27 / 04 / 2024

2023 yılında dünyada yaşanan felaketler! En büyük deprem Türkiye'de yaşandı...

2023 yılında dünyada yaşanan felaketler! En büyük deprem Türkiye'de yaşandı...

2023 yılında dünyada  başta iklim değişikliğinden kaynaklanan birçok felakette binlerce kişi hayatını yitirirken birçok ülke, yakın tarihinin "en ölümcül" depremlerini yaşadı. İşte yaşanan o depremler ve haberin ayrıntıları...



2023 senesinin bitimine sayılı günler kala yaşanan felaketlerde gündemde yer alıyor. Dünyada yaşanan felaketlerde deprem başlığı en çok konuşulan felaketler arasında. Bu yıl dünyada 8'in üzerinde deprem meydana gelirken 7'nin üzerinde 18, 6'nın üzerinde 123 deprem meydana geldiği kaydedildi. 

EN BÜYÜK DEPREM TÜRKİYE'DE YAŞANDI

2023'ün en büyük şiddetli ve en çok ölümlü depremi ise Türkiye'de oldu. 6 Şubat 2023'te maalesf Türkiye'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. AFAD verilerine göre, yerin 8,6 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde Türkiye'de 11 ilde yıkım olurken Suriye'de de çok büyük yıkım ve can kaybı yaşandı. Deprem, Türkiye'nin tamamında, Orta Doğu ve Avrupa'nın ise birçok yerinde hissedildiği kaydedildi.

Yine aynı gün öğleden sonra bu kez merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan, 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha oldu. Bu depremlerde toplam 50 bin 500 kişi hayatını maalesef kaybetti, 100 binden fazla kişi yaralandı, 7 bin 248 bina yıkıldı.

EN ÇOK ÖLÜMÜN OLDUĞU DEPREM İSE FAS'TA YAŞANDI

2023 senesinde en çok ölümün yaşandığı 2. deprem ise Fas'ta 8 Eylül 2023 gecesi meydana geldi. Merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğündeki depremde 3 bine yakın kişi hayatını kaybetti, 6 binden fazla kişi yaralandı. 

Resmi makamların açıklamalarında bölgedeki nüfusun üçte ikisine tekabül eden 2,8 milyon kişinin depremden etkilendiği, yaklaşık 60 bin evin kısmen ya da tamamen yıkıldığı kaydedildi. Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü Başkanı Nasır Cabur, depremi "ülke tarihinde son yüzyılda yaşanan en büyük deprem" olarak açıklandı.

2023 yılında dünyada yaşanan felaketler! En büyük deprem Türkiye de yaşandı...

EN ÖLÜMCÜL DİĞER DEPREM İSE AFGANİSTAN'DA 

Bu sene, en çok ölümün yaşandığı 3. deprem, Afganistan'ın İran sınırında bulunan Herat kentinde 7 Ekim'de meydana geldi. Bu deprem sonrası art arda en büyüğü 6,3 olan 4 deprem meydana geldi, 5'in üzerinde çok sayıda artçı sarsıntı belirtildi. Taliban geçici hükümeti, depremlerde yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiğini, binlerce kişinin yaralandığını belirtti.

Ayrıca, Afganistan'ın Hindikuş bölgesinde 21 Mart'ta 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Pakistan'da da hissedilen depremde toplam 21 kişi hayatını kaybetti. Bu deprem, "2023'ün en ölümcül 5. depremi" olarak kayıtlara geçti.

4. EN ÖLÜMCÜL DEPREM NEPAL'DE OLDU

Tarihler 3 Kasım'da gösterdiğinde merkez üssü Nepal’in Jumla bölgesinin 42 kilometre güneyi olan 5,6 büyüklüğünde deprem olduğu duyuruldu. "Bu yılın en ölümcül 4. depremi" olarak kayıtlara geçen felakette 157 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda kişi yaralandığı kaydedildi. 

Öte yandan ise yine , 2023'ün ölüm rakamının yüksek olduğu diğer depremler, Ekvador ve Filipinler'de kaydedildi.  Ekvador'da 18 Mart'ta meydana gelen 6,7 büyüklüğündeki depremde 18 kişi hayatını kaybetti. Filipinler'de 17 Kasım'da ülkenin güneyindeki Burias bölgesinde gerçekleşen 6,7 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaşamını yitirdi.

MTA'dan Türkiye'nin diri fay hattı haritası! Hangi iller riskli?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan şok deprem çözümü: Asgari ücret 40 bin TL olmalı!

Avrupa’da neden büyük deprem olmuyor?

OHAL ilan edilen illerdeki yükseköğretim öğrencilerinden katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak!


Geri Dön