30 / 04 / 2024

Binasını güçlendirmek isteyenler dikkat: 'Çelik dikiş' tekniği deprem testlerini geçti! 

Binasını güçlendirmek isteyenler dikkat: 'Çelik dikiş' tekniği deprem testlerini geçti! 

Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin geliştirdiği, betonarme kirişlerin kısa sürede ve düşük maliyetle güçlendirilmesine imkan veren "çelik dikiş" tekniğin, deprem testlerini başarıyla geçti. 



Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Musa Hakan Arslan ve Doç. Dr. Ceyhun Aksoylu, betonarme kirişlerin onarım ve güçlendirmesi amacıyla bir proje üzerinde çalıştı. 

Fakültenin Yapı ve Mekanik Laboratuvarı'nda sürdürülen çalışma sonucunda kirişlerin kısa sürede ve düşük maliyetle güçlendirilmesine imkan tanıyan bir teknik geliştiren akademisyenler, bu çalışmanın patentini de aldı. Yapılan depremi benzeştiren itme ve çekme testlerinde, deprem anında mekanik çelik dikiş uygulamasının yapıldığı kirişlerde, yaşanaca kırılmalara karşın koruma sağlandığı tespit edildi.

Binasını güçlendirmek isteyenler dikkat: Çelik dikiş tekniği deprem testlerini geçti! 

ANİ KIRILMAYA ENGEL OLUYOR

Doç. Dr. Aksoylu, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "mekanik çelik dikiş" ismini verdikleri ve patenti alınan güçlendirme yönteminin uygulamada kullanılması için deneylere devam ettiklerinin altını çizdi. 

TÜBİTAK projesi çerçevesinde yapılan çalışmaların ikinci aşamasında olduklarına dikkat çeken Aksoylu, "Bu aşama bizim için deprem testi aşaması. Yani deprem anında mekanik dikişler işe yarayacak mı? Bunu test etmek amacıyla pek çok parametreyi dikkate aldığımız çok kapsamlı bir deneysel çalışma başlattık" dedi ve bu noktada oldukça ciddi kazanımlar elde ettiklerini söyledi. Aksoylu, gerçekleştirdikleri deneysel çalışmalarda çelik dikişin çok net şekilde işe yaradığını gördüklerini vurguladı.

Konuya ilişkin açıklamasında "İçindeki sargı donatısı az olan kirişlerin mekanik dikişlerle güçlendirilebileceğini ortaya koyuyoruz. Yapı elemanı, deprem sırasında kırılmadan kendi içinde deplasman yapacak. Buna yer değiştirme diyoruz. Bunu mekanik dikişlerle sağlayabiliyoruz. Ani bir kırılma, toptan bir göçme istemiyoruz. Bu nedenşe her bir yapı elemanının sünek (yer değiştirme, enerji yutma kapasitesi) davranması gerekiyor, deplasman yapması gerekiyor" ifadelerine yer veren Aksoylu, yük taşıma kapasitesini kaybetmeden bunları yapması gerektiğinin, bugün buldukları bu patentli güçlendirme tekniğinin de bunu sağladığının altını çizdi. 

Bu güçlendirme sayesinde kirişin hem sünekliliğinin artırıldığını, hem de yüzde 100'e yakın dayanım artışı gerçekleştiğini aktaran Aksoylu, "Kirişin güçlendirilmesi yüzde 100 oranında sağlanıyor" diye konuştu. 

Binasını güçlendirmek isteyenler dikkat: Çelik dikiş tekniği deprem testlerini geçti! 

UYGUN MALİYETLE GÜÇLENDİRME SAĞLANIYOR

Doç. Dr. Ceyhun Aksoylu, bazı güçlendirme tekniklerinin maliyetli olduğuna vurgu yaparak, "Bazı binalar güçlendirildikten sonra 'keşke yıkılıp yeniden yapılsaydı' durumuna gelebiliyor. Ancak mekanik çelik dikişler, uygulamadaki yöntemler arasında maliyeti en uygun olanı. Bütün yapı elemanlarındaki kirişler güçlendirilebilir diyemeyiz" dedi ve bunun bir sınırı olduğunu, kendilerinin de bu projeyle söz konusu sınırları belirleyerek uygulayıcılara sunacaklarını söyledi. 

Aksoylu, amacının, 2019 yılında yürürlüğe alınan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine bu tekniğin yer alması olduğuna dikkat çekerek, bu şekilde  tekniğin hızlı şekilde güçlendirilmeyi bekleyen kiriş elemanlarında kullanılacağını aktardı. 

Deprem uzmanı açıkladı: 3 adımda kentler depreme nasıl hazırlanır?

AK Parti'nin İstanbul adayı resmen Murat Kurum oldu!

Buğra Gökce'den imar barışı açıklaması: Karşı duracağız!

Her tahmini tutan Mert Başaran'dan şimdi de dolar kuru tahmini geldi!


Geri Dön