27 / 04 / 2024

Kira beyannamesi ile ilgili merak edilenler 10 soruda tüm detaylarıyla!

Kira beyannamesi ile ilgili merak edilenler 10 soruda tüm detaylarıyla!

Milyonlarca konut ve iş yeri sahibi, kira beyanı ile ilgili detayları araştırıyor. Beyan dönemi bugün başladı. İşte kira beyannamesi ile ilgili merak edilenler 10 soruda tüm detaylarıyla...



Kira geliri elde eden mülk sahipleri için beyanname dönemi başladı. Mülk sahiplerinin, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart'ın hafta sonuna rastlaması sebebiyle ) tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. 

Milyonlarca konut sahibi kira beyannamesinin nasıl verileceğini, nasıl hazırlanması gerektiğini merak ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) bilgilerinden yapılan derlemeye göre, milyonlarca mülk sahibini yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci bugün başladı. 

Kira beyannamesi ile ilgili merak edilenler 10 soruda tüm detaylarıyla!

Bu sene GİB tarafından "kira bildirim formu" ile kiracılar da sürece dahil edildi. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma erişebiliyor, e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere ulaşabiliyorlar. Bu yöntemle konut ve iş yeri sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırılması hedefleniyor. 

Uygulamayla düşük kira bedeli gösteren mülk sahipleri, yanlış beyan verenler ya da hiç beyanda bulunmayanlar tespit ediliyor. Ayrıca vergi kayıp ve kaçağının da önüne geçilmesi planlanıyor. 

İşte 10 soruda kira beyannamesi ile ilgili merak edilenler...

Kira beyannamesi ile ilgili merak edilenler 10 soruda tüm detaylarıyla!

Soru 1 : Kimlerin beyanname doldurma zorunluluğu var?

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin TL, iş yerinden 150 bin TL'nin üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemesi yapacak.

Soru 2 : Kira geliri elde eden konut ve iş yeri sahipleri ne zaman beyanname verebilecekler?

Beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart'ın hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında sunulabilecek. 

Soru 3 : Kira beyannamesi nasıl dolduruluyor?

Gayrimenkul sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" doldurabiliyor ya da Dijital Vergi Dairesi'nden hazır beyana erişebiliyor. 

Soru 4 : Konut kira gelirlerinde istisna tutarı ne kadar açıklandı? 

2023 yılında senelik 21 bin TL ve daha düşük mesken kira geliri elde edenler gelir vergisi ödemeyecek. 2024 yılı için ise gelir vergisi istisnası 33 bin TL şeklinde belirlendi. 

Soru 5 : İstisnadan kimler faydalanamıyor? 

Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, senelik 21 bin TL'den fazla konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı ya da beraber elde ettiği ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 için belirlenen 550 bin TL'yi geçenler, kira gelirini süresinde beyan etmeyen ve eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacaklar.

Kira beyannamesi ile ilgili merak edilenler 10 soruda tüm detaylarıyla!

Soru 6 : Gurbetçilerin, Türkiye'de kiraya verdiği mülkler için beyanname vermeleri gerekiyor mu?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratları açısından dar mükellef çerçevesinde vergilendiriliyor.

Soru 7 : Birden çok kişinin konuta ortak olması halinde beyanname nasıl verilecek?

Şahıslardan her biri tarafından kendi hissesine karşılık gelen kira gelirinin beyan edilmesi gerekiyor. 

Soru 8 : Beyanname verilmez veya eksik beyan edilirse cezai işlem var mı?

Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin süresinde verilmemesi durumunda özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi halinde de verginin bir katı vergi ziyaı cezası kesilecek.

Soru 9 : Kira beyanıyla tahakkuk edilecek gelir vergisi nasıl ödenir? 

Dijital Vergi Dairesi'nden (dijital.gib.gov.tr) veya mobil uygulamadan 02.00-23.45 saatlerinde anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale aracılığıyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri kullanılarak ve PTT şubelerinden ödeme yapılabiliyor.

Soru 10 : Ödemeler taksitlendirilebilir mi?

Tahakkuk eden vergilerin birinci taksiti damga vergisiyle 1 Nisan tarihine, ikinci taksiti ise 31 Temmuz tarihine kadar ödenebilecek.

Emekliye seyyanen zam verilebilir! SGK uzmanı rakam rakam hesapladı: Ortalama emekli maaşı 12 bin 500 TL...

Emlak kriziyle boğuşan Çin'de konut satışlarının düşmesi bekleniyor!

Konut piyasasındaki mutsuzluk daha çok sürecek mi?


Geri Dön