01 / 05 / 2024

2024'ün konut politikası açıklandı: Ev sahibi olmak kolaylaşacak, sosyal konutlar tamamlanacak!

2024'ün konut politikası açıklandı: Ev sahibi olmak kolaylaşacak, sosyal konutlar tamamlanacak!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı ve konut politikalarını açıkladı. İşte o politikalar ve yapılacak çalışmalar...



Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan “2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı” geçtiğimiz aylarda imzalanarak yürürlüğe alınmıştı. 

İlgili program kapsamında özellikle konut sektörü ile ilgili önemli tespitler bulunuyor. Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı ve konut politikaları ile ilgili bir yazı kaleme aldı. 

Hepşen, kalkınma planı hedefleri doğrultusunda program özelindeki politika ve tedbirler ile yürütülecek proje ve faaliyetleri bir bir derledi.

2024 ün konut politikası açıklandı: Ev sahibi olmak kolaylaşacak, sosyal konutlar tamamlanacak!

Prof. Dr. Ali Hepşen, konut kira ve satışlarındaki fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesine ilişkin konut arzını artırıcı ve konuta erişimi kolaylaştırıcı uygulamaların hayata geçirileceğinin altını çizdi.

1. Politika/tedbir: 

Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler de dikkate alınarak, salgın sürecinde daralan konut arzı hızla artırılacak, depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisine ilişkin yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi kolay hale getirilecek. 

Bu kapsamda, sosyal konut projesi ile 100 bin konut bitirilecek. Deprem bölgesinde yapımı tamamlanan konutlar etaplar şeklinde hak sahiplerine teslim edilecek. 

2. Politika/tedbir: 

Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk defa konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olmak üzere yeni başlayan projelere yönlendirilecek.

Bu çerçevede, ilk defa konut alımını destekleyici, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında konut edinimini kolaylaştırıcı uygulamalara ilişkin çalışmalar yapılacak. 

3. Politika/tedbir: 

Belirli bir sayının üstünde konut sahipliğine ilişkin kredi kısıtlaması gibi uygulamalar yürütülecek.

Bu doğrultuda da birden çok ev sahibi olanların konut kredilerine erişimini sınırlayıcı kredi değer oranını azaltan ve kredi risk ağırlıklarını yükselten kararların etkileri izlenerek ek tedbirler alınacak. 

2024 ün konut politikası açıklandı: Ev sahibi olmak kolaylaşacak, sosyal konutlar tamamlanacak!

4. Politika/tedbir: 

Konut ve işyeri kiraları ile ikinci el araçların satışına ilişkin idari kayıt eksikliklerinin çözülmesi sağlanacak. 

Bu kapsamda, dijital kayıt sistemleri kurularak konut, işyeri kiraları ve ikinci el araç satışları gibi işlemlerin dijital ortama kaydedilmesi sağlanacak. Veri toplama ve analiz süreçlerinin standardizasyonu ile verilerin karşılaştırılabilir ve tutarlı olması sağlanacak ve hem doğru hem etkili politika kararlarının alınmasına katkı sunulacak.

5. Politika/tedbir: 

Hizmet kalitesinin ve turist memnuniyetinin artırılması için turizm tesislerinde fiziki şartların iyileştirilmesine yönelik mevzuat düzenlemesi yapılacak ve denetim faaliyetleri çoğaltılacak. 

Bu doğrultuda turizm amaçlı konut kiralamalarına ilişkin mevzuat çalışmaları tamamlanacak ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelendirilmesi sağlanacak. Arz ve talep dengesi gözetilerek herkesin güvenli, dirençli, ekonomik olarak karşılanabilir evlere erişim artırılacak. 

6. Politika/tedbir: 

Özellikle kentlerdeki barınma sorunu için sağlıklı çözüm üretilmesi amacıyla dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere yönelik toplu konut uygulamaları  sürdürülecek.

Bu doğrultuda sosyal konut projesi ile 100 bin konut bitirilecek. 

Hepşen, konuya ilişkin "2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında konut üretiminde yaşlıların, gençlerin, engellilerin ve kadınların konuta erişiminin artırılması dar gelirliler için ekonomik olarak karşılanabilir konut üretilmesi, konut piyasasında beşeri ve teknik kapasitenin yükseltilmesi, uygulamada etkinlik, afetlere karşı risk azaltma ve dirençlilik, eskisinden daha sağlam inşa prensipleri çerçevesinde konutun çevresiyle bir bütün olarak ele alınması hedefleniyor" açıklamasında bulundu. 

Bazı insanları ne yaparsanız yapın ev sahibi yapamazsınız! Peki bunun bedelini kim öder?

Meclis'te fahiş kira tartışması! Orta sınıf ve beyaz yakalılar kiralarını ödeyemeyecek halde!

Konut satışlarındaki düşüş, inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi!

 


Geri Dön