28 / 04 / 2024

Konut satışlarındaki düşüş, inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi!

Konut satışlarındaki düşüş, inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi!

2024 yılına sayılı günler kala, Türkiye genelinde güncel konut metrekare satış fiyatı 23 bin 546, ortalama konut fiyatı ise 3 milyon 60 bin 980 TL olarak belirlendi. Konut fiyatlarının artması satışları düşürdü. Satışların düşmesi ise inşaar sektörünü etkiledi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde konut satış sayısı kasımda 2022'nin aynı ayına göre yüzde 20,6 gerileyerek 93 bin 514 oldu. En sert düşüş yüzde 61,5 ile yabancıları yapılan konut satışında oldu.

Konut satışlarında 15 bin 187 konut satışı ve yüzde 16,2 ile İstanbul en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u,  Ankara  8 bin 250 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile  İzmir  ise 5 bin 105 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile takip etti. Konut satış sayısının en düşük olduğu iller sırasıyla 52 konut ile Hakkari, 57 konut ile Ardahan ve 73 konut ile Gümüşhane oldu.

KONUT SATIŞLARI NEDEN AZALDI? 

Tüketicinin yatırımda ‘güvenli liman’ gördüğü konut sektöründe satışlar sert düştü. Konut satışlarının azalmasındaki nedenler arasında, ekonomik durgunluk, artan konut fiyatları ve kredi faizlerinin yüksekliği gibi faktörler gösteriliyor. Öte yandan Sektör temsilcileri, konut sektöründe düşüşün nedenini krediye erişim zorluğu, arz sıkıntısının fiyatlar üzerindeki baskısı olarak gösterdi.

Konut satışlarındaki düşüş, inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi!

İNŞAAT SEKTÖRÜ ETKİLENDİ

Konut satışlarındaki bu sert düşüş, inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Ülke genelinde inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar, satışların azalması nedeniyle zor günler yaşıyor. Öte yandan inşaat maliyetleri de üreticiyi zorluyor.

Bloomberg HT NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur İnşaat maliyetlerinin yükselmeye devam ettiğini belirten Timur “İnşaat maliyet endeksi 8 senede 11 kat artmış. Bu endeks standart konutu baz alıyor. Markalı konutlarda ise bunun çok üzerinde bir artış var. Genel giderlerde de çok büyük artış var. Bu artışlar devam edecek mi? Evet edecek, çünkü enflasyon artıyor. Tabi maliyetler yatırımlara da yansıyor, üretim azalıyor” şeklinde konuştu.

KASIM AYINDA ORTALAMA KONUT FİYATI 3 MİLYON LİRAYI AŞTI

Endeksa Kurucu Ortağı Görkem Öğüt veriler ışığında konut piyasasına dair yaptığı değerlendirmede gayrimenkul sektörünün şu anda piyasanın temkinli bir döneminden geçtiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon lirayı aşmış durumda ve buna bağlı olarak satış adetleri açısından da belirgin bir durağanlık söz konusu. Konut piyasasındaki durağanlığın nedeni ise, konut fiyatlarının son yıllarda çok fazla artmış olması ve faizlerin artması ile krediye erişimin zorlaşması. Bu hareketsizliğin nedenlerinden biri de piyasada oluşan ilk konut satışları için gerçekleşecek kredi kampanyası beklentisi. Bu pozisyon koruma eğilimi krediler konusunda düğmeye basılana kadar devam edecektir ve ipotekli satışlardaki bağıntılı azalma da sürecektir."

Sosyetenin ünlü çifti Can ve Ahu Has çifti yeni ev sahipleri ile mahkemelik oldu!

Ev sahiplerine ek vergiye EVSİAD'tan tepki! Siyasetçilere 'Kiracını Tanı Formuyla' cevap verdi!


Geri Dön