Kent Haberleri

2024 ve 2025 emekli maaşı tartışmaları sürüyor! SGK uzmanı açıkladı: Bunu yapanın maaşı yüzde 30-33 oranında azalır! 

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmak için en iyi yılın 2024 mü 2025 mi olduğu sorusuna yanıt verdi. İşte Erdursun'un o açıklaması...

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi'nde kaleme aldığı yazısında "Emekli olmak için 2024 mü 2025 mi? Ne yapmalı?" sorularının yanıtlarını verdi. Özgür Erdursun, söz konusu yazısında "SSK ve Bağ-Kur’da 31 Aralık 2024'e kadar emeklilik başvurusu yapanlar, 4/C ve kamuda çalışanlar ise 14 Ocak 2025 tarihine kadar emeklilik müracaatında bulunurlarsa sistemde gördükleri emekli maaşlarını alırlar" ifadelerini kullandı.

Erdursun, emeklilik başvurusunu bu tarihlerden sonra yapacakların emekli maaşlarının yüzde 30-yüzde 33 arasında azalacağını dile getirdi. 

Özgür Erdursun, söz konsu yazısında emekli aylığı hesaplamasında enflasyon ve buna bağlı olarak Güncelleme Katsayı de­ğişiklikleri sebebiyle SSK, Bağ-Kur, Banka, 1.10.2008 sonrasında memur olanlar 2024’de emekli olmayıp emekliliğini 1/1/2025 ve sonra­sına bırakanların emekli maaşlarında 2024 yılı enflasyonuna göre ciddi kayıplar olacağını vurguladı. 

"Hükümet yetkilileri bir taraftan ülkemizde emekli sayısı fazla diye yakınırken diğer taraftan emekliliğini hak etmiş fakat emekli olmak istemeyenleri, emekli olmaya zorlayan mevcut emekli aylığı hesaplama sisteminde değişiklik uygulamıyor" ifadelerini kullanan Erdursun, diğer yandan milyonlarca çalışanın da seneler sonra alacağı emekli maaşlarının bu sebeplerle şimdiden tırpanlandığını belirtti. 

Erdursun, yetkililerin bu konu ile ilgili çalışma olduğunu söylediğine fakat bu şekilde bir çalışmanın henüz kamuoyu ile paylaşılmadığına dikkat çekti. 


    
BU SENE EMEKLİ OLMAYAN ZARARA UĞRAR

SGK Uzmanı Erdursun, 2024 yılında emekliliğini hak edenlerin, emekli olduktan sonra SGDP ile çalışabileceklerin bu sene başvuru yapmaları gerektiğini söyledi. 

Erdursun, konuya ilişkin açıklamasında "Emekli olduktan sonra çalıştığım şirket be­ni tekrar çalıştırmaz, bir iki yıl daha çalışırım sonra emekli olurum diyenler 2024 yılında emekli olmazlarsa zarara uğrarlar" ifadelerini kullandı. Erdursun, söz konusu yazısını şu ifadeleri kullanarak tamamladı:

"Bu zarar sadece 2024’den 2025’e girilir­ken tek yıllık bir zarar olamayacak, enflasyon TÜİK’e göre düşme eğilimde olduğu için aynı konu 2025’den 2026’ya girerken de yaşanacak.

2022’den 2023’e girerken de böyle bir durum gerçekleşmişti. EYT’liler 3.3.2023’de EYT ya­sası çıktığı için zorunlu olarak 2023’ü tercih et­mişlerdi. 2023’de emeklilik için müracaatta bu­lunanlar %17 kayıp yaşamışlardı.İşin özü emek­li olmak için yıllarca çalışıyor ve prim ödüyoruz, emekli aylıkları cebimize girmeden dahi emek­li aylığı hesaplama siteminden dolayı düşüyor, değerini koruyamıyor, emekli olduktan sonra da gerçek enflasyon oranında değerlenmiyor bu ne­denle emekli aylıkları emeklileri mutlu etmiyor."

Konut fiyatları en çok Aydın ve Muğla’da arttı! Fiyat ve yatırım getirisi konut seçiminde belirleyici faktör oldu!

AK Partili vekillerden 1 milyon TL limitli kredi kartlarından 10 bin TL alınsın önerisi!

AYİDER Başkanı Hakan Şişik: Konut satışları yıl sonunda 1 milyon 300 bini geçecek!