Kent Haberleri

3 çocuğa 17 bin TL destek ve doğum parasına güncelleme müjdesi!

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında son günlerde sık sık gündeme gelen nüfus artışındaki yavaşlamaya karşı bir dizi tedbir görüşüldü. Bunlar arasında doğum parasının güncellenmesi ve 3 çocuklu ailelere 17 bin lira bakım desteği verilmesi dikkat çekti.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında son günlerde sık sık gündeme gelen nüfus artışındaki yavaşlamaya karşı bir dizi tedbir masaya yatırıldı. GÜndeme gelen konular arasında doğum parasının güncellenmesi, 3 çocuklu ailelere 17 bin TL bakım desteği verilmesi gibi detaylar dikkat çekiyor. 

Ülkemizde 1965 yılında 7 olan doğurganlık hızının 2023 yılında 1,51’e inmesi ve Türkiye’nin bu konuda ilk defa OECD ülkeleri ortalamasının altına inmesiyle AK Parti, doğum oranını artırmayı öncelikli hedefi şeklinde belirledi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün gerçekleştirilen ve yaklaşık olarak 3 saat devam eden  MYK toplantısında AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, ülkemizin nüfus dinamikleri ve doğurganlık haritası üzerine bir sunum yaptı.

Dünyada uygulanan farklı politika setlerine bakıldığı zaman tek seferlik maddi çocuk teşviklerinin çocuk sahibi olma kararını çok fazla etkilemediği, en başarılı sonuçların alınmış olduğu uygulamanın kamu destekli çocuk bakım hizmetleri olduğu kaydedildi.

Türkiye Gazetesi'nin aktardığı detaylara göre Kadın Kolları Başkanlığı'nın doğum hızının artırılmasına ilişkin önerilerinden bazıları şu şekilde:

Tüp bebek tedavisinde devlet desteği için öngörülmüş olan yaş sınırı 40’tan 45’e yükseltilmesinin yanı sıra ‘Anne dostu hastane’ gibi uygulamalar artırılmalı ve devlet hastanelerinde doğum yapma cazip hâle getirilip doğumun ekonomik ve psikolojik yükü düşürülmeli.

Doğum izinlerinin ardından annelere çocuklarının ilkokula başlamasına kadar kısmi süreli çalışma hakkı getirilmeli. 3 ve üstü çocuk sahibi olan ailelere kademeli şekilde  asgari ücret tutarında bakım desteği verilmeli.

Yenidoğan çocuklar için iki sene süreyle bez ve mama yardımı verilmeli 

İki ve üstü çocuğu olan ailelere araç ve ev alımı başta olacak şekilde kademeli olarak vergi indirimleri ve avantajlar sunulmalı. Ayrıca Aile ve Gençlik Fonu uygulaması, kapsamı genişletilip çocuk teşvikleri için de kullanılabilmeli.

Doğum parası şeklinde verilen 1. çocuğa 300 Türk Lirası, 2. çocuğa 400 Türk Lirası, 3 ve üzeri çocuğa 600 Türk Lirası olan rakamlar güncellenmeli.

Hem beton hem de konut fiyatları 10 yılda 20 kat arttı!

Maaş farkını bekleyenler dikkat! Memur maaş farkları bu tarihte banka ve PTT şubelerindeki hesaplara yatırılacak!

Kapalıçarşı ata altın fiyatları ne kadar? 5'lik reşat altın fiyatı Kapalıçarşı'da kaç lira? 10 Temmuz altın fiyatları