Ekonomi

29 ilde 5 bin hazine arazisi satışa çıkacak! Peşin ödeyene indirim de yapılacak

AK Parti'nin TBMM gündemine getirdiği Torba Yasa Teklifiyle 29 ilde 5 bin hazine taşınmazı satışa çıkacak. 15 bin kişinin üzerinde yaşadığı bu arazilerden satın alanlara peşin ödemeleri halinde indirimler de yapılacak. 15 bin kişinin bulunduğu ve ilk etapta 29 ilde 5 bin hazine taşınmazının satışının yapılacak

Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu hazine taşınmazlarının satışına ilişkin başvuru süresi uzatılması ve satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde indirim uygulanacak. 15 bin kişinin bulunduğu ve ilk etapta 29 ilde 5 bin hazine taşınmazının satışının yapılacak. Satışlardan yaklaşık 900 milyon TL gelir elde edilecek. Gelirin 225 milyon TL’lik kısmı 2022 yılı içerisine tahsis edilecek ve bu tutarın 56,25 milyon TL’lik kısmı dönüşüm projeleri için özel hesaba aktarılacak. 

Hazine taşınmazlarının doğrudan satışına ve doğrudan satışlarda peşin ödemede yüzde 20 oranında indirim uygulanmasıyla, 412,5 milyon TL’si 2022 yılında olmak üzere toplam 1 milyar 650 milyon TL gelir elde edilmesi hesaplanıyor.

 

 

MUHTARLARA YAPILACAK EK ÖDENEK BÜTÇEYİ ZORLAYACAK

Hükümetin muhtarlara apmayı planladığı zammın bütçeye ekstradab 236 milyon lira yük getreceği hesaplandı. Torba teklif kapsamında; muhtarlara aylık ödeneğin asgari ücret tutarının altında kalması halinde aradaki farkın ayrıca ödenmesi teklif ediliyor. 

HAZİNEYE AİT KONUTLARDAN 750 MİLYON LRİA EK GELİR

TBMM'ye sunulan teklife göre; 2022 ve 2023 yıllarında satılan kamu konutlarından elde edilen gelirlerin genel bütçeye gelir kaydedilmesiyle kasaya 750 milyon lira gelir girmesi planlanıyor. 

 

Taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki hizmet alımlarında ek fiyat farkı verilecek. Bu da öğrenci taşıma işleri için 600 milyon TL, öğle yemeği hizmeti için de 265 milyon TL ek fiyat farkı ödemesi yapılacağı anlamına geliyor.  Finans sektöründe faaliyette bulunan bazı kurumlar için kurumlar vergisi oranının kalıcı olarak yüzde 25’e çıkarılması ile 3 milyar TL gelir beklentisi hesaplandı. 

Torba teklifin detaylarında, üzerinde yerleşim yeri bulunduğu gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda hazine adına tescil edilen taşınmazların hak sahiplerine satışından, 150 milyon TL gelir elde edileceği ifade edildi.