Sektörel

2024’ün ilk 6 ayında vatandaşlık için gayrimenkul alanların sayısı geçen yılın iki katını geçti!

EVA Gayrimenkul Değerleme’nin açıkladığı rakamlara göre, 2024 ilk altı ayında yabancıların Türkiye’de yaptıkları gayrimenkul yatırımlarının yüzde 43,6’sı vatandaşlık almak için gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 18,6’ydı.

EVA Gayrimenkul Değerleme, 2024 yılı ilk altı aylık dönemi itibariyle yabancıların vatandaşlık edinimi için Türkiye’de yaptıkları gayrimenkul yatırımlarına mercek tuttu. Bu yılın ilk altı aylık döneminde yabancıların Türkiye’ye yaptıkları 12 bin 835 adet gayrimenkul yatırımının yüzde 43,6’sının vatandaşlık edinimi için olduğu görüldü. Yabancılar 2024’ün ilk altı ayında vatandaşlık sahibi olabilmek için 5 bin 592 adet gayrimenkul yatırımı gerçekleştirdi.  Vatandaşlık için alınan gayrimenkullerin yüzde 73,2’si İstanbul’da bulunuyor. Vatandaşlık için edinilen mülklerin yüzde 85,9’u  İstanbul, Antalya ve Mersin’den alınmış durumda.

İRAN, RUSYA FEDERASYONU VE ÇİN İLK 3 SIRADA

Yabancıların 2024 yılı ilk altı aylık döneminde tüm gayrimenkul çeşitleri bazında vatandaşlık edinimi için Türkiye’de yaptıkları yatırımlara göre, ülke bazında ilk sırayı İran aldı. İran’ı sırasıyla Rusya Federasyonu, Çin, Irak, Afganistan, Filistin, Pakistan, Mısır, Ukrayna ve Sudan takip etti.

İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA

Yabancıların, aynı dönede tüm gayrimenkul çeşitleri bazında vatandaşlık edinimi için gayrimenkul edinimlerinde en çok tercih ettiği şehir ise İstanbul olarak kayıtlara geçti.  İstanbul’un ardından sırasıyla Antalya, Mersin, Yalova, Ankara, Kütahya, Bursa, İzmir, Muğla ve Kocaeli listede yer aldı.

Yabancılar 2024’ün ilk 6 ayında İstanbul’da 4 bin 559 adet gayrimenkul yatırımı yaptı. Bunun da, yüzde 89,9’unun vatandaşlık başvurusu için edinilen gayrimenkullerden oluştuğu görüldü.

İstanbul’da bu dönemde vatandaşlık edinimi için en çok İranlılar gayrimenkul yatırımı gerçekleştirdi.  İran’ı Rusya Federasyonu, Çin, Irak, Azerbaycan, Filistin, Suudi Arabistan, Afganistan, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri izledi.

2024’ün ilk 6 ayında yabancıların vatandaşlık edinimi için İstanbul’daki gayrimenkul yatırım tercihlerinde Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir ilçeleri ilk üçte bulunuyor. Bu ilçeleri de sırası ile Küçükçekmece, Bağcılar, Büyükçekmece, Avcılar, Kağıthane, Şişli ve Kadıköy takip etti.

 

Ucuz ev için çözüm açıklandı: İşte önce arsa, sonra konut sahipliği modelinin avantaj ve riskleri...

İslam Memiş'ten Kıbrıs çıkarması! Konut yatırımı yapmak mantıklı mı? 

Mühendisler uyarıyor! Döviz, borsa, kripto gibi yatırımlarla konut paranızı heba etmeyin! Evinizi hemen alın!

İnşaat maliyeti yıllık yüzde 66,12 arttı! 

Konut satışları yüzde 16 arttı: Temmuz 2024'te 127 bin 88 konut satıldı!