28 / 04 / 2024

2024 daha sıcak geçecek! Bu ilimizde oturanlar kışı kar görmeden geçirecek!

2024 daha sıcak geçecek! Bu ilimizde oturanlar kışı kar görmeden geçirecek!

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, eylül ayının normalden daha sıcak olacağını belirtirken, “Ocak ayında İstanbul’a kar yağmasını beklemiyoruz. 2024 yılında tüm dünyada sıcaklık rekorları ölçülecek” dedi.



Küresel ısınma ile birlikte dünyada bu yıl peş peşe rekor sıcaklıklar ölçülürken, Türkiye'de sıcaklık rekoru Hatay'da kırıldı. Birçok kentte ise hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Peki 2024 yılı nasıl geçecek? Bu sorunun cevabı; Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın açıklamalarında yer aldı.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino'nun, Pasifik Okyanusu'ndaki suların normalden daha fazla ısınması anlamına geldiğini belirterek öncelikle okyanuslara kıyısı olan bölgelerin bundan daha fazla etkilendiğini söyledi.

İSTANBUL EYLÜL’DE YİNE SICAK!

Dunya.com’da yer alan habere göre El Nino etkisinin Türkiye'de son 20 gün içerisinde yaşanmaya başlandığı ifade eden Prof. Dr. Kurnaz şunları söyledi: "El Nino'nun resmi olarak başlangıcı mayıs ayı. Biz şu sıralarda etkilerini yeni görmeye başladık, sıcaklıklardan bunu daha net olarak anlıyoruz. Türkiye'de her zaman temmuz ayının son, ağustos ayının ilk haftası yaz sıcakları tepe noktaya yükselir, sonra ise serinleme dönemi başlar. Bu sene eylül ayı böyle olmayacak. Normalin üstünde sıcak geçmesini bekliyoruz. İstanbul'da eylül ayı sıcaklıkları ortalama 23-24 derece civarında olur. Ancak bu sene biraz daha sıcak olacak. 25-26 derecelerde bir eylül ayı geçmesini bekliyoruz. El Nino'nu Türkiye'yi ısıtırken artı bir faydası da olacak. Çünkü El Nino sayesinde ülkemize bol yağış gelecek. Bu nedenle geçen seneki kuraklığı yaşamayı beklemiyoruz."

2024 daha sıcak geçecek! Bu ilimizde oturanlar kışı kar görmeden geçirecek!

OCAK AYINDA KAR BEKLEMİYORUZ

Kurnaz, gelecek yılın yaz mevsimine kadar Türkiye'nin de içinde yer aldığı bölgede yağışın biraz daha artacağını ancak ocak ayında İstanbul'a kar yağmasını beklemediklerini söyledi. Hava sıcaklığının kar yağacak düzeye kadar düşmeyeceğini ifade etti.

Dünya genelinde yılın geri kalanında rekor sıcaklıklar görülebileceğini belirten Kurnaz, "Bu yıldan çok daha yüksek bir sıcaklığı 2024'te bekliyoruz, neredeyse her günü rekor bir sıcaklık yaşanacak" dedi.

Meteorolojik verilere göre 2013 yılında en sıcak günlerin yıla oranı yüzde 0,82'yken, oran bu yıl yüzde 41,67'ye yükselerek son 10 yıldaki en yüksek ikinci değere ulaştı. En yüksek oran yüzde 41,8'le 2016 yılında ölçülmüştü. 


 


Geri Dön