28 / 04 / 2024

Meclis'te fahiş kira tartışması! Orta sınıf ve beyaz yakalılar kiralarını ödeyemeyecek halde!

Meclis'te fahiş kira tartışması! Orta sınıf ve beyaz yakalılar kiralarını ödeyemeyecek halde!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında tartışmalara neden olan fahiş kira bedelleri, Meclis gündemine de geldi. Milletvekilleri fahiş kiralar ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 



Dün gerçekleştirilen Türkiye Büyük Millet Meclisinin 46’ncı Birleşiminde fahiş kira bedelleri gündeme geldi. Ev sahipleri ve kiracılar arasında tartışmalara neden olan fahiş kira bedelleri, son günlerde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. 

Meclis te fahiş kira tartışması! Orta sınıf ve beyaz yakalılar kiralarını ödeyemeyecek halde!

CHP  İzmir  Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Meclis'te yaptığı açıklamasında piyasaların bir tahakkümü olduğuna dikkat çekti. "İşçilerin işveren karşısında, küçük üreticilerin tüccar karşısında,tüketicilerin marketler karşısında, kiracıların ev sahipleri karşısında pazarlık gücü gittikçe erimektedir" ifadelerini kullanan Türeli, Türkiye'nin gerçek, bütüncül bir kalkınma stratejisine ihtiyacı olduğunu belirtti. 

Meclis te fahiş kira tartışması! Orta sınıf ve beyaz yakalılar kiralarını ödeyemeyecek halde!

ORTA SINIF VE BEYAZ YAKALILAR ARTIK KONUT KİRALARINI ÖDEYEMEYECEK HALE GELDİ

CHP Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın da konuya ilişkin açıklamasında, "Geldik askerlikten, dediler ki: “Toprak Mahsul Ofisi sınav açmış.” Gittik, sınava girdik, kazandık. Vallahi kazandığımıza göre demek ki torpil yoktu arkadaşlar. Çalıştık, çalışmaya başladık. Bir yıl içerisinde on yaşında bir araba aldım -bunu yapabiliyorduk -dört beş yıl içerisinde de krediyle bir ev alabildim. Ben gariban bir memur babanın çocuğuyum ve bir mühendis, genç bir mühendis maaşıyla bunları yapabildim" diye konuştu. 

'Bunları bu çocuklar yapabiliyor mu şu anda?, Bir yıl içinde araba alabilen, Beş yıl içerisinde ev alabilen var mı?' sorusunu yönelten Günaydın, insanların artık en temel ihtiyaçlarının lüks olduğuna vurgu yaptı. 

Günaydın, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul’da kiralık ev bulamadığı için annesinin evine yerleştiğini söylediği açıklamasını işaret ederek, Erkan'ın birkaç sene önce de Bodrum’da 1,3 milyon avroya denize sıfır yazlık aldığını ileri sürdü. 

Türkiye'nin tarihinde ilk defa bu kadar derin bir yoksulluk gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Günaydın, "Gelir dağılımı öylesini arttı ki birileri lüks konutlardan onlarca satın alırken -yoksullardan bahsetmiyoruz- orta sınıf, beyaz yakalılar artık konut kiralarını ödeyemez duruma geldiler" açıklamasında bulundu.

Meclis te fahiş kira tartışması! Orta sınıf ve beyaz yakalılar kiralarını ödeyemeyecek halde!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın geçtiğimiz gün 'İstikrarla büyüyoruz' dediğini dile getirdi ve "Arkadaşlar, istihdamla, yatırımla, üretimle büyümüyoruz, borçlanarak büyüyoruz" diye konuştu. 

Gürer açıklamasında "Bu bütçeyle memur büyümüyor, emekli büyümüyor, gariban vatandaş büyümüyor; bu insanlar artık ev alamıyor, bırakın ev almayı, kirasını bile ödeyemiyor" ifadelerini kullandı. 

Meclis te fahiş kira tartışması! Orta sınıf ve beyaz yakalılar kiralarını ödeyemeyecek halde!

ALINAN EV VE ARABANIN TAKSİTLERİ BİLE ÖDENEMİYOR

Bunların yanı sıra Saadet Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ da yaptığı konuşmasında "Değerli arkadaşlar, Mehmet Şimşek Bey şöyle söylemişti: “Para var, biz hiçbir yerden para dilenmiyoruz.” demişti. Ben de buradan Sayın Hazine ve Maliye Bakanına sesleniyorum: Mademki paramız var, bu EYT’lileri yıllarca niçin inim inim inlettiniz? 5000 prim günü ve 3600 prim günü olanları için emekli etmiyorsunuz? 200 bin kişinin hâlâ maaşları, emekli maaşları bağlanmadı. Niçin bunu bağlamadınız? 400 bin kişi emekliliğe müracaat ettiği hâlde emekli olup olmadıklarını bilmiyorlar. 21'inci yüzyılda hâlâ bu konuya niçin açıklık getiremediniz?" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca "Para varsa bu faizler nedir? Para varsa bu zamlar nedir? Para varsa bu enflasyon, hayat pahalılığı nedir? Bu konut, araba fiyatlarındaki fahiş artışların sebebi nedir? Kiralardaki fahiş artışların sebebi nedir? Bu kadar dış borç niçin vardır?" sorularını da yönelten Selçuk Özdağ, 2024 yılı bütçesi ile ilgili de konuştu. 

Özdağ, "Bir bütçe geldi karşımıza ve bu bütçe maalesef Türkiye'de işsizliği bile doğru tanımlayamayan ve de vatandaşımızı zengin etmeyen, insanımızı mutlu etmek istese bile edemeyecek olan bir bütçe. Bu bütçeyle ilgili şunu söyleyeyim: 85 milyon kişi var Türkiye'de, 10 milyon zengin oluyor Türkiye'de ve bir 10 milyon da zenginlik yolundalar; 20 milyonun tuzu kuru ama geri kalan 65 milyon Türkiye'de fakir hayatı yaşıyor, inanın ev kiralarını ödeyemiyorlar, inanın ev alamıyorlar, inanın araba alamıyorlar, aldıkları evlerin ve arabaların taksitlerini ödeyemiyorlar, çocuklarını kreşlere gönderemiyorlar, çocuklarının servis paralarını ödeyemiyorlar; aldıkları maaş yetmiyor" diye konuştu. 

İsa Mesih Şahin de yanlış politikalara değinerek, şimdi bunların bedellerinin ödendiğine vurgu yaptı. Şahin, "Bu bütçede emeklimizin, işçimizin, memurumuzun, esnafımızın derdine derman yoktur, kirasını ödeyemeyen vatandaşımız yoktur" dedi. 

Konut satışlarındaki düşüş, inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi!

Sosyetenin tanınmış isimleri Can ve Ahu Has çifti yeni ev sahipleri ile mahkemelik oldu!

Ev sahiplerine ek vergiye EVSİAD'tan tepki! Siyasetçilere 'Kiracını Tanı Formuyla' cevap verdi!


Geri Dön