Emlak Terimleri

2023'te ev sahibi hakları neler?

Ev sahibi ve kiracıların hangi haklara sahip olduğu gündemde merak edilen konular arasında yer alıyor. Kiracılar kadar ev sahiplerinin de bazı hakları var. Peki, 2023 yılı ev sahibi hakları neler? İşte detaylar...

2011'de yürürlüğe giren 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile ev sahibi hakları düzenlendi. Kiracı ve ev sahibi herhangi bir sorun yaşamamak için noter onaylı kira sözleşmesi ile haklarını güvence altına alabiliyor.

EV SAHİBİ HAKLARI NELER?

Ev sahibi ve kiracıların hangi haklara sahip olduğu gündemde merak edilen konular arasında yer alıyor. Kiracılar kadar ev sahiplerinin de bazı hakları var. Ruuf.com'da yer alan detaylara göre 

Ev sahibi kanunlar ile belirlenmiş oranda zam yapabilir.

Konut sahibi yasal orandaki zammı kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitiminde evden tahliye ettirebilir.

Ev sahibinin üç kira miktarını geçmeyecek oranda depozito isteme hakkı vardır. Kiracı eve herhangi bir zarar vermişse mülk sahibi bu depozitoyu, dairede oluşan hasarları gidermek için kullanabilir.

Kiralanan gayrimenkul, kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer şahıslar için gerekliyse hak sahibi, bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını talep edebilir.

Önceden kiracıyı bilgilendirmek şartı ile mülk sahibi, evi 3'üncü şahıslara gösterip satışını gerçekleştirebilir. Yeni ev sahibi, evin satışından sonra kiracıya ihtarname göndermek koşuluyla 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir.

Kiracının komşuları ile anlaşamaması ve eve özensiz davranması gibi hallerde kiracının tahliyesini isteyebilir. 
Bu gibi durumlarda mülk sahibi, kiracıya ihtarname çekmeli. 30 günlük süre içinde bu sorunların çözülmesini, aksi durumda evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.
Sözleşme süresinin bitmesine 15 gün kala, aksi belirtilmedikçe sözleşme aynı şekilde sürer.

Kiranın ödenemediği durumlarda, ev sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesi tabinde bulunur. Borcun ödenmemesi durumunda konut sahibi, sözleşmeyi fesh etme hakkına sahiptir.

EV SAHİBİ KONUT İHTİYACINDA NE YAPILMALI? 

Ev sahibinin kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu alt ya da üst soydan birilerinin konut ihtiyacı var ise kiracının tahliyesini talep edilebilir.

Öte yandan mülk sahibi kirada otururken kiraladığı konut kirası kendi kirasını karşılamaya yetmiyorsa da bu hakka sahiptir. Durumu kiracıya bildirmesinin ardından eğer anlaşmazlık olursa ihtarname göndermesi gerekir.
Bu tip bir tahliye durumu yaşandığında 3 sene boyunca eski kiracısından başkasına kiralayamaz.

73 yıllık dev inşaat şirketi iflas etti! Esenyurt Koza Park Sitesi de dahil 1415 konut satılıyor...

İlk evim konut kredisi için başvurular başladı mı? Düşük faizli konut kredisinde son durum!