15 / 05 / 2024

2023 BES’te büyük değişiklikler yaşandı! İşte 7 soruda BES’teki değişiklikler

2023 BES’te büyük değişiklikler yaşandı! İşte 7 soruda BES’teki değişiklikler

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, 23 Ocak 2023 tarihli yazışında BES’te yapılan değişiklikleri ele aldı. İşte detaylar...



Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 2023 senesi ile birlikte devlet katkısında çok şey değişti.

Asgari ücret ile birlikte devlet katkısının üst limiti arttırıldı. Son yapılan güncelleme ile de BES’e toplu para yatırmak avantajlı hale getirildi ve yatırılan tüm tutar için devlet katkısı alınmasına olanak tanındı. Peki, devlet katkısında neler değişti, kimler, nasıl faydalanacak?    

1- DEVLET KATKISININ ÜST LİMİTİ DEĞİŞTİ Mİ?

2023 senesi yeni asgari ücretle birlikte BES’te devlet katkısı tutarı da arttı. En yüksek faydalanacağınız devlet katkısı tutarı, senelik brüt asgari ücretin yüzde 30’u ile sınırlıdır. Asgari ücretin brüt tutarı 10.008 TL ve aylık yararlanacağınız devlet katkısı tutarı 3 bin TL. Sisteme aylık 10.008 TL yatırırsanız, en yüksek devlet katkısı tutarı olan 3 bin TL’yi hak edersiniz. Yıllık 120 bin TL yatırırsanız, devlet de sizin için yıllık 36 bin TL katkı öder.

2- KENDİ ADIMA İKİ AYRI BES SÖZLEŞMEM VAR, İKİSİNDEN DE AYRI AYRI DEVLET KATKISI ALABİLİR MİYİM?

Alabilirsiniz, fakat tüm sözleşmelerden alacağınız katkı tutarı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 30’unu geçemez. Mesela, üç ayrı sözleşmeniz bulunuyor ve her birine aylık bin TL yatırıyorsunuz. Toplam yatırdığınız tutar 10.008 TL’yi aşmadığı için her bir sözleşmeniz için devlet 300’er TL katkı yapar.

3- EŞİM VE ÇOCUĞUM İÇİN BES YAPTIRIRSAM, HEPSİNE AYRI DEVLET KATKISI ALIR MIYIM?

Katkı payı ödeyen bireyin katılımcının kendisi olması gerekmez. Öyle ki, eşinizin adına sisteme 10 bin TL, çocuğunuzun adına 10 bin TL, kendiniz için de 10 bin TL aylık katkı payı yatırırsanız; eşiniz 3 bin TL, çocuğunuz 3 bin TL, kendiniz de 3 bin TL devlet katkısı alabilirsiniz. Bu sayede 2023 yılı için aile olarak alacağınız devlet katkısı 108 bin TL’yi bulur. 18 yaş altı çocuklara da kendileri için BES yaptırma olanağı tanındığından, 18 yaş altı çocuğunuz da devlet katkısından faydalanır.

2023 BES’te büyük değişiklikler yaşandı! İşte 7 soruda BES’teki değişiklikler

4- İŞYERİNDE BES YAPTIRDILAR, BENİM DE KENDİ AYRI BES’İM VAR, İKİSİNDEN KATKI ALABİLİR MİYİM?

İşverenleri tarafından çalışanların BES’e dahil edildiği otomatik katılım sisteminin içindeyseniz hem otomatik katılım sözleşmeniz hem de kendinize ait BES sözleşmeniz için ayrı ayrı devlet katkısı alabilme imkanınız var.

5- BES’E TOPLU ÜCRET YATIRIRSAM DEVLET KATKISINDAN NASIL FAYDALANACAĞIM?

Son yapılan düzenlemeyle birlikte sisteme toplu para yatırmak avantajlı hale geldi. Mesela, sisteme 2023 için 120 bin TL yatırırsanız, en yüksek devlet katkısı tutarı olan 36 bin TL’yi hak kazanırsınız. 2022 BES getirileri diğer tüm yatırım enstrümanlarının getirisinden çok yüksek olduğundan sisteme çok kişi toplu para yatırdı. Öyle ki, konutunu, aracını satanlar birikimlerini değerlendirmek için BES’e toplu ücret yatırdılar. Son açıklanan verilere göre geçen yıl bu şekilde 40 milyar TL’ye yakın BES’e toplu para yatırıldı.

6- TOPLU ÜCRET YATIRDIĞIMDA DEVLET KATKISI LİMİTİNİ AŞAN KISMI NE OLACAK?

Geçen yıl sonuna kadar limiti aşanlar, aşan kısmı için devlet katkısı alamıyorlardı. Yeni düzenlemeyle bu problem çözüldü. Limiti aşan kısmı gelecek yıla aktarılabilecek ve devlet katkısı alınabilecek. Mesela, bu sene sisteme 200 bin TL yatırdınız, bunun 120 bin TL için 36 bin TL devlet katkısı alırsınız, kalan 80 bin TL için de gelecek sene devlet katkısı alabileceksiniz.

7- DEVLET KATSINI NE ZAMAN HAK EDERİM?

Sistemde en az 3 sene kalırsanız yüzde 15’ini, 6 sene kalırsanız yüzde 35’ini, 10 sene kalırsanız yüzde 60’ını hak ediyorsunuz. Emekli olmanız, vefat etmeniz  veya maluliyetiniz halinde yüzde 100’ünü alabiliyorsunuz.

Çiftçilere müjde üstüne müjde verildi! Bu indirim tüm çiftçileri sevince boğdu!

2022 model otomobile 1 ayda gelen zam isyan ettirdi! Artık iş çığırından çıkmaya başladı!

Aile Bakanlığı’ndan müjde üstüne müjde! 2023 e-devlet 700 TL gıda yardımı başvurusu nasıl yapılır?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön