3. Havalimanı inşaatında 63 kadın çalışıyor!
Türkiye’de merakla beklenen projelerin başında yapımı devam eden 3. havalimanı geliyor. 1.5 yıldır devam eden ve yüzlerce çalışanı olan dev projenin gizli kahramanlarını ise 63 beyaz yakalı kadın oluşturuyor...
Türkiye’de merakla beklenen projelerin başında yapımı devam eden 3. havalimanı geliyor. 1.5 yıldır devam eden ve yüzlerce çalışanı olan dev projenin gizli kahramanlarını ise 63 beyaz yakalı kadın oluşturuyor... Tozlu şantiye sahasında her zorluğun üstesinden gelen ve gecesini gündüzüne katarak çalışan melekler, yeni havalimanının kadınların eliyle daha da güzel olacağını söylüyor...
Onlar, her alanda olduğu gibi 3. Havalimanı Projesi’nin de gizli kahramanları... Plazaların konforlu ortamı yerine 3. havalimanı şantiyesinde görev almayı tercih eden beyaz yakalı 63 kadın, devasa projenin tamamlanması için gecesini, gündüzüne katıyor, dünyanın en büyük havalimanı projesinde olmaktan gurur duyduklarını söylüyor.
Türkiye’de merakla beklenen projelerin başında yapımı devam eden 3. havalimanı geliyor. İstanbul’un eski maden ocakları bölgesi olarak bilinen Tayakadın, Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına inşa edilen devasa proje, 2017 sonunda hizmete girdiğinde dünyanın en büyük havalimanı olacak. Yılda 150 milyon yolcu taşınacak proje sayesinde İstanbul dünya havacılık merkezlerinden biri haline gelecek. Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından 76.5 kilometrekarelik alanda yürütülen çalışmalarda toplam 2 bin 400 kişi görev alırken, şantiyenin gizli kahramanları ise 63 kadın çalışandan oluşuyor. Tozlu şantiye sahasında her zorluğun üstesinden gelen 3. Havalimanı’nın kadın çalışanlarını, şantiye sahasında, en kritik görevlerin başında görmek mümkün. Toz, toprak arasında yorulmak nedir bilmeden çalışan 63 kadın, dev projenin parçası olmaktan gurur duyduklarını dile getiriyor.
‘Yaşam alanım şantiye’
Şantiye sahasında konuk olduğumuz kadın çalışanların, yaptıkları başarılı işleri anlatırken gözleri parlıyor. Kalite kontrol mühendisi olarak görev yapan 26 yaşındaki Hatice Feyza Aliç, 1.5 yıldır 3. havalimanı sahasında ter akıtırken, aynı zamanda projede göreve başlayan ilk kadın mühendis olma özelliğini taşıyor. Daha önce hızlı tren projesinin İzmit etabında çalışan Aliç, “Şantiye sahasındaki lojmanda yaşıyorum. Ailem Ankara’da. Onları çok özlüyorum. Özel laboratuvarımızda zemin dizaynına yardımcı olacak zemin deneylerini yapıyoruz. Nereye, ne büyüklükte inşaat yapılabileceğini hesaplamak bizim işimiz. Mesai Sabah 08.00’de başlayıp 18.30’a kadar devam ediyor. Yaşam alanım bu gördüğünüz devasa şantiye sahasından ibaret. Mesai bitince, inşaat sahasındaki sosyal tesis ve lokallerde stres atıyoruz. Hem çalışma koşullarımız, hem de arkadaşlık ortamımız çok güzel. Projede çalışmayı çok istiyordum. İşyerim ile lojman arasındaki mesafe sadece 2 dakika. Trafik stresi, hava kirliliğine maruz kalmıyorum” diyor.
‘Kadın yoksa verim de yok’
Daha önce Ankara-Pozantı Otoyolu Projesi’nde çalışan Nilgün Bulut da, 3. havalimanı projesinde kalite kontrol müdürü olarak görev yapıyor. 11 aydır şantiye sahasında olduğunu dile getiren Bulut, şunları söylüyor: “Şantiyeyi sevmezseniz bu işi yapamazsınız. Çok uzun yıllar şantiyelerin gece vardiyalarında çalıştım. Şantiyenin keyfi ayrıdır. Her ne kadar erkek işi gibi görünse de kadınların olmadığı yerde verim alamazsanız. Boş, çorak bir araziye girip sonrasında yapılar inşa etmek insana ayrı bir mutluluk veriyor. Ortaya çıkan yapıya baktığınızda ‘Bu projede benim de emeğim var’ diyorsunuz.”
‘Burada olmak ayrıcalık’
İnşaatın Mali ve İdari İşler Direktörü olarak görev yapan İclal Güçlü de 1.5 yıldır 3. havalimanı sahasında emek harcayan 63 kadından biri. Her gün Ulus’taki evinden inşaat sahasına gidip gelen Güçlü çalışmalarını şöyle anlatıyor:
“Günde 100 kilometre yol yapıyorum. Özellikle kış aylarında sisli, yağmurlu havalarda yola çıkmak korku filmindeki sahneleri andırıyor. Plazalarda çalışırsanız öğle tatilinde yakınınızda bulunan bir AVM’ye veya deniz kenarına inip stres atabilirsiniz. İnşaat alanında hava değişikliği yaşayacağınız bir yer yok. İşimden ve burada olmaktan çok mutluyum. 2 oğlum var ve bazı zamanlarda ‘Anne ne yapıyorsun, şantiyede ne işin var’ diyorlar. Onlara ‘3. Havalimanı projesinde olmak büyük bir ayrıcalık’ diyorum. Dünyanın en büyük havalimanı projesinde yer almak tüm problemleri unutturuyor.”
Milliyet