28 / 04 / 2024

2024 asgari ücreti ne zaman açıklanacak? Beklenen açıklama yapıldı mı?

2024 asgari ücreti ne zaman açıklanacak? Beklenen açıklama yapıldı mı?

Ülkemizde milyonların merakla beklediği 2024 senesi asgari ücretinin ne zaman açıklanacağı belli olduğu kaydedildi. Buna göre açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, asgari ücretin 29 Aralık Cuma günü açıklanacağını belirtti. İşte haberin detayları...



Son günlerde, milyonlarca asgari ücretliyi ilgilendiren açıklama yapıldı. Bu kapsamda, önümüzdekş senenin tümünde geçerli olacak asgari ücret için iki görüşme yapılırken, son görüşme bu hafta gerçekleştirileceği belirtildi. 

Kanal 7'de canlı yayında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, asgari ücretin iki kez yerine bir kez belirleneceğini belirtti. Buna göre, Akbaşoğlu, işçi ve İşveren sendikalarının asgari ücreti belirlemede önemli misyonları bulundupunu, kendilerinin ise hakem gibi görev yaptığını söyledi.

AK Partili yönetici şöyle devam etti: "Asgari ücret cuma günü açıklanır diye düşünüyorum. Asgari ücretliyi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ezdirmeyeceğiz. Biz işverenlerimizi de desteklemek durumundayız. Şu an 500 Türk Lirası prim desteği veriyoruz." dedi. 

#resim2>

ASGARİ ÜCRET NEDİR VE KİMLER ALIR?

Asgari demek, iş alanı fark etmeksizin çalışanlara ödenen minimum ücret miktarıdır. Bu miktar, yasal olarak belirlendiğinden işverenler çalışanlarına söz konusu miktarın altında maaş ödemesi yapamaz. Asgari ücret, çalışanın zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir. Asgari ücret, iş sözleşmesiyle çalışan ve 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin çalıştığı bütün işkollarını kapsamaktadır. 

Asgari ücretin saatlik karşılığı ise şöyledir. Bir işçinin saatlik ücreti aylık 30 iş günü üzerinden hesaplanır. Haftada bir  gün yasal olan bağlamda zorunlu ücretli izin hakkı ve kırk beş  saatlik haftalık standart çalışma saati bulunmaktadır. Yani, haftalık çalışma saati haftanın diğer günlerine yayıldığında da günlük mesai saati toplam 7.50 saattir.

TÜRKİYE'DE ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Türkiye'de asgari ücret en geç 2 senede bir olmak üzere belirlenmektedir.  Bu kapsamda toplanan komisyon, ücretin belirlenmesinde; ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum ile ücretliler geçinme indekslerini, bu geçinme indeksleri ve fiilen ödenmekte olan ücretlerin geneli ve geçim şartlarını da göz önünde bulundurmaktadır.

Bakan Vedat Işıkhan'dan son dakika asgari ücret, emekli ve memur maaşı açıklaması! 

Yeni asgari ücret vatandaşın cebine böyle yansıyacak!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan şok deprem çözümü: Asgari ücret 40 bin TL olmalı!

Asgari ücret için 2. toplantı bugün! Zam oranı ne kadar olacak, masada hangi formüller var?

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön