Genel

2018'in 4'ncü çeyreğinde büyük çaplı yatırım işlemi gerçekleşmedi!

Cushman & Wakefield 2018 4.Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporunu yayınladı. Rapora göre, artan satılık gayrimenkuller ile birlikte yatırım faaliyetleri ivme kazanacak. Bununla birlikte, dördüncü çeyrekte büyük çaplı bir yatırım işlemi gerçekleşmedi...

Cushman & Wakefield 2018 4.Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporunu yayınladı.

Genel Bakış
AYD/Akademetre’nin alışveriş merkezlerine ilişkin verdiği perakende verilerine göre, enflasyondan arındırılmış ciro endeksi, Kasım 2018’de geçen yılın aynı dönemine göre %21,6 artmış olup aynı dönemdeki %21,62 enflasyon oranı ile parallellik göstermiştir. Kasım 2018’de en yüksek artış, %31,3 ile hipermarket kategorisinde görülmüştür, teknoloji kategorisi, önceki çeyreklerdeki muazzam artışlara kıyasla en küçük artışın gerçekleştiği kategorilerden biri olmuştur. Bununla birlikte, önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, Kasım 2018’de ziyaretçi sayısının benzer bir seviyede olduğu kaydedilmiştir. Ancak Aralık ayı sonuçlarında yılbaşı alışverişlerinin de etkisi ile yaya trafiğinde artış olacağı öngörülmektedir.

Kullanıcı Odağı
Alışveriş merkezleri perakende satış endeksindeki artışlar devam ederken öte yandan, perakende aktiviteleri, başlıca kurlardaki dalgalanma ve yüksek enflasyon olmak üzere dördüncü çeyrekte düşük kalmıştır. Perakende sektöründe konkordato başvuruları 4. çeyrekte de devam etmiştir (örneğin Çift Geyik Karaca ve Bernardo). Son çeyrekte, MediaMarkt, yeni mağazalar açarak pazar payını arttırmayı sürdürmüştür. Under Armour, büyüme politikasından ödün vermezken Lego, üçüncü mağazasını İzmir’de açmıştır. Bunun yanı sıra, Koçtaş Fix, ekspres konseptli mağazalarını açmaya devam etmiştir. Kozmetik sektörünün en aktif perakendecilerinden biri olan Kiko Milano, mağaza sayısını arttırmaya devam ederken; hızlı tüketim moda perakendecileri arasında tanınmış bir marka olan Miniso, önümüzdeki aylarda daha da yayılarak hızla büyümeyi planlamaktadır. Forum Gaziantep’te ise , yolcu vagonundan dönüştürülen yeni bir “Vagon Mağaza” konsepti oluşturulmuştur. 

Son çeyrekte pazara 136,630 m²’lik yeni arz girişi gerçekleştirmiştir. Böylece AVM arz girişi 2018’de 494.530 m² olarak gerçekleşirken toplam arz 12,89 milyon m²’ye ulaşmıştır. 4. çeyrekte gerçekleşen arz girişleri arasında İstanbul’da Skyland Hom Design Center (40,000 m²) ve Avlu 34 (17,000 m²), Ankara’da Atakule (17,000 m²), Balıkesir’de 10 Burda (45,000 m²) ve Manisa’da 45 Park (13,000 m²) bulunmaktadır.

Yatırımcı Odağı
Artan satılık gayrimenkuller ile birlikte yatırım faaliyetleri ivme kazanacaktır. Bununla birlikte, dördüncü çeyrekte büyük çaplı bir yatırım işlemi gerçekleşmemiştir. 

Genel Görünüm
Ekonomide devam eden zorlu tabloya ve Türk lirasının uğradığı değer kaybına rağmen, Kasım ve Aralık aylarında görülen enflasyon düşüşüyle perakendecilerin kısmen de olsa nefes almaları beklenmektedir. Kira sözleşmelerinin ₺’ye dönüştürülmesini öngören yakın tarihli tebliğler neticesinde, sözleşmeler büyük ölçekte TÜFE artışı ile Türk lirasına dönüştürülmüşlerdir. Bu durum döviz kaynaklı şokları dengelemek ve kiralarda kısa vadede düşüş sonuçlarını sağlaması ile birlikte ₺ bazında yukarı yönlü eğilim devam etmektedir. Satılık ve özellikle acil satılık gayrimenkullerin artması beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde perakende sektörünün büyümesinde mağaza alternatifleri ve mal sahiplerinin yatırım katkıları belirleyici unsurlar olacaktır.

TL'nin değer kaybı, ofis kiralamalarında etkisini sürdürüyor!