28 / 04 / 2024

2022 Temmuz'dan beri en düşük seviyede! Merkez'in rezervleri alarm veriyor

2022 Temmuz'dan beri en düşük seviyede! Merkez'in rezervleri alarm veriyor

TCMB'nin toplam brüt rezervi geride bıraktığımız hafta 1 milyar 248 milyon dolara kadar düşmüştü. 114 milyar 883 milyon dolara geriledi. Net rezervler de 6,4 milyar dolara düştü. Temmuz 2022 sonrası en düşük orana geriledi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye'nin merkez bankasıdır. 1930 yılında kurulan TCMB, Türkiye'nin para politikasını belirlemek, para arzını kontrol etmek, fiyat istikrarını sağlamak, bankacılık sisteminin güvenliğini korumak ve finansal istikrarı açık şekilde desteklemek gibi görevleri üstlenmektedir.

TCMB, Türkiye'de yerleşik bankaların ve diğer finansal kuruluşların mevduat kabul etmelerine ve diğer bankacılık işlemlerini gerçekleştirmelerine de izin veren bir merkez bankasıdır. TCMB ayrıca ülkedeki döviz kurlarını yöneterek, döviz piyasalarının istikrarını sağlamaya çalışır.

TCMB'nin bağımsızlığı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tarafından korunmaktadır. Merkez Bankası, başkan ve yönetim kurulu tarafından yönetilir ve faaliyetleri Merkez Bankası Kanunu ve diğer yasal düzenlemelere uygun olarak yürütülür.

TCMB'nin temel hedefi, fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu amaçla, TCMB, para politikası araçlarını devamlı kullanarak enflasyonu kontrol altında tutmak için belirlenen faiz oranları, para arzı ve döviz kuru gibi araçları kullanır. TCMB aynı zamanda bankacılık sektörünün denetim ve gözetimini de yürütmektedir.

2022 Temmuz dan beri en düşük seviyede! Merkez in rezervleri alarm veriyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kesin rezervi 28 Nisan'da  6,3 milyar dolar seviyesinde gerileyerek Temmuz 2022 bitiminden sonra en düşük seviyeyi gördü.

TCMB'nin açıklamış olduğu bilgilere göre, 28 Nisan'da brüt İhtiyat 116,1 milyar dolardan 114,8 milyar dolara düştü.

2022 Temmuz'dan beri en düşük seviyede! Merkez'in rezervleri alarm veriyor


Geri Dön