02 / 05 / 2024

2b arazileri başvuru için gerekli belgeler!

2b arazileri başvuru için gerekli belgeler!

2b araziler orman vasfını yitirmiş olan arazilere deniyor. 2b arazilerin satışı deftarlıklar ve mal müdürlerine yapılan başvuru ile gerçekleşiyor. Başvuru için bazı belgeler gerekiyor. Peki, 2b arazileri başvuru için gerekli belgeler neler?



2b arazileri başvuru için gerekli belgeler!


Kadasteo tarafından orman alanları dışında bırakılmış geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2b arazisi deniyor. 2b arazileri genellikle rantı yüksek illerde yer alıyor. Bu illeri Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova şeklinde sıralanabiliyor. 


2b arazisi  6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde orman vasfını kaybetmiş hazine araziler, 2b araziler olarak tanımlanıyor. 


01/05/2010 tarihinden itibaren 2b arazilerin satışı tespit ve takdir edilen rayiç bedeller üzerinden yapılıyor. Başvuruda bulunan kişilere satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor.


Satın alma süresi içerisinde idareye başvuran ve idare tarafından tespit edilen rayiç bedelini kabul eden kişiler hak sahibi sayılıyor. Hak sahipleri de güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren sekiz ay içinde idareye başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını istenebiliyor. 


Başvurular deftarlıklara ve mal müdürlüklerine yapılabiliyor. Ancak 2b arazileri başvuruları için bazı belgeler gerekli oluyor. 2b arazileri başvuru için gereken belgeler aşağıda yer alıyor;



2b arazileri başvuru için gerekli evraklar neler?


* Başvuru dilekçesi,

* Nüfus cüzdanı fotokopisi,

* Başvuru bedelin yatırıldığına dair makbuz,

* Veraset ilamının onaylı örneği (kanuni mişrasçılardan mirasçı olduğunu gösteren belge)

* Akdi haleflerden ise Kanun yürürlüğe girdikten sonra düzenlenecek noter tasdikli yazılı muvafakat.



2b arazi başkasına devredilebilir mi?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön