2D Collection dünyayı aydınlatıyor
'2D Collection' Türk Cumhuriyetleri, Körfez ülkeleri ve Türkiye'de büyük inşaat projelerinde dış ve iç aydınlatma, özel alüminyum konstrüksiyonlar, kubbeler, zor çatılar yaparak ünlendi
Deniz ve Devrim Poyraz'ın şirketi '2D Collection' Türk Cumhuriyetleri, Körfez ülkeleri ve Türkiye'de büyük inşaat projelerinde dış ve iç aydınlatma, özel alüminyum konstrüksiyonlar, kubbeler, zor çatılar yaparak ünlendi. 23 milyon dolar ciroyu aştı.
Erzincan Kemaliyeli Fevzi Poyraz'ın 'aydınlatma imalatı' yapan şirketini oğulları Deniz ve Devrim Poyraz, küresel bir markaya dönüştürdü. 2D Yapı İmalat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. (2D Collection) Türk Cumhuriyetleri, Körfez ülkeleri ve Türkiye'de büyük inşaat projelerinde dış ve iç aydınlatma, çevre korkulukları, bahçe kapıları, özel alüminyum dekoratif konstrüksiyonlar, kubbeler, statik açıdan zor çatılar yaparak ünlenen firma 2008'de yüzde 70'i yurt dışından olmak üzere 23 milyon dolar ciro yaptı. Halen ellerinde 100 milyon dolarlık proje bulunan Deniz ve Devrim Poyraz, ünlü mimar Norman Foster'ın Kazakistan'daki ünlü projesi Piramit'in çatı uygulamasını yaptı. Son olarak Antalya'daki Mardan Palace'ın 4.5 kilometrelik çevre korkuluklarını 10 milyon liraya tamamladı.
Aydınlatmayla başladık
Devrim Poyraz, "Babamız 1982'de iç aydınlatma armatürleri imalatına başladı ve İkizler Aydınlatma olarak piyasada ünlendi. İki kardeş üniversiteyi bitirdikten sonra babamızın firmasında üretim ve ticarete başladık. Sonra bizim vizoynumuz farklılaştı ve babamız da bize destek verdi, kardeşimle 2000 yılında İkizler Aydınlatma'daki ortaklıktan ayrıldık" diyor. İç, dış aydınlatma, park, bahçe, çevre düzenlemeleriyle ilgili imalatlar yapan bir organizasyondan dış aydınlatmayı alarak ayrıldıklarını belirten Poyraz, buna karşılık markayı bıraktıklarını ve ailece başka bir yol çizdiklerini söylüyor. Devrim Poyraz, "Fabrikamız 3 bin metrekareydi. Ortaklarla bir süre yine beraber çalıştık. Önce soyadımızı marka yapalım dedik ama bir süre sonra bunun yanlış olduğunu gördük. Her dilde söylenebilen 2D olarak markalaştık. Gece gündüz çalıştık, 2001'de ekonomik krizle de karşılaştık. İhracat hedefli yola çıkmıştık ve krizden etkilenmedik" diyor.
Önce ihracat, sonra proje
Devrim Poyraz şöyle devam ediyor: "Firmayı kurar kurmaz Mısır'da fuara katıldık. Fabrikada bir çekyatta uyuduğumuz çok oldu. Satınalmaya, lojistiğe kardeşim bakıyordu. Özellikle gelişen ülkelere ihracatlar başlayınca projelere doğrudan pazarlamaya yöneldik. Bir projede dış aydınlatmayı alıp yapıyorduk. Tasarıma ağırlık veriyorduk ve projeleri takip ediyorduk. Müteahhitlik firmalarımızla çalıştıkça inşaatlarda başka işleri de yapabileceğimiz anladık. İmalatımız neye müsaitse; korkuluklar, kapılar, cepheler, yer döşemeleri yapmaya başladık. Mimari açıdan zor tasarımların uygulamasında bulduk kendimizi. Mesela 25-30 metre çaplı bir kubbe mi yapılacak? Biz üretip uyguladık. Ya da 100 metre yükseklikte bir anıt eserin tepesinde çok farklı bir tasarımla aydınlatma mı olacak? Onu yaptık. Üretimimizde, tasarım, kalıp, alüminyum döküm, metal ve ahşap işleme, boyahane var. 7 bin metrekare kapalı alanda 200 kişilik ekibimizle üretim yapıyoruz. 2008 ciromuz 23 milyon dolar civarındaydı. Yüzde 70'ini yurt dışından sağladık."
Dev projelerde zor işler yaptık
DEVRİM Poyraz, inşaatında görev aldıkları bazı önemli projeleri şöyle anlatıyor: "Astana Barış Piramidi'nin üstüne gün ışığı vurduğunda Oculus'un kapakları açılıyor ve Kazakistan bayrağının silüeti aşağı vuruyor. Ünlü mimar Norman Fosther tarafından tasarlanan bu projede Sembol İnşaat ile görev aldık. Aşkabat'ta su parkı projesi ki aydınlatması 50 kilometre uzunluğunda. Polimeks İnşaat'la görev aldık. Eğlence ve alışveriş merkezi olarak tasarlanan Han Çadırı 106 bin metrekarelik yüzölçümü ile dünyanın en büyük çadırı olacak. Projeyi Sembol İnşaat, kubbesini biz yapıyoruz. Mardan Palace'ta dış cephe korkuluklarını, alüminyum varak kaplama olarak 4.5 kilometre yaptık. Giriş kapısını ve bazı villaların korkuluklarını da yaptık. 10 milyon liralık iş oldu. Aşkabat Akbuğday Müzesi, Türkmenistan Ruhiyet Köşkü, İstanbul Şakirin Camii, Muscat Karayolları aydınlatmaları, Aşkabat Kıpçak Camii v.s. çok sayıda mimari eserde görev aldık. Türkmenistan'da Polimeks İnşaat'ın bize çok büyük desteği oldu."
Katar'da bizi çizdiler Başbakan devreye girdi
DEVRİM Poyraz, Dubai'de kendi ofisleri olduğunu ve Palm Adası projesinde iş yaptıklarını söylüyor. Poyraz, "Şu anda Dubai'de 70 milyon dolarlık bekleyen projemiz var. 1.5 yılda bitmesi mümkün. Katar'a da çok hızlı girdik. Yeni yapılan hava limanının 40 milyon dolarlık aydınlatma işini alnmıştık ki bazı politik nedenlerle işi elimizden aldılar. Ayrıca şirketimizi de kara listeye aldılar. Önce büyükelçiliğe, sonra Dış Ticaret Müsteşarlığı'na gittik. En son Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. Bizzat Katar emirini aradı ve durumu anlattı. Şu anda aynı proje tekrar ihale ediliyor ve bu ihaleye kabul edildik, alacağız. Devamı da 200 milyon dolarlık bir işe dönüşecek.
Sadi ÖZDEMİR /Hürriyet