30 / 04 / 2024

Düşük faizler 2020'de konut satışlarını ateşleyecek!

Düşük faizler 2020'de konut satışlarını ateşleyecek!

Gayrimenkul sektörü kamu bankaları aracılığıyla başlatılan düşük faizli konut kredileriyle beraber satışlarını da yukarı çekiyor.



Gayrimenkul sektörü 2020 yılında yeniden eski parlak günlerine dönmeyi bekliyor. Bu yılı 1 milyon adeti geçen konut satış rakamıyla tamamlamayı planlayan konut sektörü, 2020 yılından ise çok fazla umutlu. Dünya'da Leyla İlhan'ın haberine göre, 2020 yılında umutları arttıran başlıca etken ise düşen faizler oldu. Özellikle bu yılın son 4 ayında konut kredi faizi oranlarında başlayan indirimlerle birlikte sektör ilk 7 aydaki daralmayı toparlamaya dönüştürmüştü.

Faiz indirimin esas etkisinin ortaya çıkması beklenen 2020 yılında ise konut satış adetlerinin 4-5 yıl önceki gibi 1 milyon 300 bin adetleri aşması bekleniyor. Sektörün satış adetlerine bakıldığında gayrimenkul sektöründe konut satış adetleri 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453'e, 2017'de 1 milyon 409 bin 314'e, 2018’de söz konusu rakam 1 milyon 375 bin 400 adet olarak gerçekleşmişti.


YÜKSEK FAİZ SET ÇEKMİŞTİ

İnşaat sektörü için 2019 yılı, faizlerin yörüngesinde geçti. Yılın ilk yarısı yüksek mevduat faizlerinin alternatif yatırım aracı olarak yatırım odaklı konut talebinin önüne set çekti. Mevduat faizine paralel olarak aylık bazda yüzde 2 seviyesinin üzerine çıkan konut kredi faizleri de yaşam amaçlı daire almak isteyenlerin talebini engelledi. Buna bağlı olarak konut satışları ve ipotekli satışlar son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Satışların durması, yeni projelerin lansmanlarını da engelledi.

Düşük faizler 2020 de konut satışlarını ateşleyecek!


Sektörün durumunu değerlendiren İNDER ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım şu bilgileri verdi: “Yaşanan bu durumun en üzücü yansıması ise istihdam alanında oldu. Sektörde yaklaşık 2,2 milyona ulaşan istihdam 1,6 milyona geriledi. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren Merkez Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının önderliğinde başlayan faiz müdahalesi, sektör üzerindeki baskıyı kırdı. Yüzde Tin altına inen konut kredi faizleri ve gayrimenkul üreticilerin artan maliyetlere rağmen konut fiyatlarında yaptığı cazip kampanyalar piyasaya hareket kazandırdı. Yaz aylarında ivme kazanan sektördeki konut satışları, yılın son çeyreğine hızlı bir yükselişle başladı. Yılın son iki ayına girerken toplam satışlar 1 milyon adedi geçerken, 2019’un geçen seneki 1 milyon 300 bin seviyelerine yakın bitirebileceğinin sinyalini verdi.” 2020’ye ilişkin de pozitif değerlendirmeler yapan Durbakayım, “Yine faiz odaklı bir yıl olmasını bekliyoruz. 2019’dan farklı olarak bu kez sektörü ateşleyen düşük faizlerin etkisiyle geçmesini beklediğimiz yeni bir yılda, konut satışlarının 4-5 yıl önceki yüksek satış rakamlarının yaşandığı dönemlerdeki gibi olmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

KONUT FİYATLARI 2019'UN ÜSTÜNE ÇIKACAK

"2020’de arzu etmediğimiz ama kaçınılmaz olan tek şey ise konut fiyatlarının 2019’daki seviyelerinden çok daha yukarıda olacağıdır" diyen Nazmi Durbakayım, "Yaklaşık 1,5 yıl boyunca konut üretim maliyetlerinde yaşanan (kimi hammaddelerde yüzde 70-80'lere varan) artışları, devam eden projelerindeki konut fiyatlarına yansıtmayan üreticiler, yeni projelerini kaçınılmaz olarak yüksek metrekare fiyatlarıyla satışa çıkacaktı" dedi.

 

Düşük faizler 2020 de konut satışlarını ateşleyecek!


"SEKTÖRE TEKRAR HAREKETLİLİK GELDİ"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Temmuz ayı sonunda başlattığı faiz indirimleriyle, kamu bankalarının öncülüğünde konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 0.99 oranına çekildiğini aktaran GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, “Bu durumla birlikte eylül ayı ipotekli konut satışları yükseldi. Dolayısıyla yüksek faizler nedeniyle ertelenen talep, faiz indirimiyle birlikte sektöre olumlu yansıdı ve konut satışlarında hızlı bir artış yaşandı. Bu olumlu etkinin sektörün geneline yayılması ve faiz indirimlerinin özel bankalarda da devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Özellikle beklemede olan kesimlerin harekete geçmesiyle konut kredisi kullanımının yeniden yükselişe geçeceğini aktaran Yetgin, 2019 yılının son çeyreğinde konut satışlarının daha da artacağını söyledi. Son bir yılda yeni inşaat ruhsatlarının almamda yüzde 60’m üzerinde azalma görüldüğünü, stokların da yavaş yavaş eridiğini aktaran Yetgin, şöyle konuştu: “Bugün yurtiçi gayrimenkul piyasasının talep yönü konjonktürel olarak düşük olsa dahi, önümüzdeki 2020 yılında sektörün tekrar canlılık kazanacağı aşikâr. Çünkü kentsel dönüşüm, nüfus artışı ve temel ihtiyaçlardan dolayı Türkiye’deki konut talebi azalmayacak, artmaya devam edecektir.”

 

2019 Ekim'de 142 bin 810 konut satıldı!

Konutta milyonluk satış!


Geri Dön