30 / 04 / 2024

2020'de konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşması bekleniyor!

2020'de konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşması bekleniyor!

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım, "Bu yıl toplam konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşmasını bekliyoruz. Bu satışların en az 50 bin adedinin de yabancılara satılacağı yönünde öngörümüz bulunuyor" dedi...



İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İnşaat ve Konut Konferansı'nda yaptığı konuşmada, oldukça zorlu ancak bir o kadar öğretici bir yılın geride kaldığını belirtti. 

2020 de konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşması bekleniyor!

Nazmi Durbakayım, Türkiye'nin ve sektörün yaşadığı bu zorlu süreçte, konut yapım işini sadece "kar" olarak görenlerin elimine olduğunu, "ar" olarak görenlerin ise deneyim ve birikimleri sayesinde ayakta kaldığını söyledi. Durabakayım, şunları söyledi; "Eğer geçen yılı yaşamamış olsaydık sektöre sonradan giren 'kar' amaçlı firmaların yarattığı bu sorun, kangrene dönüşecek ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktı." 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Durbakayım, hasılat paylaşımı ve kat karşılığı şeklindeki konut yapım sisteminin sorgulanması gerektiğini, kar-zarar ortaklığının bu iki yöntemin yerine kullanılmasının daha verimli olacağının görüldüğünü  söyledi. Durbakayım, "Bakanlığın ve ilgili kurumların da devreye girmesi ile sektörde açılan bu yaraya neşter atıldı. Artık herkes konut üretimi yapamayacağı gibi, yapılacak projeler de kitabına uygun bir şekilde inşa edilecek." diye konuştu.

"Kabul edilebilir fiyatlarda yeni projeler devreye girecek" 

Nazmi Durbakayım, bu yıl daha sağlıklı bir konut yapım sürecinin yaşanacağına vurgu yaparak, 2020'de zedelenen tüketici güveninin onarılmasıyla artık kabul edilebilir fiyatlarda yeni projelerin devreye gireceğini söyledi.

Durbakayım, "Rekabet, arsayı yüksek fiyattan almak için yapılan kıyasıya pazarlıkta değil, arsayı en iyi şekilde ve kalitede projelendirip uygun şartlarda pazarlamak, satış sonrasında en iyi hizmeti vermek şeklinde olacak. Buna karşın konut fiyatlarındaki artış kaçınılmaz olacak." şeklinde konuştu.

2019'da ertelenen veya rafa kaldırılan projelerin, yüzde 50'leri aşan maliyet artışına bağlı olarak daha yüksek fiyattan arz edileceğini ifade eden Nazmi Durbakayım, şu ifadeleri kullandı;

"Ancak bu fiyat artışı tedrici olarak tüketiciye yansıyacaktır. Sektördeki faaliyetlerini 'ar' olarak benimsemiş üreticiler, tüketicinin alım gücüne uygun olarak kademeli fiyat artışı ve ödeme planları hazırlayarak arz talep dengesini sağlayacaktır. Sonuç olarak, bu yıl toplam konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşmasını bekliyoruz. Bu satışların en az 50 bin adedinin de yabancılara satılacağı yönünde öngörümüz bulunuyor." 

2020 de konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşması bekleniyor!

"Konut faizlerinin düşürülmesi piyasaya hareket getirdi"

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ ise 2019 sonu itibarıyla kur ve faizin etkilerinin giderek normalleştiğini, bu sürece bağlı olarak enflasyon, cari açık gibi makroekonomik değişkenlerde de iyileşme eğiliminin sürdüğünü söyledi.

Dağ, büyüme trendinin, yeniden yükselişe geçmesi ve 2020 yılında bu eğilimin daha da güçlenerek gayrimenkul sektöründe yaratacağı pozitif etkiyle sektörü olumlu etkilemesinin beklendiğini söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti; "Merkez Bankası tarafından da hayata geçirilmekte olan politikalarla düşen faizlerin devlet bankalarının desteğiyle konut faizlerini önce yüzde 0,99, sonrasında da yüzde 0,79 oranına çekmesi, hem konut almak isteyenler hem de üreticiler açısından piyasaya hareket getirmiş oldu." 

2020 de konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşması bekleniyor!

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Çetinsaya, sektör temsilcilerinin yurt içinde ve dışında çok başarılı projelere imza attığının altını çizdi. Çetinsaya, konuyla ilgili şunları söyledi; "Hedefimiz, sektörün güçlü yanlarının korunarak kırılgan-zayıf yanlarının geliştirilmesi olmalıdır. Yine oluşabilecek tehdit ve kriz ortamlarına karşı stratejik hamleler yaparak negatif algıyı fırsatlara çevirmeliyiz." 

2020 de konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşması bekleniyor!

"Türkiye, dünyanın dört bir yanından yatırım için cazibe merkezi haline geldi"

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal da gayrimenkul sektörünün 2020'de daha da büyüyeceğini ve göz önünde olacağını, sektörün regülasyon çalışmaları ile ilgili heyecanlı ve istekli olduklarını söyledi. 

2019 Kasım'da 138 bin 372 konut satıldı!
 


Geri Dön