28 / 04 / 2024

3 boyutlu yapı stokları Metaverse'de yerini alacak!

3 boyutlu yapı stokları Metaverse'de yerini alacak!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen '3 Boyutlu Kadastro Projesi'nde illerin 3 boyutlu tapu-kadastro bilgileri sanal evren Metaverse'ye hazırlıyor.



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen '3 Boyutlu Kadastro Projesi'nde illerin 3 boyutlu tapu-kadastro bilgileri sanal evren Metaverse'ye hazırlıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nünün pilot il olarak seçtiği Amasya'da 1 yıl süren çalışmayla havadan çekilen yüksek kaliteli fotoğraflar aracılığıyla kadastro ve tapu bilgileri, şehir modelleri ile yapı stokları 3 boyutlu hale getirilerek gayrimenkul değer ve konum bilgileri mataverseye taşınmaya hazırlanıyor.

Proje sayesinde uygulama ile bir yapı veya arazi, satın alınacağı sırada hangi bağımsız bölümlerden oluştuğu ve fiziki durumu kolaylıkla görüntülenecek. Proje ile elde edilen veriler,  gayrimenkulün değerlendirilmesi, arazi ve emlak yönetimi,hasar tespiti, afet yönetimi,  güvenlik ve kamu ile ilgili sürdürülecek tüm projelerde altlık sağlayacak.

'MÜLKİYETE YENİ BİR BOYUT KAZANDIRILDI'

3 boyutlu yapı stokları Metaverse de yerini alacak!

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; ülkemizde bir ilk olan projenin Amasya'da bittiğini söyleyen  Vali Mustafa Masatlı, projenin mülkiyete yeni bir boyut kazandırdığını dikkat çekerek, "Amasya ilimizin seçilmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi; buradaki yapı stokundaki tescilin yüksek olması ve diğer taraftan da derli, toplu ve kolay çalışılabilir bir alan olması ile ilgilidir. Havadan yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekildi. Mimari projeler bunlara entegre edildi ve yapı stokunun 3 boyutlu modelleri ortaya çıkarıldı. Bir vatandaşımız, bir binayı ve yeri satın alacağı zaman buranın hangi bağımsız bölümlerden oluştuğunu ve fiziki durumunun nasıl olduğunu tapudan kolaylıkla görebilecek. Sahteliğe karşı da tedbir alınmış olacak. Diğer bir taraftan da adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle entegre olduğu için de adresten tapuya, tapudan adrese geçiş de söz konusu olacaktır" şeklinde konuştu.

'3 BOYUTLU MODELLER ÇIKARILDI'

3 boyutlu yapı stokları Metaverse de yerini alacak!

Amasya Kadastro Müdürü Fazlı Elçi de şunları söyledi:

"Gelişmiş, yüksek teknolojili hava kamerası kullanılarak görüntüler alınmış ve yerleşim merkezlerindeki binaların 3 boyutlu modelleri çıkarılmıştır. Aynı zamanda, tapu sicilinde kayıtlı mimari projeler kullanılarak, bağımsız bölümlerin iç yapısının da görüntülenebileceği 3 boyutlu mülkiyet modelleri üretilmiş. Mimari modeller fotogrametrik modellerimiz ile bütünleştirilerek adres, bina kimlik sistemi, belediye ve diğer kamu kurumlarının verileri ile entegrasyonu sağlanmıştır. Bağımsız bölümlerin üç boyutlu görüntülenebilmesi, modellerin içerisine girilerek incelenebilmesine fırsat vererek vatandaşlarca yanlış bağımsız bölüm satın alınmasına ve yaşanabilecek sahtecilik girişimlerinin önüne geçecektir."

'VATANDAŞLAR İLAVE BÜROKRASİDEN KURTULACAK'

3 boyutlu yapı stokları Metaverse de yerini alacak!

Tapu verilerinin 'Merkezi Adres Kayıt Sistemi'ne (MAKS) entegrasyonun özelliklerine değinen Elçi, "Mülkiyete ilişkin bilgiler daha erişebilir hale geleceği için yatırım ortamı iyileşecek. Vatandaşlar tek tıkla bilgilere kolayca ulaşım imkanına sahip olacak. Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan vatandaşların mülkiyetleri üzerinde bulunan doğal sit alanları, tarihi ve kültürel alanlar, rezerv alanları, riskli alanlar, afete maruz bölgeler içerisinde olup olmadığına dair kamusal kısıtlamaların görüntülenmesi ve binaların yapım aşamasından itibaren tapu siciline işlenmesi, vatandaşların ilave bürokrasiden kurtulmasını sağlayacaktır. Ülkedeki tüm konut ve bağımsız bölüm stoku çıkarılarak, fiili durum net bir şekilde görülecek, tek tuşla yapı sınıflarına ilişkin mekansal verilere ulaşılabilecektir" diye açıkladı.

Metaverse’de arsa alımında bunlara dikkat!

Metaverse’te 10 milyon sanal konut satılacak!

Metaverse ve Gayrimenkul Zirvesi 23 Şubat'ta!


Geri Dön