27 / 04 / 2024

2b arazilerin devri nasıl yapılmaktadır?

2b arazilerin devri nasıl yapılmaktadır?

2B araziler, orman bölgelerini ifade eder ancak bu, bir dönüşüm alanıdır. Bu orman arazilerine sahip olmak mümkündür ve devri de belirli aşamalarla yapılabilir. Peki 2b orman arazileri nedir ve nasıl devredilir? İşte 2b arazilerin devri ile ilgili bilinmesi gereken bazı detayların devamı...



2B ARAZİLERİN DEVREDİLMESİ 

31.12.1981 tarihi öncesi, bilim ve fen açısından orman özelliğini kaybeden ve daha sonra orman haline dönüştürülmesi mümkün olmayan alanlar, orman sınırı dışına çıkarılabilir. Bu alanlar, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. Maddesinin B bendi uyarınca 2B arazisi olarak adlandırılır. Belirli şartları sağlayan bu araziler, öncelikle üzerinde yapı veya hak sahipleri bulunan kişilere devredilebilir. Hak sahipleri, bu 2B arazilerini almak istediklerinde, bu arazileri Hazine'den satın alma hakkına sahip olurlar. Bu satış işlemi, genel hükümlere göre gerçekleştirilir.

Aynı zamanda, bu 2B arazilerini kullanan veya üzerinde yapı bulunduran kişiler, noter huzurunda düzenlenen bir muvafakatname ile satın alma haklarını başka kişilere devredebilirler. Böylece, kullanıcı veya muhdesat sahibi olarak belirlenen hak sahipleri, sahip oldukları bu arazinin satın alma hakkını başka bir kişiye devredebilirler.

 2b arazilerin devri nasıl yapılmaktadır?

2/B ORMAN ARAZİSİ NEDİR?

Anayasamızın 169. Maddesi, "Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi" başlığı altında yer alır ve devlete ait ormanların mülkiyetinin devredilemez olduğunu, aynı zamanda orman alanlarına zarar verebilecek herhangi bir faaliyet veya eyleme izin verilemeyeceğini vurgular. Bu madde aynı zamanda, belirli durumlar altında orman sınırlarının revize edilebileceğini ve bu kapsamda daraltılan bölgelerin orman arazisi statüsünden çıkarılabileceğini ifade eder.

2/B ORMAN ARAZİSİ HAK SAHİPLERİ KİMLERDİR?

6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'un 6. Maddesi uyarınca hak sahipleri bellidir. Bu kişiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılan güncelleme listelerine, kadastro tutanaklarına veya kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre belirlenecek tapu kütüklerine dahil edilecektir. Bu belgelerde yer alan beyanlar hanesine bakılarak, söz konusu taşınmazların 31 Aralık 2011 tarihinden önceki kullanıcıları ve/veya üzerlerindeki yapıların sahipleri olarak belirlenir.

Arsa ve tarlalara olan talep satışları etkiledi, fiyatlar tavan yaptı!

Dönüm nedir? Dönüm nasıl hesaplanır?

O ilde 2 adet arazi ve 1 zeytin bahçesi satılıyor! Resmi Gazete'de yayımlandı! 


Geri Dön