16 / 05 / 2024

2B ve mütekabiliyet yasalarının taslakları şekilleniyor!

2B ve mütekabiliyet yasalarının taslakları şekilleniyor!

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, mütekabiliyet şartının kaldırılmasını öngören yasa taslağı son kez masaya yatırılırken, Yasa risk mi fırsat mı tartışması gündeme geldi



Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, mütekabiliyet şartının kaldırılmasını öngören yasa taslağı son kez masaya yatırılırken, Yasa risk mi fırsat mı tartışması gündeme geldi. Yabancıya konut satılsın ancak arazi satılmamalı, Tapu devrinden önce sadece üst kullanım hakkı verilsin görüşlerinin yabancıların Türkiyeye güvenini yok edeceğini savunan uzmanlar, Bir tek sınırdaki arazilerin satışına limit koyulabilir önerisini getirdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2-B yasa taslağının yanı sıra yabancılara konut satışının önünü açacak olan mütekabiliyet (karşılıklılık) şartının kaldırılmasını öngören yasa taslağına da son şeklin verilecek olması, inşaat sektöründe Mütekabiliyet Kanunu risk mi, fırsat mı tartışmasını gündeme taşıdı.

Yabancılara konut satışındaki engellerin kaldırılmasıyla 5 milyar doları aşkın bir yabancı sermaye girişi bekleyen, en fazla 3 yıl içinde fiyatların ikiye katlanmasını öngören inşaat sektörü, yasanın cari açığa getireceği olumlu katkılar konusunda hemfikir ancak bazı sektör temsilcileri bu alanda bazı sınırlamalar getirilmesi gerektiğini belirterek temkinli yaklaşıyor. Küreselleşmenin ana lokomotiflerinden birinin de yatırım fonları ve bireysel yatırımcılar olduğunu ve tüm dünyada bu tür düzenlemeler bulunduğunu ifade eden Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, Dünyada yatırımcılar artık 99 yıllık kiralık modellere sıcak bakmıyor. Yatırımcı parasının karşılığında tapusunu alabilmeli. Ancak, arsa ve arazi satışlarına izin verilmemesi gerek. Satışlar konutlarla sınırlandırılmalı dedi. Aremas Gayrimenkul Pazarlama ve Danışmanlık Genel Müdürü Vedat Arslan da, Yeni kanunda tapu devri modeline odaklanılması bir fırsattan çok tehdit içeriyor. Yapılması gereken önce üst kullanım hakkının devrine yönelik bir kanun çıkarılması ve sonrasında Anayasa değişikliği ile birlikte tapu devri modelinin gündeme alınmasıdır görüşünü savundu.

Fransa, İspanya bize örnek

Fransa, İngiltere ve İspanyanın yıllarca yabancılara konut satışının kaymağını yediğini hatırlatan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ise, Bugün İstinyepark ve Cevahire baktığınızda Körfez ülkesinden gelen pek çok ziyaretçi görüyorsunuz. Türkiyede gayrimenkul alan bir yatırımcı, turizm ve perakendeye de katkı yaratacak. Türkiyede kalacak para, cari açığa katkıda bulunacak. Bunu gözardı edemeyiz. Bunun için çeşitli şartlarla, kısıtlamalarla bunu zorlaştırmaya, çetrefilli hale getirmeye gerek yok. Belki sadece sınır bölgelerinde güvenlik için arazi satışlarına kısmi olarak limit koyulabilir. Ancak İstanbul, Antalya, Ankara,  İzmir  gibi şehirlerde çekinilecek herhangi bir konu bulunmuyor değerlendirmesini yaptı.

Yasanın ay sonunda Meclise sevk edilmesi bekleniyor.

Ömer Faruk Çelik

KONUTDER Başkanı

Çeşme akıyor, testiyi şimdi dolduralım

Çeşme şu an akıyor, testiyi doldurmanın zamanı diyen KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2011 yılı Türkiyesinde, ekonomik özerkliği sağlam bir ülkede yabancıya kısıtlamaya gitmeden kapılarımızı açmalıyız. Bu bizi, dünya konjonktüründe bir adım öteye taşır. Arap Baharını yaşayan ülkelerde, Kazakistan, Azerbaycan, Rusyadaki karışıklıkları fırsata çevirmenin en doğru zamanı. Eğer kamuoyunda bu alanda bir hassasiyet varsa Güneydoğu Anadolua, Suriye, İran, Irak, Rusyayla sınır teşkil eden bölgelerde Yunanistanın yaptığı gibi, Bu bölgelerde şu metrekareye kadar arazi satılmaz denilebilir diye konuştu.

Işık Gökkaya

GYODER Başkanı

Yabancı arsayı sırtında mı götürecek

Türkiyede kanunun vatandaşlara tanıdığı hakları yabancılara da tanımak durumundasınız. Şayet konu yabancı olduğunda getirilen kısıtlamalar olursa, yabancı yatırımcının güveni en başında kırılır. Kanunu biz koyduğumuz, yönetiminin de bizde olduğu sürece, nasıl bir sorun olabilir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulduktan ve Erdoğan Bayraktar başına geçtikten itibaren mütekabiliyet yasası ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Bize sunulan taslakta bir kısıtlama veya üst kullanım hakkının verilmesiyle ilgili bir madde yoktu. Kanunlar da ezbere yapılmıyor, 30a yakın hukukçuyla görüşerek düzenleniyor. Endişe edilecek hiçbir şey yok.

Vedat Arslan

Aremas Gayrimenkul G.Müdürü

Anayasa değiştirilerek sorun aşılabilir

Kanun yapıcıların Anayasada bir değişikliğe gitmeden, karşılıklılık ilkesini kaldırarak yabancılara gayrimenkul satın alımını sağlayacak bir kanun çıkarması durumunda, bunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi gündeme gelebilir. Bu sorun ancak kanun yapıcıların Anayasada yapacağı değişiklikle aşılabilir. Birinci aşamada bir kanun çıkarılarak 99 yıllığına üst kullanım hakkı satışının yolu açılmalı. Medeni kanun, tapuda düzenleme yapılması gerekir. İkinci aşamada ise, Anayasa değişikliği esnasında parlamentoda mutabakat sağlanarak konut satışında tapu devrine yönelik karşılıklılık ilkesinde bazı esneklikler getirebilir.

NİHAL YUVACAN / VATAN


Geri Dön