23 / 12 / 2024

2b yasası ile 80 bin konut için düzenleme isteniyor!

2b yasası ile 80 bin konut için düzenleme isteniyor!

Orman vasfını yitiren ve 2B olarak anılan arazilerin satışına ilişkin sorunlar büyük ölçüde çözüme kavuşturulurken, arazilerin durumlarına ilişkin bir başka düzenleme isteği de Akdeniz sahillerindeki belediye başkanlarından geldi



Sahip olunan alanların imar kanununa uygun tapularının olduğunu, ancak bu yerlerin mevcut kıyı kanununa göre kanuna aykırı olarak görüldüğüne işaret eden belediye başkanları, sorunun bir an evvel TBMM'de tartışılmasını ve çözüme kavuşturulmasını istiyor.Sorunun çözümüne ilişkin bir araya gelen ve ortak tavır sergileme kararı alan aralarında ilçe ve beldelerin de bulunduğu 12 belediye başkanı çözüm konusunda ısrarcı.

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Necati Kale yaptığı açıklamada, Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği'ndeki belirsizlik nedeniyle sadece Mersin'de 80 bin konut, iş yeri ve otelin imar kanuna uygun, fakat kıyı kanununa aykırı göründüğünü söyledi.

Devletin tapusuna ve belediyelere güvenerek buralardan yer alan, yatırım yapan insanların, bugün ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini ifade eden Kale, şöyle devam etti:

Mersin sahillerinde bu sorunun çözümünü bekleyen 80 binin üzerinde konut bulunuyor. Bu alanların içerisinde yazlık sitelerden turistik otellere, devlet kurumlarından dev tesislere kadar çok sayıda bina var. Mevcut tüm bu yapıların ruhsatları ve imar planları var. Ancak yönetmelikteki bazı maddeler nedeniyle kanuna aykırı görünüyorlar. Hükümetimizin kıyı kanununu yeniden gözden geçirmesi gerektiğine inanıyorum. 2013 Akdeniz Oyunları'nın yapılacağı Mersin'de yatırımcıların gözünün korkutulmaması gerekir. Bölgemizin en büyük sorunu yatak kapasitesinin yetersizliği. Bu kanunun bir an önce düzeltilmesi, bölgedeki alanların yatırıma teşvik edilmesi ve yatak kapasitesini hızla arttırılması gerektiği düşüncesindeyim.

Dosya, Başbakan Erdoğan'a gönderildi

Mersin'in en önemli turistik merkezlerinden biri olan Atakent Beldesi'nin MHP'li Belediye Başkanı Hasan Uslu da, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarına güvenerek buraya çeşitli yatırımlar yapan insanların gelinen noktada taşınmazlarının yıkımıyla karşı karşıya kaldıklarına dikkati çekti.

Yapılan binaların ruhsatlı olduğunu, ancak Kıyı Kanunu Yönetmeliğine uygun olmadığı gerekçesiyle kanuna aykırı duruma düştüğünü vurgulayan Uslu, Bu sorundan şikayetçi 12 belediye başkanı olarak birlikte hareket etme kararı aldık. Konu hakkında bir sunum dosyası hazırladık ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan'a da gönderdik. Artık, 80 bin konutun geleceği Sayın Başbakan'ın kararına bağlı. Hükümetin konuyla ilgili gerekli adımları bir an önce atmasını istiyoruz dedi.

Akdeniz Oyunları öncesinde kent huzursuz

Mersin'in bir diğer önemli turizm alanı olan Tömük beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Derviş Yıldırım ise, bu sorunun yıllardır beklediği gelişimleri büyük bir kararlılıkla yerine getiren Mersin'in hızını yavaşlatacağı görüşünde.

Mersin'de 2013'de düzenlenecek Akdeniz Oyunları'nın şehrin tüm kurumlarına ve Mersinlilere büyük bir coşku getirdiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

Herkesin yatırım yapmak için çırpındığı bir dönemde yatırım sahiplerinin böyle bir sorunla karşı karşıya kalması hepimizde deyim yerindeyse 'soğuk duş' etkisi yarattı. Sayın Başbakanımız ülkemizi yönetmeye başladığı günden bu yana sürekli çözüm odaklı adımlar atıyor. Yöneticiler olarak kendisinden tek beklentimiz, Güney'in incisi Mersin'in bu sorununa çözüm bulunması. Ülkemizin tanıtımında ve gelirinde çok büyük yeri olan Mersin, İzmir, Muğla ve Antalya gibi turizm merkezlerinde bu sorun bir an önce çözüme kavuşursa, yarının Türkiye'sinin çok daha güçlü olacağından kimsenin şüphesi olmasın diye konuştu.

Yıkım demek, çok büyük ekonomik kayıp demek

Mersin'in merkez Mezitli Belediyesinin CHP'li belediye Başkanı Uğur Yıldırım da, Türkiye genelinde sorunun çözüm beklediğini söyledi.

Hükümetin ve parlamentoda siyasi partilerin üyelerinin bir araya gelerek, konuya çözüm üretmesi gerektiğine inandığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

Sadece Mersin sahilinde bu sorunun çözümünü bekleyen yaklaşık 80 bin konut var. Bunların yıkımı demek, çok büyük ekonomik kayıp demek. O nedenle, hükümetin ve parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin üyelerinin bir araya gelerek, konuya çözüm bulmaları gerekir diye düşünüyorum. Çünkü, yaklaşık 80 bin konut ve otelin yıkılması devletin bütçesini çok olumsuz etkiler. Neredeyse devletin bütçesine denk gelecek bir paranın yok olması demek. Türkiye geneline baktığımızda, Antalya, Muğla ve  İzmir  gibi illeri de düşündüğünüz zaman bu kayıp daha fazla olacaktır. İnanıyorum ki, TBMM bu konuya da, 2B gibi bir çözüm bulur.

AA


Geri Dön