ABD konut piyasası 1995'ten bu yana en düşük seviyesinde!
2007 yılındaki krizin fitilini ateşleyen ABD konut piyasasında satışlar 1995 yılından bu yana en düşük seviyeye indi
2007 yılındaki krizin fitilini ateşleyen ABD konut piyasasında satışlar 1995 yılından bu yana en düşük seviyeye indi ve ülkenin yeniden resesyona sürüklenebileceği endişelerini artırdı. ABD'den gelen gelen kötü verilere upa, Japonya ve Çin'deki ekonomik yavaşlama korkuları da eklenince dün 5 hisse senedi piyasaları ve emtia fiyatlarında sert düşüşler yaşandı.
Dünyanın en büyük ekonomisi 'nin konut piyasasında yaşanan durgunluğun, çift dipli resesyon entilerini pekiştirmesi küresel hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü baskı yaratırken, Avrupa'da da çift araşmalarının alevlendiği bir sırada kredi derecelendirme kurulu şu standard and Poor's'un (S&P) İrlada'nın notunu düşürmesi yatırımcının global ekonomik görünüme ilişkin korkularını tetikledi. Dünya borsalarında global ekonominin kötüleşeceği kaygılarıyla sert düşüşler yaşanırken, madencilik devi BHP Biliton'ın kısa vadeli görünüm konusunda kötümser olduğunu açıklaması ve Çin ekonomisinin yavaşlayacağı tahmininde bulunmasıyla başta bakır ile petrol olmak üzere emtia fiyatları düşmeye başladı. Japonya'da ihracatın hız kesmesi, yatırımcının global görünüm konusunda tedirginliğini artırdı. ABD'de geçen ay ikinci el konut ıslarının 1995 yılından bu yana en düşük seviyesine inmesi, piyasaları korkuttu. Temmuz ayında ikinci el konut satışlarının yüzde 27'den fazla daralarak yıllık bazda 3.83 milyon adet olduğunun açıklanması sonrasında Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1.5 değer kaybederek, 10.021 puana indi. Standard & Poofs 500 Endeksi yüzde 1.7 azalarak, 1.049 puan, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 1.9 düşüşle 2.119 puana geriledi. Temmuz ayında ikinci el konut satışları 15 yılın en düşük seviyesine indi. Bu, 1968 yılında kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en büyük aylık düşüş oldu.
ABD'de yeni konut satışları da temmuzda beklenmedik şekilde sert bir düşüş gösterdi. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre satışlar yüzde 12.4 azalarakyıllık276bine indi. Bu, kayıtların tutulmaya başladığı 1963'ten bu yana en düşük seviye. Diğer yandan konut fiyatları da 6.5 yılın en düşük seviyesine indi. Ülke ekonomisinin en parlak noktlanndan biri olarak görülen dayanıklı taketim mallan siparişleri de soğumaya başladı. Temmuzda dayanıklı mal siparişleri hafifçe yükseldi. Ticaret Bakanlığı, geçen ay dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerin altında yüzde 0.3 arttığını açıkladı. Artışın yüzde 2.8 olması bekleniyordu.
Yatırımcı, ABD konut verisini yakından takip ediyor çünkü inşaat harcamaları ve mobilya, ev eşyası gibi harcamalar Amerikan ekonomisinin yüzde 15'ini oluşturuyor. Uzmanlar, 2007'de ekonomik krizin fitilini ateşleye konut sektörünün yeniden gerilmesinin AB'yi resesyona sürükleyeceği uyarısı yapıyor.
Kötü gelen ABD verisinin ardından dün Asya ve Avrupa borsalarında da gerginlik vardı. MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Thomson Reuters küresel borsa endeksi de yüzde 0.2 kayıp verdi. Asya ve Avrupa'da endekslerde yüzde 2'ye varan düşüşler oldu.
Avrupa'da da moraller bozuk
Borsalardaki düşüş dünyanın diğer yerlerinden gelen kötü haberlerle hızlandı. S&P, İrlanda'nın kredi notunu bir basamak indirdi. S&P yaptığı açıklamada, Irlanda'mn zor durumdaki finans sektörüne verdiği desteğin yüksek maliyet yarattığına dikkati çekerek, uzun vadeli kredi notunu 'AA'dan 'AA-'ye indirdi. Kuruluş, İrlanda'nın not görünümünü ise 'negatif olarak belirledi. Açıklamada, "Artan maliyeder orta vadede hükümetin mali esnekliğini daha da zayıflatacak" denildi. S&P, İrlanda'nın bankacılık sistemini desteklemek için 90 milyar Euro harcamaya ihtiyacı olacağını da belirtti. Kuruluş daha önce bu rakamı 80 milyar Euro olarak açıklamıştı. Bu arada Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinou, bu yıl ülke ekonomisindeki daralmanın resmi tahmin olan yüzde 4'ün altında kalacağını söyledi. Parlamentoda konuşan Papaconstantinou, Ekonomi resesyonda fakat resesyon beklenenden çok daha sığ. Ekonominin bu yıl önceki tahminlerde açıklanan yüzde 4'ten daha az daralacağını bekliyoruz" dedi. İspanya istatistik kurumu İNE de, geçen yıl için yüzde 3.6 olarak açıklanan gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) daralmasını yüzde 3.7 olarak revize etti. Dün Avrupa'daki tek olumlu haber Almanya'dan geldi. Münih merkezli ekonomik araştırma kuruluşu Ifb, Alman iş dünyası eğilim endeksinin ağustosta 106.7, değerini aldığını açıkladı. Endeks temmuz ayında 106.2 olmuştu.
Emtia fiyatları düştü
Borsalarda ve emtia piyasalarında Japon ve Çin haberlerinin de etkisi hissedildi. Japonya'da ihracat temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.,5 artarak 71 milyar dolar oldu. Japonya Maliye Bakanlıgı'nın verilerine göre, son beş aydır üst üste ihracat artışının yavaşladığı görülen ülkede ihracat, . haziranda yıllık bazda yüzde 27.7, mayısta ise yüzde 32.1 oranında artış kaydetmişti. Diğer yandan madencilik devi BHP Billiton'ın kısa vadeli görünüm konusunda kötümser olduğunu açıklaması ve Çin ekonomisinin yavaşlayacağı tahmininde bulunması, emtia talebinin azalacağı beklentisi oluşturdu ve petrol, bakır fiyatı geriledi. ABD konut piyasasındaki veriyle birleşince bakır, 7.105 dolar/ton, nikel 20.370 dolar ve kurşun 1.988 dolarla temmuzdan bu yana en düşük seviyesini gördü. ABD ham petrolü de 2 dolara yakın değer kaybederek 71 dolara kadar geriledi.
Dünya