29 / 04 / 2024

2022 kira geliri beyannamesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

2022 kira geliri beyannamesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

İnternethaber köşe yazarı Özkan Taştan, bugünkü köşesinde kira gelirlerinin beyanını kaleme aldı. İşte Özkan Taştan'ın 'Kira gelirlerinin beyanında 10 sonu 10 cevap' başlıklı yazısı...



İnternethaber köşe yazarı Özkan Taştan, bugünkü köşesinde kira gelirine ilişkin en çok merak edilen ve araştırılan soruların yanıtlarını açıkladı. İşte o sorular ve yanıtları:

1. KİRA GELİRİ NE ZAMAN BEYAN EDİLMELİDİR?

Kira gelirlerinin vergilendirilmesi "tahsil" esasına bağlıdır. Yani kira gelirlerinin vergilendirilmesi için kiranın nakden (nakit, banka havalesi, çek, senet gibi) veya ayni (mal, eşya vb.) olarak ödenmesi gerekmektedir. 

Kira geliri elde eden kişilerin o yıla ait veya geçmiş yıllara ait tahsil edilen kira tutarları, tahsil edildiği yılın hasılatı olarak sayılmaktadır. Örneğin; 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ait kiralarını 2021 yılında toplu olarak tahsil edenlerin, bu gelirlerinin tamamını 2022 yılının Mart ayı sonuna kadar beyan etmeleri gerekmektedir. Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira gelirlerinde ise tahsilatın yapıldığı yıldaki tüm tutar beyan edilmeyecek, sadece ilgili yıla tekabül eden kısım bildirilecektir. Örneğin; 2021 yılında hem o yılın hem de 2022 yılının kirasını peşin olarak tahsil edenler, 2022 yılının Mart ayı sonuna kadar sadece 2021 yılına isabet eden kısım kadarının bildirimini yapacaktır. 

2022 kira geliri beyannamesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

2. KİRA ÖDEMESİ BANKA HESABINA YATIRILMAZSA NE OLUR?

Konutlarda, her bir konut için "500 TL ve üzeri" kira tutarı ile işyerlerinde "herhangi bir rakam sınırı olmaksızın tüm tutarın" banka veya benzeri finans kurumları aracılığı ile yapılması zorunludur. 

Bu zorunluluğa uyulmadığı takdirde V.U.K. 355. Maddesinde o yıl için belirlenen özel usulsüzlük cezası miktarından az olmamak üzere her bir işlem tutarının yüzde 5'i kadar ceza kesilebilmektedir.

3. KONUT EŞİME AİT, ÖDEME BENİM HESABIMA YATIYOR. BEYANNAMEYİ KİM VERECEK?

Maliye bu gibi durumlarda genel olarak (aile birliği sebebiyle) kira gelirine ait konut için beyanname verilmiş olmayı yeterli görmektedir. Dolayısıyla kimin adına verilip verilmediği değil, gelirin bildirilip bildirilmediği esastır. 


Geri Dön