28 / 04 / 2024

Enflasyon beklentileri 2022’den bu yana en düşük seviyede!

Enflasyon beklentileri 2022’den bu yana en düşük seviyede!

Avro Bölgesi’nde enflasyon beklentileri düşüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, tüketicilerin 2024 için Avro Bölgesi enflasyon beklentileri bu yılın mayıs ayında 2022 yılı mart ayından bu yana en düşük düzeye indi.



Avrupa Merkez Bankası (ECB), mayıs ayına yönelik Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Bu kapsamda, Avro Bölgesi’ndeki tüketicilerin bir yıl için ortalama enflasyon beklentisi yüzde 4,1’den yüzde 3,9 seviyesine geriledi. Bu sayede, tüketicilerin Avro Bölgesi enflasyonu, beklentisi 2023 yılı mayıs ayında 2022 yılı mart ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

Enflasyon beklentileri 2022’den bu yana en düşük seviyede!

Tüketicilerin önümüzdeki üç sene için enflasyon beklentisi ise yüzde 2,5 seviyesinde sabit kaldı. ECB, orta vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedefliyor.

Avro Bölgesi’ndeki tüketicilerin ekonomik büyümeye yönelik beklentilerinin bir önceki aya nazaran daha pozitif olması dikkati çekti. Bunun yanı sıra, nisan ayında eksi yüzde 0,8 olan tüketicilerin gelecek bir yıla yönelik ekonomik büyüme beklentisi mayıs ayında eksi yüzde 0,7’ye yükseldi.

Tüketiciler, gelecek bir yılda işsizliğin ortalama yüzde 11 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu oran, nisan ayında yüzde 11,2 olarak tahmin edilmişti.

İşte konuya ilişkin diğer ayrıntılar...


Geri Dön