22 / 12 / 2024

3 bin firmanın yer aldığı Beylikdüzü'nde elektrik yok!

3 bin firmanın yer aldığı Beylikdüzü'nde elektrik yok!

Son dönemde daha da sık meydana gelen elektrik kesintileri sanayiciyi isyan ettirdi. Yaklaşık 3 bin firmanın yer aldığı Beylikdüzü ve Esenyurt’ta yılbaşından bu yana hemen her gün elektrik kesiliyor.



‘Elektrik yine kesiktir diye fabrikaya gitmeye korkuyoruz’ diyen sanayiciler, sorununu anlatacak bir muhatap bulamamaktan da şikayetçi. BEDAŞ’ın kadrosunun yetersiz olduğunu söyleyen işadamları, “Trafoyu tamire geldiler, gelenler trafoyu tamamen patlattı” açıklaması yaptılar. Elektriklerin olmadığı zamanlarda jeneratör yardımıyla üretim yapmak, enerji masrafını 3 kat artırıyor. Üstelik fabrikalar kapasitelerinin sadece 4’te 1’ini kullanabiliyor.

 

Elektriklerin sık sık kesildiği Esenyurt ve Beylikdüzü’nde yaklaşık 3 bin firma faaliyet gösteriyor. Bu sanayiciler yetiştiremedikleri siparişler ve yanan elektronik aletleri nedeniyle mağdur... Öte yandan İkitelli ve Başakşehir bölgelerinde de 2 günde bir 3- 4 saatlik elektrik kesintileri oluyor.

 

Elektrik kesintilerini ‘İnanılmaz bir rezalet’ olarak tanımlayan Rapsodi Çorapları’nın sahibi ve Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, elektrik kesintilerinin her gün yaşandığını söyledi. Kimsenin üretim konusunda planlama yapamadığına dikkat çeken Öztürk, yılbaşından bu yana elektrik kesintilerinin arttığını vurguladı. Üretimlerinin durma noktasına geldiğini aktaran Öztürk sorunları şöyle anlattı: 

 

“Hangi saatte kesilecek, muhatap kim bunları da bilemiyoruz. Personelimizle, müşterilerimizle birbirimize girdik. Bize ‘1 ay sorun var’ deseler, ona göre hareket ederiz. BEDAŞ’ta sanırım doğru bir kadro yok. İyi niyetli yaklaşsalar da durum böyle. Bu bölgede iş yapıp jeneratör kullanmayan kimse kalmadı. Yetkililerle görüştüğümüzde sorunu çözmek yerine ‘jeneratör kullanın’ önerisinde bulunuyorlar. Elektronik malzemelerde hasarlar oluyor. 2023’e hazırlanan Türkiye’de elektrik olmadığı için üretim yapamaz haldeyiz. Yüzlerce gönderemediğimiz sipariş var. İş kaybı, elektronik cihaz arızası gibi nedenlerle 1 ayda 120- 130 bin lira harcadık. Bu gidişle şalter indireceğiz sanırım. Neyle mücadele edeceğimizi şaşırdık.” 

 

Elektronik aletler sürekli zarar görüyor 

 

Hızlı şehirleşme nedeniyle Esenyurt ve Beylikdüzü bölgesinde elektrik tüketiminin sürekli arttığını ifade eden Elopar Elektrik’in sahibi ve İstanbul Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İSİDEF) Başkanı Mehmet Sandal, buna karşın bölgede enerji yatırımı yapılmadığını söyledi. Bölgede iş yapan tanıdıklarının yüzde 70’inin üretimini durdurduğunu anlatan Sandal, şöyle devam etti: 

 

“Elektronik aletlerimiz sürekli zarar görüyor. Siparişini alıp elektrik kesintileri yüzünden teslim edemediğimiz işler var. İhracat bağlantılarım olduğu için ben şalter indiremiyorum. BEDAŞ sanayiciye şalter kapattırıyor demek yanlış olmaz. Üretim yapan hemen herkeste jeneratör var ama bu kapasitenin sadece 4’te 1’ini kullanmamıza müsaade ediyor. Böyle de mazot fiyatları nedeniyle 3 kat pahalıya üretim yapmış oluyoruz.” Özellikle çalışma saatlerinde meydan gelen elektrik kesintileri nedeniyle üretimde zorluklar yaşadıklarına değinen Esenyurt Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Fevzi Torolsan, bu nedenle ürün kalitesinde düşüş olduğunu dile getirdi. Türkiye ihracatının yüzde 40’ını yapan İstanbul’daki 13 bin firmanın, 3 bine yakınının Esenyurt bölgesinde olduğu bilgisini veren Torolsan, “Altyapı çalışmalarına önem vermek Türkiye’nin ihtiyacı. Konut kısmında kötü havalarda elektrik tüketimi artıyor. Yetkililer sadece sanayide kullanılan elektriği değil, konutlarda bu tip dönemlerde kullanılan elektriği de takip etmeli” dedi.

 

‘Elektriğin pahalı olduğunu bile unuttuk’ 

 

Elektrik kesintilerinin altyapının eski olmasına ve yenilenmemesine bağlayan TEBPLASTİK Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Teber, sorunu çözecek bir muhattap bulamadıklarından şikayetçi. Bölgede sürekli inşaat yapıldığını fakat altyapıyla ilgilenilmediğini belirten Teber, “Elektrikler yine kesiktir diye fabrikaya gitmeye korkar oldum. Sorunumuzu çözmeleri için TBMM’ye de gittik. Bizimle bölgesi olmamasına rağmen sadece Faruk Özak ilgileniyor. Sabah bir firma sipariş yetişmediği için aradı kıyameti koparttı. Fabrikasını kapatıp, giden bir çok kişi var. Artık makineler de elektronik. Elektrik gelip gittikçe bu makinelerin cihazları bozuluyor. Kazancımız bunlara gidiyor. Artık elektiğin pahalı olduğunu bile unuttuk” dedi.

 

İstanbul pazar akşamı 3 saat elektriksiz kaldı

 

Son olarak geçtiğimiz pazar akşamı neredeyse tüm İstanbul karardı. Alo 186 Elektrik Arıza hattında yer alan bilgiye göre, saat 09.00 civarında kesilen elektirik, gece yarısı tekrar verildi. Kesintiye ‘arıza’ gerekçe gösterilirken Fatih, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Başakşehir, Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt olmak üzere toplam 11 ilçe, üç saat boyunca elektriksiz kaldı. 


Vatan


Geri Dön