23 / 12 / 2024

23 ilde teşvik verilecek sektörler belirlendi!

23 ilde teşvik verilecek sektörler belirlendi!

Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı Doğu’ya yönelik yatırım ve teşvik paketinin ayrıntıları da belli oldu. 5 bölgede 23 ilde yapılacak yatırımlar için 8 merkez il belirlendi.



Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı Doğu’ya yönelik yatırım ve teşvik paketinin ayrıntıları da belli oldu.


5 bölgede 23 ilde yapılacak yatırımlar için 8 merkez il belirlendi. Cazibe merkezi illerde 6 bin 220 dükkan restore edilecek. Yeni yatırımlarla işsizlik, düşük gelişmişlik seviyesi, düşük ihracat, yüksek göç oranı, mülteci sorunu olmak üzere 5 ana sorunun çözülmesi hedefleniyor. 

Ulaştırmaya öncelik 


Edinilen bilgiye göre; 62 milyarlık devlet yatırımlarının 19.3 milyarını Ulaştırma Bakanlığı; 17.6 milyarını Tarım Bakanlığı; 10 milyarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; 5.5 milyarını Sağlık Bakanlığı; 5.3 milyarını TOKİ; 4 milyarını Enerji Bakanlığı; 516 milyonunu Kalkınma Bakanlığı; 133 milyonunu da Aile Bakanlığı yapacak. Program kapsamında bu yatırımlarla özel sektörün yatırımlarının da yüzde 60 artması hedefleniyor. Yani 80 milyar özel sektör yatırım oranına bu yatırımlar sayesinde ulaşılması hedefleniyor. 


Çalışma kapsamında Doğu ve Güneydoğu bölgeleri 5 bölgeye ayrıldı. İlk bölgede Kars merkez olmak üzere Ardahan, Iğdır, Ağrı illerinden oluştu. İkinci bölge, Van merkez olmak üzere Muş, Bitlis, Hakkari illerinden; üçüncü bölge, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin illeri merkez olmak üzere Batman, Siirt, Şırnak olmak üzere 6 ilden oluştu. Dördüncü bölge, Erzurum merkez olmak üzere Erzincan, Gümüşhane, Bayburt illerinden beşinci bölge de, Malatya ve Elazığ merkez iller olmak üzere Adıyaman, Tunceli, Bingöl illerinden oluşacak. Bu 23 ildeki 12.6 milyon vatandaş bu yatırımlardan yararlanacak. 


5 ana soruna neşter


Yapılacak yatırımlarla işsizlik, düşük gelişmişlik seviyesi, düşük ihracat, yüksek göç oranı, mülteci sorunu olmak üzere 5 ana sorunun çözülmesi hedefleniyor. 


Hangi ile ne yapılacak?


1- Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’in merkez olduğu illerde; yapı malzemeleri üretimi, mobilya, hayvancılık, meyvecilik, ayakkabıcılık, hazır giyim, kuru gıda ve turizm teşvik edilecek.


2- Van merkezli illerde, tekstil, arıcılık, küçükbaş hayvancılık, meyvecilik, tıbbi ve aromatik bitkilere destek verilecek.


3- Kars merkezli illerde lojistik, hayvancılık, et-süt ürünleri, turizm, meyvecilik teşvik edilecek.


4- Malatya ve Elazığ merkezli illerde, konfeksiyon, yapı malzemesi, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, meyvecilik desteklenecek.


5- Erzurum merkezli illerde doğaltaş işleme, seracılık, kış turizmi yatırımları teşvik edilecek.


Fabrikasını taşıyana 1 milyon lira destek


İstanbul ve İzmit gibi illerden emek yoğun sektörlerdeki fabrikalarını bu cazibe merkezlerine taşıyanlara 1 milyon lira taşınma desteği verilecek. Taşınan fabrikalara da 6. bölge teşvikleri verilecek. 



Milliyet


Doğu ve Güneydoğu teşvik paketi açıklandı!


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı



Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı Doğu’ya 62 milyar liralık destek ve yatırım paketinde devlet yatırımları içinde 19.3 milyar lirayla aslan payı ulaştırma yatırımlarında olacak.


Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi”nde aslan payını ulaştırma yatırımları alacak. 62 milyar TL’lik devlet yatırımlarının yaklaşık üçte birini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı üstlenecek. 62 milyar TL’lik devlet yatırımlarında Ulaştırma Bakanlığı (19.3 milyar) en büyük payı gerçekleştirirken, Tarım Bakanlığı (17.7 milyar) ikinci sırada yer alıyor.

