27 / 12 / 2024

2B yasası sorunu satışla çözülemez!

2B yasası sorunu satışla çözülemez!

Orman vasfı kaybettirilerek orman sınırları dışına çıkarılan ve 2B olarak adlandırılan orman arazilerinin satışı, Haziran 2011de yapılacak genel seçim öncesinde tekrar gündeme geldi



Orman vasfı kaybettirilerek orman sınırları dışına çıkarılan ve 2B olarak adlandırılan orman arazilerinin satışı, Haziran 2011de yapılacak genel seçim öncesinde tekrar gündeme geldi. 2003 yılında başlayan süreç; Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği, çeşitli sivil toplum örgütleri, kamuoyu baskısı, 10ncu Cumhurbaşkanının 2 kez iade kararı ve kanun düzeyinde yapılan birçok girişimle ilgili Anayasa Mahkemesinin iptal kararları sayesinde bugüne kadar engellenebildi.

TEMA Vakfı, her seçim döneminde orman varlığımızın azalmasına neden olacak girişimlerin gündeme getirilmesinden büyük endişe duymaktadır. Bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve 2 B sorunun çözümü için sivil toplumun çözüm önerilerinin karar vericilere bir kez daha duyurulması adına, 17 Şubat 2011 tarihinde Hilton İstanbulda Ormanların Oy Hakkı Yok: 2B Sorunu Satışla Çözülemez Paneli düzenlendi.

TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Üyesi Ümit Y. GÜRSESin Oturum Başkanı olarak yönettiği Ormanların Oy Hakkı Yok: 2B Sorunu Satışla Çözülemez Paneline, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Çevre ve Orman Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat AYANOĞLU, Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği Sözcüsü Orman Kooperatifleri Merkez Birliği ORKOOP Genel Başkanı Cafer YÜKSEL, TEMA Vakfı Hukuk Danışmanı Av. Ömer AYKUL ve Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Metin ŞENOL konuşmacı olarak katıldı. TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin KARACA, TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan DOĞAN, TEMA Vakfı Temsilci ve Gönüllüleri ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan yaklaşık 50 temsilci de paneli izledi.

Ormanlar Toprak ve Su Varlığını Korur
Toplantının açılış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin KARACA, ormanların toprak ve su varlığını koruduğunu ve milyonlarca canlıya hayat sağlayan bir ekolojik yaşam birliği olduğunu söyledi. KARACA, 1946dan bu güne kadar iktidar olan tüm hükümetler, Türkiyenin doğasına, ormanlarına, topraklarına hizmet ederek değil, tüketerek, yok ederek iktidar olmayı amaçlamış ve bunu da pekl başarmışlardır. dedi.

2B Orman Arazilerinin Satışını Öngören Yasal Düzenlemeler Hukuk Tanımazlıktır
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Çevre ve Orman Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat AYANOĞLU, 1983 yılından beri 2Bnin çözümü amacıyla üç kez çıkarılan yasa ve uygulamaların Anayasa Mahkemesince iptal edildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. AYANOĞLU, Anayasa Mahkemesi Kararları hiçe sayılarak ve hukuk kuralları görmezden gelinerek 2B orman arazilerinin satışını öngören yasal düzenlemeler yapmak; tek kelimeyle hukuk tanımazlıktır. dedi.

2B Yasalara Saygılı Yurttaşların Devlete Hukuka ve Yasalara Güvenini Sarsmaktadır
2B sorununun bir daha gündeme gelmemek üzere çözülmesi gerektiğini belirten Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği Sözcüsü Cafer Yüksel, Anayasaya temelden aykırı olan 2B kanunu ile ilgili çalışmalar gizlilikle yürütülmekte, ormancı meslek örgütlerine, orman köylülerinin kooperatiflerine, çevreci dernek, vakıf vb. örgütlere süreç veya tasarının içeriği hakkında bilgi verilmemektedir. 2B ile ilgili yapılan düzenlemeler  devir alma hakkına sahip olmadıkları ormanlık arazileri rant amacıyla satın almış kişi ya da kurumların ödüllendirilmesi anlamına gelmektedir. Bu durum, ormana zarar vermeyen, koruyan, yasalara ve Anayasaya saygılı yurttaşların devlete, hukuka ve yasalara güvenini sarsmaktadır. dedi.

2B Süreli Mülkiyet İle Çözülür
TEMA Vakfı Hukuk Danışmanı Av. Ömer Aykul, 2B sorunu, sadece fiziki değil sosyal boyutuyla da çözülmesi gerektiğini ifade etti. Av. Ömer AYKUL, Orman içinde yapılmış siteler yıkılmalıdır. Ancak, kentleşmiş toplu yaşam alanlarında yaşayan insanların sokağa atılmaları kesinlikle düşünülmemelidir. Hukuk sistemimizde 1960lı yıllara kadar Kat Mülkiyeti, 1990lı yıllara kadar da Devremülk Hukuku yoktur, ihtiyaçlar bu kanunların hazırlanmasını sağlamıştır. Şimdi ihtiyacımız olan yeni bir kanundur. TEMA Vakfı olarak bu kanunu kişi ya da kurumların hiçbir zaman mal sahibi olmayacağı, kullanım hakkı alıp bedelini ödeyeceği ve zamanı gelince devlete iade edeceği bir düzenlemeyi içeren Süreli Mülkiyet olarak tanımlamaktadır
 dedi.

Uluslararası Ormanlar Yılında, Ormanlar Satılıyor
Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Metin ŞENOL ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sürdürülebilir kalkınma ve milenyum hedeflerine ulaşmada ormanların önemine yönelik farkındalığın artırılması amacıyla 2011 yılını Uluslararası Orman Yılı ilan etmişken, ülkemizde doğal varlıklarımızın tahrip ve işgal edilmesi için yasal düzenlemeler yapılmaktadır. 2B sorununun çözümünü Satış olarak gören iktidar, 5831 sayılı yasada yaptığı düzenleme ile orman işgalcilerini ödüllendirerek Fiili Kullanıcı yani Hak Sahibi konumuna getirmiştir,  dedi.

Sonuç olarak; hak sahibi yapılan işgalciler, rant ve oy peşindekiler dışında hiç kimse 2B orman alanlarının satılmasından yana değildir. Vicdanen herkesin içine sinecek bir çözüm mutlaka bulunacaktır, başta Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği üyeleri olmak üzere çevre örgütleri ortak çözüm için bir araya gelmeye hazırdır. Bunun için öncelikle Anayasa Mahkemesinde devam eden dava sonuçlandırılmalı, Anayasanın 169ncu maddesinin son fıkrası ile 6831 sayılı Orman Kanununun 2B maddesi kaldırılmalı ve sivil toplumun sesine kulak verilmelidir.

                                                                                           

 


Geri Dön