2024'te konut fiyatları düşecek mi?
Son iki senede yüksek enflasyona paralel olarak konut fiyatlarında devasa artışlar yaşandı. Peki 2024'te konut fiyatları düşecek mi?
Son iki senede yüksek enflasyona paralel şekilde konut fiyatlarında devasa artışlar gerçekleşti. Düşük faiz politikasının terk edilmesinden sonra da konut talebi Ağustos ayından itibaren belirgin bir düşüş gösterdi. 2023 yılının son günlerinde konut kredisi faiz oranları da tavan yaparken milyonlarca yurttaş konut fiyatlarının 2024 yılında nasıl seyredeceğini araştırıyor.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, önümüzdeki dönemlere dair konut piyasasına ilişkin beklentilerini açıkladı.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre 2021'de başlayan düşük faiz politikası ve yükselen enflasyon konut piyasasında yüksek fiyat artışlarına neden oldu.
Aradan geçen iki seneden sonra 2023 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nden sonra da politika faizinin yüzde 42,5 seviyesine çıkmasıyla beraber konuta talebi azalttı.
KREDİ FAİZLERİ TAVAN YAPTI
Politika faizinin artışına paralel olarak da konut kredisi faiz oranları da adeta tavan yaptı.
Kamu bankalarında konut kredisi faizleri yıllık olarak yüzde 58 seviyelerine kadar yükselirken, 120 ay vadeli 2 milyon lira konut kredisinin aylık ödemesi 78 bin TL'ye ulaştı. Söz konusu vade sonunda ödenecek toplam tutar ise 9 milyon 400 bin TL civarında oldu.
Kredi faizlerinin artması konut satışlarında hem düşüşe hem de fiyat artış hızında yavaşlamaya neden oldu.
UZUN BİR ARADAN SONRA İLK DEFA GÖRÜLDÜ
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Konut Fiyat Endeksi (KFE) 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8 oranında artış gösterdi. Ekim'de enflasyon da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 3,42 şeklinde gerçekleşti.
Konut fiyatları uzun bir aradan sonra sonra ilk defa enflasyon oranlarına paralel bir yükseliş kaydetti.
Açıklanan rakamlara göre konut satışları da Kasım'da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 20 azalış gösterdi. Söz konusu satışlar da 2023 yılının ilk 11 ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 14 düştü.
İpotekli konut satışları şeklinde isimlendirilen kredili konut satışları da Kasım'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 68 düşüş gösterirken toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yalnızca yüzde 5,6 olarak gerçekleşti.
2023 Ocak-kasım döneminde gerçekleşen kredili konut satışları ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 33 azaldı.
KONUT FİYATLARI GERİLEYECEK Mİ?
Milyonlarca yurttaş da önümüzdeki dönemlerde konut fiyatlarının seyri ile ilgili araştırmalar yapıyor. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, 2024 yılında konut piyasasına ilişkin beklentilerini anlattı.
Ahmet Büyükduman, yüksek enflasyonist ortamda varlık fiyatlarının düşmesini beklemenin mantıklı olmayacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
"2024 yılında konut fiyatlarında düşüş beklemiyorum. Bunun iki nedeni var. Yüksek enflasyonist süreçteyiz ve söz konusu bu ortamda cari fiyatların gerilemesini beklemek mantıklı değil. Fakat önümüzdeki dönemde fiyatlardaki değişimin aylık enflasyonun altında kalma ihtimali de çok yüksek. Piyasada bunun sinyalleri de verilmeye başlandı. Konut fiyat enflasyonu aylık TÜFE'nin birkaç puan altında seyredecektir ve reel olarak fiyatlarda gerileme yaşanacak."
Yaptığı açıklamada 'Emlak balonu patlayacak' gibi söylemlerin gerçekçi olmadığına değinen Ahmet Büyükduman yüksek faiz ortamının da konut piyasasında krize veya çöküşe yol açmasını beklemediğini söyledi.
FİYATLAR NEDEN YÜKSELDİ?
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yüksek faiz ortamının konut piyasasında kriz ya da çökmeye yol açacağını sanmıyorum. Şöyle ki, 'balon fiyat' şeklinde nitelendirilmesede konut fiyatlarının şişkin olduğuna dair bazı göstergeler var. Bunun altında yatan nedenler arasında da ekonomik ve demografik temeller var. Balon fiyatlar tanım gereği psikolojik faktörlerden kaynaklanır. Mevcut fiyatın gelecekte daha da artacağı beklentisiyle fiyatların artması balon kavramını oluşturur. Eğer piyasada fiyat artışını destekleyen olgular varsa bu balon fiyat anlayışını da oluşturmaz. Mesela faiz oranı düşüktü, fiyatlar arttı şimdi de faiz oranı yüksek ve o yüzden fiyatların gerileyerek tepki vermesi normal. Bu konut balonu patladı anlamı taşımaz yalnızca fiyatlarda bir düzeltme yaşandığını gösterir."
Ahmet Büyükduman, son iki senede fiyatlarda yaşanan yüksek artışları da "Ülkemiz pandemi sürecinden beri ihtiyaç duyduğu konut arzını üretemedi. O nedenle konuta yönelik talep, psikolojik ve spekülatif değil ihtiyaçtan doğan talep. O nedenle fiyatlardaki artış, arzın mevcut talebi karşılayamaması ve faiz oranlarının düşürülmesi gibi birkaç faktörün çakışmasıyla yukarı çıktı" sözleriyle açıkladı.
"EMLAK BALONU PATLAYACAK CÜMLESİ ÇOK İDDİALI"
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen faiz oranlarının yüksek olması konut fiyatlarında reel olarak gerilemeye neden olacağını dile getiren Büyükduman, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut piyasasında arz hala talebi karşılayamıyor ancak faiz oranlarının yüksek olması, geçmişte şişen fiyatlara teknik bir düzeltme de getirecek. Konut fiyatları nominal şekilde aylık enflasyonun gerisinde bir artış gösterecektir ve bu da reel olarak fiyatların gerilediği anlamına gelecektir. Fakat bu fiyat gerilemesine bir 'balon patlaması' diyemeyiz. Örnek vermek gerekirse, ABD'de konut piyasasında balon patladığında fiyatlar yarı yarıya düşmüştü. O nedenle 'konut piyasasında balon patlayacak' demek çok iddialı bir cümle olacak. Böyle bir durum için konut piyasasının iktisadi temellerden de kopmuş olması gerekir. Fakat ülkemizde konut fiyatlarının diğer varlık fiyatlarıyla uyumlu bir artışı var."
Binasını güçlendirmek isteyenler dikkat: 'Çelik dikiş' tekniği deprem testlerini geçti!
Yapı denetim firmaları inşaat için ekstra elden para alabilir mi?
Türklerin Golden Visa başvuruları o ülkelerde rekor kırdı!