile getirdi. 

SORMADAN EV ALMAYIN 

Binalarda su yalıtımının olup olmadığını öğrenmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Gökçe, şu açıklamalarda bulundu: 

“5-10 yıllık binalarda bodrum katı veya çatı katına bakarak su yalıtımı olup olmadığını, su sızıntısı, korozyon, küf gibi izlerden anlayabiliyoruz. Bu izler, binada sorun yaşandığının önemli göstergeleri. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için mukavemet testi yaptırılmalı. Yeni ev alacak vatandaşlar da evin göze hitap eden bölümlerinden önce yalıtım konusunu sorgulamalı.”

İZODER: Bina yalıtımında seferberlik ilan etmeliyiz!


Geri Dön