BİRİNCİ BÖLGENİN MERKEZİ KARS

Yatırım ve destek hamlesi projesine göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, 5 bölge olarak ele alınacak. Birinci bölge ve cazibe merkezi Kars olacak. Ardahan, Iğdır, Ağrı bu bölgeye bağlanacak. İkinci bölge ve cazibe merkezi Van olarak belirlendi. Muş, Bitlis ve Hakkâri proje kapsamında Van’a bağlandı. Üçüncü bölge, üç cazibe merkezinden oluşuyor. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin. Üçüncü bölgeye bağlı iller Batman, Siirt ve Şırnak. Dördüncü bölge ve cazibe merkezi Erzurum. Dördüncü bölgeye bağlı iller, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt. Beşinci ve son bölgede iki cazibe merkezi var. Bunlar Elazığ ve Malatya. Bu iki cazibe merkezine bağlı iller Adıyaman, Tunceli, Bingöl illerinden oluştu. 5 bölge ve 8 cazibe merkezinde toplam 23 il bulunuyor. Bu illerde 12.6 milyon vatandaş yaşıyor.
Hükümet proje ile bölgede 5 ana sorun olan işsizlik, düşük gelişmişlik, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorununu çözmeyi hedefliyor

DESTEK 5. BÖLGEDE KONFEKSİYON, 1. BÖLGEDE İSE LOJİSTİĞE VERİLECEK

Kars’ın cazibe merkezi olduğu birinci bölgede; hayvancılık, lojistik, et ve süt ürünleri, meyvecilik ve turizm alanlarında yatırım yapılacak. Van’ın merkez olduğu ikinci bölgede, tekstil, arıcılık, küçükbaş hayvancılık, meyvecilik, tıbbi ve aromatik bitkiler desteklenecek. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’in cazibe merkezi olduğu üçüncü bölgede, yapı malzemeleri üretimi, mobilya, hayvancılık, meyvecilik, ayakkabıcılık, hazırgiyim, kuru gıda ve turizm yatırımlarına ağırlık verilecek. Erzurum merkezli dördüncü bölgede, doğal taş işleme, seracılık, kış turizmi alanlarında yatırımlara öncelik verilecek. Beşinci bölgeyi oluşturan Malatya ve Elazığ merkezli illerde, konfeksiyon, yapı malzemeleri, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve meyvecilik desteklenecek.

"6. BÖLGEDEKİ TEŞVİK KAYBINI TELAFİ EDER"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, paketin bölgedeki il ve ilçelerin yeniden imarında etkili olacağını belirtti. Büyükekşi, “İlk 7 aylık verilere baktığımızda, 6. bölgede teşvik belge adedi neredeyse yarı yarıya düşerken, planlanan yatırım miktarı da %35 azalarak 1.5 milyar TL’ye geriledi. Paketle son dönemde bölge illerine yapılan yatırımlarda ve bu illerin ihracatlarındaki kayıpların telafi edileceğine inanıyoruz” dedi.

"HUZUR, GÜVEN İLE AMACINA ULAŞABİLİR"

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu, sanayi yatırımları açısından da yeni bir yaklaşımın benimsendiğini anlattı. Yatırımlar için güven ortamının önemli olduğunu vurgulayan Konukoğlu, şunları kaydetti: "Bölgede güven ve huzur ortamının sürekliliği sağlandığında bu teşvik paketleri hızlı şekilde amacına ulaşacaktır. Kamu ve özel sektör el ele vererek yatırımları artırabilirsek, refah artışı tüm Türkiye'ye yansıyacaktır."

"İÇERİĞİ DOLU, HİÇ VERİLMEMİŞ DESTEKLER"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, paketin, içeriğinin son derece dolu, bugüne kadar hiç verilmemiş destekler olduğunu ifade etti. Vardan, “Bölgenin bir cazibe merkezi haline gelmesi öngörülüyor. Yeni fabrikalar, yeni inşaatlar, sağlık ve ulaştırma alanlarında yeni yatırımlar gibi birçok alanda gün yüzüne çıkmamış bu desteklerin bölgede yeni bir dönemin müjdeleyicisi olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Habertürk

Geri Dön